Ads

Την κατάρριψη τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους F-4 «πάνω από τα χωρικά της ύδατα» επιβεβαίωσε ο στρατός της Συρίας, αλλά και το γραφείο του Ταγίπ Ερντογάν. Δύο πιλότοι αγνοούνται. Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώνεται καθώς οι σχέσεις τους είναι αρκετά τεταμένες το τελευταίο διάστημα, ιδίως μετά την έναρξη των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων και τη βίαιη καταστολή. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου θα κάνει την Κυριακή ανακοινώσεις για την κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους, ενώ ο  γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, μέσω του εκπροσώπου του, κάλεσε την Τουρκία και τη Συρία να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ σχημάτισε σήμερα νέα κυβέρνηση διατηρώντας ωστόσο στις θέσεις τους τον υπουργό Εσωτερικών, Εξωτερικών και Αμυνας.

«Η αεράμυνά μας κατέρριψε ένα στόχο που πέρασε στον εναέριο χώρο μας πάνω χωρικά μας ύδατα το απόγευμα της Παρασκευής. Αποδείχθηκε ότι το εν λόγω αεροσκάφος ήταν ένα τουρκικό μαχητικό», δήλωσε πηγή από το συριακό στρατό.

Το Φάντομ F-4 εξαφανίστηκε από τα ραντάρ πάνω από τη Μεσόγειο, νοτιο-δυτικά της επαρχίας Χατάι της Τουρκίας, κοντά στις ακτές της Συρίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη Συρία το μαχητικό παραβίασε τον ενάεριο χώρο, από δυτική κατεύθυνση στις 11:40 τοπική ώρα την Παρασκευή, χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά και καταρρίφθηκε στη θάλασσα ανοικτά των ακτών της επαρχίας της Λατάκειας. Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση των αγνοούμενων πιλότων συνεχίζονται, αλλά μέχρι τώρα έχουν αποβεί άκαρπες. 

Ads

Μετά την επιβεβαίωση της είδησης το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η Τουρκία θα καθορίσει τη στάση της και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα όταν διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση. 
 
Η Τουρκία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Al Jazeera, εξετάζει αν θα πρέπει να κινηθεί μόνη της ή ως μέλος του ΝΑΤΟ ή αν θα πρέπει να ζητήσει υποστήριξη από άλλες χώρες.

«Δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το γεγονός ότι η Συρία κατέρριψε ένα τουρκικό μαχητικό», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και πρόσθεσε πως «θα γίνουν όσες ενέργειες απαιτούνται». Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε πως είναι συνηθισμένο τα μαχητικά αεροσκάφη να μπαίνουν στον εναέριο χώρο άλλων κρατών για λίγα λεπτά εξαιτίας της ταχύτητάς τους και σημείωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για το αν το αεροσκάφος κατερρίφθη εντός του τουρκικού εναέριου χώρου.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς υποστήριξε πως το μαχητικό που καταρρίφθηκε δεν ήταν πολεμικό αλλά αναγνωριστικό. «Όταν λάβουμε μια εξήγηση ως προς το γιατί ένα μη μαχητικό, εκπαιδευτικό αεροσκάφος, το οποίο πραγματοποιούσε αναγνωριστική πτήση ρουτίνας, κατερρίφθη, θα μοιραστούμε την πληροφορία με το κοινό», δήλωσε ο Μπουλέντ Αρίντς.
 
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, κάλεσε σήμερα τον λαό να παραμείνει ήρεμος και να διατηρήσει την υπομονή του. 

Μέσα σε 24ώρες έχουν πραγματοποιηθεί δύο συσκέψεις στην Αγκυρα του τούρκου πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, τον υπουργό Αμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, τον αρχηγό του τουρκικού ΓΕΑ πτέραρχου Μεχμέτ Ερτέν καιτον διοικητή της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου πραγματοποίησε και μία ξεχωριστή συνάντηση με τους ανώτατους διοικητές του στρατού. 

Η Τουρκία έχει στραφεί ενάντια στον πρόεδρο της Συρίας Μπασαρ Αλ Άσαντ με αφορμή την βίαιη καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων. Η Άγκυρα έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία ενός Καταφυγίου εντός της Συρίας για τους αντικαθεστωτικούς, μέσω ακόμα και μίας στρατιωτικής επέμβασης, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο με την έγκριση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.
 
Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στην Τουρκία μεταδίδει πως «πρόκειται για μία δραματική κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, οι σχέσεις των οποίων είναι κακές εδώ και αρκετούς μήνες ιδιαίτερα από τότε που ο Συριακός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον ενός τουρκικού προσφυγικού καταυλισμού». 

«Καμία επέμβαση» δηλώνουν Ρωσία και Κίνα

 
Η Ρωσία και η Κίνα αποτελούν τους ισχυρότερους σύμμαχους του Άσαντ στο εξωτερικό και έχουν αντιταχθεί σε οποιαδήποτε παρέμβαση στη Συρία, υποστηρίζοντας πως το ειρηνευτικό σχέδιο του απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, είναι ο μόνος τρόπος για επίλυση της κρίσης.
 
Εξάλλου ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Sergei Lavrov δήλωσε ότι κάλεσε τον Σύρο ομόλογό του «να κάνει πολλά περισσότερα το καθεστώς ώστε να εφαρμόσει τις προτάσεις Ανάν», αλλά επισήμανε πως και οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να πείσουν τους αντάρτες «να σταματήσουν τη βία».
 
Μάλιστα ο Sergei Lavrov υποστήριξε πως οι αρχές της Συρίας δηλώνουν έτοιμες να αποσύρουν τις στρατιωτικές δυνάμεις από τις πόλεις αν κάνουν το ίδιο και οι αντάρτες. 

Υπενθυμίζεται πως ο Κόφι Ανάν, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη την Παρασκευή, κάλεσε τα κράτη που έχουν επιρροή και στις δύο πλευρές –καθεστώς και αντιπολίτευση- να συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο Ανάν ζήτησε και τη συμμετοχή του Ιράν, στενού συμμάχου του Άσαντ, ωστόσο οι δυτικοί εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους σε αυτό το ενδεχόμενο. 

Πάνω από 15.000 οι νεκροί στη Συρία

 
Περισσότεροι από 15.000 είναι οι νεκροί στη Συρία από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον της κυβέρνησης του καθεστώτος  τον Μάρτιο του 2011. Σύμφωνο με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 96 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 50 πολίτες, σκοτώθηκαν χθες σε επεισόδια βίας σε όλη τη Συρία.
 
Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν κάλεσε την διεθνή κοινότητα να εντείνει την πίεση στις αντιμαχόμενες πλευρές και υποστήριξε ότι το Ιράν θα πρέπει να συμμετάσχει σε μια προσεχή σύνοδο για την κρίση και να αποτελέσει «μέρος της λύσης».
 
Η νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων και της καταστολής στη Συρία εμπόδισαν την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) να απομακρύνει άμαχους, τραυματίες και ασθενείς από την πόλη Χομς.
 
Η υπηρεσία συντονισμού για ανθρωπιστικά θέματα του ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες ότι πάνω από 1,5 εκατ. άνθρωπου έχουν πλέον ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία.