Ads

Το tvxs συνεχίζει το μουσικό του αφιέρωμα σε νέους καλλίτέχνες με τον τραγουδοποιό Χρήστο Νινιό. Aν είστε νέος μουσικός ή νέα μπάντα και θέλετε να συμμετάσχετε στο αφιέρωμα στείλτε mail στo https://[email protected]

Δηλώνει μαγεμένος από μικρός με τη μουσική μέχρι που στην εφηβεία του ένιωσε η μαγεία αυτή της ακροάσεως να μετατρέπεται σε μαγεία έκφρασης. Με ορμητήριο την ενασχόληση και το πάθος των φίλων του με τη μουσική ξεκίνησε να πειραματίζεται με μία κιθάρα, περνώντας από διάφορα μουσικά σχήματα με αγαπημένο του τους «Τerra Salva», μία μπάντα φίλων, «τη μαγική σύνθεση του ’95» όπως λέει ο Χρήστος Νινιός στο tvxs. Σήμερα, πορεύεται μόνος του στη μουσική σκηνή, κινούμενος σε ένα ροκ ρομαντικό ύφος.  Γράφει τη μουσική και τους στίχους των τραγουδιών του και ενορχηστρώνει και κάνει την παραγωγή των δίσκων του στο στούντιο που έχει δημιουργήσει ο ίδιος. Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Τζαβάρα
 

Για το Χρήστο η αφοσίωση στη μουσική δεν είναι επιλογή, αλλά ανάγκη. Ωστόσο,  «όσον αφορά τον βιοπορισμό από τη μουσική, είναι κάτι πολύ δύσκολο κι έτσι αρκετές φορές, αναγκάζομαι να συμπληρώνω το εισόδημα μου με περιστασιακές δουλειές  οι οποίες πέρα από το οικονομικό όφελος που προσφέρουν μου δίνουν τροφή σε μεγάλο βαθμό, αυξάνοντας την δημιουργικότητα μου στη μουσική».

image
 
Αγαπά πολύ την παραδοσιακή μουσική και ιδιαίτερα τα ηπειρώτικα και τα κρητικά. Θεωρεί ότι στη μουσική δεν υπάρχει παρθενογένεση, ούτε όμως και μουσικό τέλμα. «Παρατηρώ τα τελευταία χρόνια ότι όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες καταπιάνονται με παραδοσιακά κομμάτια ντύνοντάς τα με σύγχρονους ήχους.  Το βρίσκω αρκετά έξυπνο να το κάνει κάποιος νέος μουσικός για να ξεχωρίσει γρήγορα, είτε κάποιος πιο γνωστός ,ο οποίος προφανώς μπορεί να περνάει μια περίοδο δημιουργικής στειρότητας. Βέβαια, το να διασκευάσεις ένα παλιό κομμάτι και να το φέρεις στα σημερινά δεδομένα ήχου και παραγωγής, χρειάζεται και αυτό έμπνευση και δημιουργικότητα, ώστε να βγει ένα εξίσου καλό αποτέλεσμα σε σχέση με την πρώτη εκτέλεση. Αυτό, όμως, είναι κάτι που σπάνια ακούω να επιτυγχάνεται αλλά εξαρτάται από την αισθητική του καθενός».
 
Χαρακτηρίζει το κοινό «πολύ πιο επιλεκτικό» ως προς τη διασκέδασή του σε σχέση με τα οικονομικά του αλλά και τις απαιτήσεις που έχει από τον καλλιτέχνη, σημειώνοντας ότι «Αυτό που μου δείχνει όλο αυτό γενικότερα, είναι μια θετική προσπάθεια  εξόδου από την ασυδοσία των τελευταίων ετών και δημιουργίας πιο έντιμων σχέσεων. Ο κόσμος έχει ανάγκη να διασκεδάσει αλλά πόσο μπορεί κανείς πραγματικά  να διασκεδάσει όταν βρίσκεται τελευταία σε μία μόνιμη και διόλου διασκεδαστική κατάσταση; Το κοινό του σήμερα διαπιστώνω ότι  έχει ανάγκη να του προσφέρεις ό,τι πιο πρωτότυπο, ιδιαίτερο και ειλικρινές».

Ads

 

Δεν πιστεύει σε συνταγές επιτυχίας, ούτε ονειρεύεται την εξέλιξή του ως μουσικό περισσότερο από την προσωπική του εξέλιξη ως άνθρωπο. Το ξανασκέφτεται, όμως, και προσθέτει «Αν θα  ευχόμουν κάτι θα ήταν κάποια στιγμή  τα τραγούδια μου να αγαπηθούν από τον κόσμο και να ταξιδέψουν όσο πιο πολύ γίνεται στο χρόνο». Η πείρα του από τη μουσική του ζωή του έχει μάθει να πιστεύει στην πραγματική αγάπη για αυτό που κάνει , στη σκληρή δουλειά, στην υπομονή και πολύ στην τύχη.
 
Πρόκειται για έναν τραγουδοποιό που αντιμετωπίζει ώριμα και σκεπτόμενα τις αλλαγές που παρακολουθεί να συμβαίνουν στο χώρο της δισκογραφίας και προβληματίζεται έντονα για τον δρόμο που θα ακολουθήσει από ‘δω και πέρα εκείνος και τα τραγούδια του. Και το διαδίκτυο; «Έχει το σπουδαίο προτέρημα του να φθάνει η μουσική σου σε όλα τα μήκη και πλάτη γρήγορα και άμεσα, από την άλλη όμως  όλη αυτή η ευκολία με την οποία  ταξιδεύει η μουσική-πέραν της οικονομικής  επίπτωσης που έχει σε κάθε δημιουργό-έχει οδηγήσει  στο να χαθεί η μαγεία της διαδρομής  από το πρώτο άκουσμα στο ραδιόφωνο μέχρι την αναζήτηση του στα δισκοπωλεία».

image
 
Ο Χρήστος Νινιός δεν είναι ρομαντικός μόνο στη μουσική του, αλλά και στη ζωή του. Αυτόν τον καιρό ετοιμάζει το νέο του δίσκο, κουβεντιάζει με συναδέλφους του τα μουσικά νέα αλλά και τις δυσκολίες που καθένας τους έχει να αντιμετωπίσει προκειμένου να κάνει αυτό που αγαπά χωρίς εκπτώσεις και δηλώνει στο tvxs «Με στεναχωρεί το γεγονός ότι κάποιος άνθρωπος διαθέτει 3 ευρώ για να αγοράσει μία σοκολάτα και όχι  για να κατεβάσει από το διαδίκτυο κάποια τραγούδια που τον εκφράζουν».
 

Ο Χρήστος Νινιός θα εμφανιστεί την 1η Ιουνίου στον αρχαιολογικό χώρο του Θησείου για τα 25 χρόνια λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9,84