Σε καθημερινό φαινόμενο έχουν εξελιχθεί οι επιθέσεις κατά μεταναστών το τελευταίο διάστημα. Χτες το βράδυ, κατά τη διάρκεια μηχανοκίνητης πορείας τρόμου, μέλη της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν σε μετανάστες στην Πειραιώς και στην Κωνσταντινουπόλεως. Το απόγευμα της Παρασκευής δύο Πολωνοί και ένας Αλβανός, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο φέροντας τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο. Για την επίθεση στην Πειραιώς προσήχθησαν από την αστυνομία η κόρη του Νίκου Μιχαλολιάκου και δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι Ηλίας Παναγιώταρος και Γιάννης Βουλδής. «Η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να στήσει μία νέα Πάτρα», αναφέρει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της και καλεί τον κόσμο «να μην ενδώσει και να δώσει μία δημοκρατική απάντηση στις κάλπες». «Η βία και τα ανθρωποκυνηγητά σήμερα αφορούν τους μετανάστες. Αύριο θα αφορούν οποιονδήποτε Έλληνα τολμά να διαφωνήσει με τις ιδέες και τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής», τονίζει η νεολαία Συνασπισμού. 

Ads

 
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι μέλη της Χρυσής Αυγής που πραγματοποιούσαν μηχανοκίνητη πορεία την Παρασκευή το βράδυ ξυλοκόπησαν δύο μετανάστες μέσα σε ψητοπωλείο στην οδό Πειραιώς τραυματίζοντάς τους. Στη φωτογραφία υπάλληλοι του ψητοπωλείου παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στον έναν τραυματία.
 
Η πορεία συνεχίστηκε με τα μέλη της Χρυσής Αυγής να επιτίθενται και πάλι σε μετανάστες στη διασταύρωση της Ιεράς Οδού με την Κωνσταντινουπόλεως. Εκεί η μηχανοκίνητη πορεία διαλύθηκε. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες οι επιθέσεις των Χρυσαυγιτών σημειώθηκαν παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, που έκαναν τελικά έξι προσαγωγές. 

Μεταξύ των προσαχθέντων για την επίθεση στην Πειραιώς ήταν η Ουρανία Μιχαλολιάκου, κόρη του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής και δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Παναγιώταρος και ο Γιάννης Βουλδής. Και οι τρεις μαζί με άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής παρέμειναν μέχρι τα ξημερώματα στο κτίριο της ασφάλειας αλλά τελικά δεν ασκήθηκαν σε βάρος τους κατηγορίες και αφέθηκαν ελεύθεροι. Για ανάμειξη της αστυνομίας στον προεκλογικό αγώνα εναντίον της, έκανε λόγο η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζοντας πως τα μέλη της δεν έχουν καμία σχέση. «Η Χρυσή Αυγή αρνείται την ανάμιξη με περιστατικά βίας», γράφει η ανακοίνωση. 

Η Χρυσή Αυγή επιδιώκει να στήσει «νέα Πάτρα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά. «Οι χτεσινές καταδρομικές περιπολίες στην καρδιά της Αθηνας, οι ξυλοδαρμοί και τα επεισόδια με πρωτοστάτες υποψηφίους βουλευτές της αποδεικνύουν ότι το σχέδιο είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η ΔΗΜΑΡ καλεί την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και τους δημοκρατικούς πολίτες να μην ενδώσουν στις προκλήσεις. Μια είναι η δημοκρατική απάντηση και θα δοθεί στην κάλπη», σημειώνεται στην ανακοίνωση.  

Ads

 
«Η νέα εγκληματική επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής εναντίον μεταναστών επιβεβαιώνει άλλη μια φορά ότι αυτό το ναζιστικό μόρφωμα είναι στήριγμα και μηχανισμός του συστήματος, το οποίο δεν χρησιμοποιεί μόνο το καρότο, αλλά και το μαστίγιο. Οι εργαζόμενοι που ψήφισαν την Χρυσή Αυγή πρέπει να διορθώσουν την ψήφο τους», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Ανακοίνωση για τις ρατσιστικές δολοφονικές εφόδους της Χρυσής Αυγής εξέδωσε και η νεολαία Συνασπισμού. «Λίγες μέρες πριν την σημαντικότερη εκλογική μάχη των τελευταίων ετών,στους δρόμους της Αθήνας εξελίσσεται ένα όργιο βίας και δολοφονικών επιθέσεων», αναφέρει η νεολαία Συνασπισμού.
 
«Καθημερινά,οι σύγχρονοι μελανοχιτώνες της Χρυσής Αυγής επιτίθενται εναντίον μεταναστών στέλνοντας δεκάδες ανθρώπους στα νοσoκομεία. Οι πράξεις αυτές της φασιστικής συμμορίας που επαίρεται για τον πατριωτισμό και τη νομιμοφροσύνη της δείχνουν για μια ακόμη φορά το πραγματικό πρόσωπο της. Όσοι θεωρούν ότι θα αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό ζήτημα με μαχαίρια,σπαθιά και νάρκες στα σύνορα δεν έχουν καμία θέση στις γειτονιές μας, πόσο μάλλον στο κοινοβούλιο. Η βία και τα ανθρωποκυνηγητά σήμερα αφορούν τους μετανάστες.Αύριο θα αφορούν οποιονδήποτε Έλληνα τολμά να διαφωνήσει με τις ιδέες και τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
 
«Δεν αξίζει στο λαό μας και την ιστορία του,να ανέχεται και να επιτρέπει σε εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου,να κάθονται στα κοινοβουλευτικά έδρανα.
 
Σήμερα που ανοίγει διάπλατα η πόρτα της ανατροπής και της ελπίδας για τον ελληνικό λαό,μην αφήσουμε το φόβο και τον ολοκληρωτισμό να εισβάλλει από το παράθυρο. Εδώ και τώρα να βάλουμε τον οριστικό φραγμό στην επέλαση των νεοναζί», καταλήγει η νεολαία Συνασπισμού.

Για τις επιθέσεις στο Νέο Κόσμο η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» αναφέρει πως «θρασύδειλοι νεοναζί χτύπησαν με δολοφονικό τρόπο σε δύο διαφορετικά σημεία σε διάστημα λίγης ώρας».
 
«Αρχικά επιτέθηκαν κοντά στη στάση Μπακνανά στο παρκάκι σε Αλβανό μετανάστη, κάτοικο της γειτονιάς μας 17 χρόνια μαζί με την οικογένεια του, τον οποίο παραλίγο να αφήσουν στον τόπο αφού το σπαθί(!!) με το οποίο τον διαπέρασαν από τα πλευρά του έχει κάνει ζημιά στη σπλήνα. Επιχείρησαν και δεύτερο χτύπημα στο λαιμό. Και μόνο η αναφορά των σημείων του σώματος που έβαλαν σημάδι δείχνει την πρόθεση τους. Ο μετανάστης γείτονας μας παραμένει σε σοβαρή κατάσταση στον Ευαγγελισμό», σημειώνει η Κίνηση.
 
«Στη συνέχεια η ίδια συμμορία ναζιστών κινήθηκε με μηχανάκια και καλυμμένα πρόσωπα και μαχαίρωσε δύο Πολωνούς μετανάστες στη γωνία της Καλλιρρόης με τη Βουλιαγμένης», προσθέτει.

«Είναι φανερό ότι η έστω για 48 ώρες είσοδος των νεοναζί της Χρυσής Αυγής στη Βουλή έχει δώσει θάρρος και θράσος σε επίδοξους δολοφόνους να μαχαιρώνουν και να χτυπούν μετανάστες προσπαθώντας να σκορπίσουν τον τρόμο.  Παρόμοιες επιθέσεις έγιναν τις τελευταίες μέρες στην Καλλιθέα, στο Βασιλικό της Εύβοιας, στο Περιστέρι και σε σταθμούς του ΗΣΑΠ, όπως μαρτυρούν εργαζόμενοι. Σε όλες τις επιθέσεις η Αστυνομία είτε τους καλύπτει είτε φτάνει αργότερα απειλώντας πολλές φορές τα θύματα των επιθέσεων. Σε κάποιες περιπτώσεις κινούνται μαζί, όπως έγινε στην επίθεση στην ΑΣΟΕΕ στην Πατησίων ενάντια σε μετανάστες και φοιτητές ή στην επίθεση στα γραφεία του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος», αναφέρει η Κίνηση και καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει στο παναθηναϊκό αντιφασιστικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Ιούνη στην Ομόνοια στις 7μμ. 

* Η φωτογραφία είναι της δημοσιογράφου Αλεξάνδρας Τζαβέλα.