«Η Ισπανία θα βγει από την κρίση χάρη στις δικές της προσπάθειες και με τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές.

Ads

 
«Η Ισπανία, παρά το γεγονός ότι δε φαίνεται αυτή τη στιγμή, είναι μια σταθερή χώρα», διαβεβαίωσε ο Ραχόι σε ομιλία του στο πλαίσιο οικονομικής συνόδου στο Σίτζες της ανατολικής Ισπανίας, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα είναι η πέμπτη οικονομία της ΕΕ και η τέταρτη της ευρωζώνης.
 
«Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο το οικονομικό μέλλον της Ισπανίας, αλλά και η διατήρηση της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης», τόνισε, σημειώνοντας πως «δεν έχουμε απαλλαγεί από τις απειλές και δε θα υποκύψουμε σ΄αυτές».
 
«Η Ισπανία δεν είναι το μόνο πρόβλημα της ΕΕ, ούτε το χειρότερο», δήλωσε και πρόσθεσε πως «εάν είναι επείγον να επιλυθούν τα προβλήματα της Ισπανίας το ίδιο ισχύει και για τα προβλήματα του συνόλου της νομισματικής ένωσης».
 
Ο Ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε να ληφθούν μέτρα για να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης των χωρών και να υπάρξουν τα μέσα για την «άμεση κεφαλαιοποίηση της ευρωπαϊκής τράπεζας» και πρότεινε τη «σύσταση μίας νέας φορολογικής αρχής στην ευρωζώνη που θα ελέγχει και θα εναρμονίζει τους εθνικούς προϋπολογισμούς και θα διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά χρέη».