Από το Βορρά, όπου κατέγραψε υψηλά ποσοστά η ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, ξεκίνησαν την εκστρατεία για το δεύτερο γύρο και οι δύο αντίπαλοι, Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί. «Ξεκίνησε το κυνήγι των ψήφων» είναι η έκφραση που ταιριάζει για το 15ήμερο έως το δεύτερο γύρο, σχολιάζει η Liberation. Την ίδια ώρα, νέα δημοσκόπηση επιβεβαιώνει τη διαφορά 10 μονάδων υπέρ του Ολάντ έναντι του Σαρκοζί.
 

Ads

Ξεκινώντας τις περιοδείες τους από την Αίσν (Aisne) ο Ολάντ και από την Εσόν (Essone) ο Σαρκοζί, και οι δύο έχουν ως κύριο στόχο τους ψηφοφόρους που βρήκαν καταφύγιο στη Μαρίν Λεπέν.
 
«Εναπόκειται σε μένα να πείσω τους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου», δηλώνει με συνέντευξή του στη Liberation ο Ολάντ, όπου και εξηγεί ότι η ψήφος Λεπέν είναι πάνω απ’ όλα «η έκφραση κοινωνικής οργής».
 
Με το ιστορικό «σας κατάλαβα» του στρατηγού Ντε Γκώλ, απευθύνθηκε ο Νικολά Σαρκοζί σε αυτούς «που υποφέρουν, αγωνιούν και νιώθουν ανασφάλεια για το αύριο και το νέο κόσμο όπως διαμορφώνεται».
 
«Η εκστρατεία για το δεύτερο γύρο είναι εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη, είναι η μονομαχία δύο προσωπικοτήτων και η αντιπαράθεση δύο πολιτικών», δηλώνει ο γ.γ. του κόμματος UMP της δεξιάς Ζαν Φρανσουά Κοπέ, που πεισματικά επιμένει να ζητά να γίνουν τρεις και όχι μια τηλεοπτικές μονομαχίες.
 
Για το θέμα έχει αρνηθεί ο Φρανσουά Ολάντ υποστηρίζοντας ότι «η παράδοση θέλει και οι Γάλλοι περιμένουν ένα και καλά οργανωμένο ντιμπέιτ, επαρκούς διάρκειας ώστε να συζητηθούν όλα τα θέματα». Στην σχετική πολεμική προστέθηκαν σήμερα και οι τέσσερις μεγαλύτεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί (Europe1, France Inter, RMC, RTL) ζητώντας και αυτοί ένα δεύτερο ντιμπέιτ για πρωί, που για την ώρα όμως έχουν εισπράξει την άρνηση Ολάντ.
 
Πριν από το δεύτερο γύρο, η πρώτη Μαϊου αποτελεί την ερχόμενη μέρα κλειδί για την προεκλογική εκστρατεία. Η Πρωτομαγιά κινδυνεύει να γίνει μέρα νέας πολεμικής, μετά την ανακοίνωση του Σαρκοζί να καλέσει για πρώτη φορά τους οπαδούς του στο Τροκαντερό, για να τους μιλήσει για την «Αληθινή Εργασία». Τα συνδικάτα των εργαζομένων και πολλοί πολίτες αναρωτιούνται ήδη πόσο «ψεύτικη» μπορεί να θεωρηθεί η εργασία.
 
Παράλληλα, η Μαρίν Λεπέν όρισε ήδη ότι στην καθιερωμένη συγκέντρωση του κόμματός της για την Πρωτομαγιά, που φέτος θα γίνει στην πλατεία της Όπερας, θα ανακοινώσει στους οπαδούς της τις υποδείξεις της για το Β’ Γύρο.

image
 
Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι δεν θα αλλάξει στρατηγική, θα ζητήσει την ήττα Σαρκοζί, αφού στόχος της είναι «η κατάρρευση της δεξιάς», όπως τιτλοφορεί στο πρωτοσέλιδό της σήμερα η Le Monde. Και αυτό γιατί έτσι το Εθνικό Μέτωπο, (πιθανώς μάλιστα με νέα ονομασία), θα μπορέσει να αναχθεί ως η νέα δύναμη του χώρου, αφού το κόμμα UMP δύσκολα θα βγεί ακέραιο από τη μάχη των δελφίνων, ύστερα από μια ήττα Σαρκοζί.
 
Την αναταραχή που έχει προκαλέσει στη Γαλλία το αναπάντεχα υψηλό ποσοστό της Μαρίν Λεπέν κάνει τους σχολιαστές να μιλούν για «πολιτικό κρουστικό κύμα».
 
Χαρακτηριστικό είναι το εξώφυλλο της έκτακτης έκδοσης του περιοδικού Νουβέλ Ομπζερβατέρ με έναν Σαρκοζί να βουλιάζει στο γαλάζιο του ωκεανού (αναφορά στο σλόγκαν «Μπλέ Μαρίν» των οπαδών της Λεπέν), και να ψιθυρίζει για τίτλο: «Νιώθω να έρχεται το κύμα».
 
Επιβεβαιώνεται η διαφορά 10 μονάδων υπέρ του Ολάντ
 
Από έρευνα της εταιρείας OpinionWay, που δημοσιεύεται σήμερα προκύπτει πως ο Φρανσουά Ολάντ φέρεται επικρατέστερος να κερδίσει στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών με 54% έναντι 46% του απερχόμενου προέδρου, ένας συσχετισμός δύναμης που παραμένει σταθερός σε σχέση με εκείνον των προβλέψεων το βράδυ του πρώτου γύρου.

image
 
Η σφυγμομέτρηση, που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα, έρχεται να επιβεβαιώσει τις προηγούμενες έρευνες για την πρόθεση ψήφου των Γάλλων για την αναμέτρηση της 6ης Μαΐου. Το 15% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση αυτή αποφεύγουν να δηλώσουν την πρόθεσή τους για την ημέρα των εκλογών.
 
Στον δεύτερο γύρο, ο Ολάντ θα προσελκύσει το 91% των ψηφοφόρων του Ζαν-Λικ Μελανσόν, υποψηφίου της ριζοσπαστικής αριστεράς, το 36% των υποστηρικτών του κεντρώου Φρανσουά Μπαϊρού, το 27% των οπαδών της ακροδεξιάς υποψηφίου Μαρίν Λεπέν και το 19% εκείνων που δεν προσήλθαν στις κάλπες στον πρώτο γύρο, ή που ψήφισαν άκυρο και λευκό.
 
Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρόεδρος θα αποσπάσει την υποστήριξη του 2% των όσων ψήφισαν Μελανσόν, το 23% όσων επέλεξαν Μπαϊρού και το 26% των οπαδών της Λεπέν, ενώ θα προσελκύσει το 19% όσων απείχαν από τις κάλπες, ή ψήφισαν λευκό και άκυρο.
 
Επιπλέον, το 7% των ψηφοφόρων του Μελανσόν, το 23% του Μπαϊρού και το 26% της Λεπέν δεν δηλώνουν πρόθεση ψήφου. Επίσης την πρόθεσή τους δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει το 62% όσων δεν ψήφισαν, ή έριξαν λευκό και άκυρο στην κάλπη.

Ads

Αριστερά ψήφισαν οι Γάλλοι ψηφοφόροι στην Ελλάδα
 
Εν τω μεταξύ, την προτίμησή τους στην Αριστερά έδειξαν οι Γάλλοι πολίτες που ζουν στην Ελλάδα, κατά τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ενώ η Μαρίν Λεπέν περιορίστηκε στο 5,16%, έναντι του 19% και πλέον που συγκέντρωσε στη Γαλλία.
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που συγκέντρωσε η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα από όλα τα προξενεία, στη χώρα μας, επί 7.762 εγγεγραμμένων, ψήφισαν 2.873 (37,01%), εκ των οποίων 2.844 έγκυρα τα 29 άκυρα.
 
Έλαβαν: Φρανσουά Ολάντ 816 ψήφους (ποσοστό 28,69%), Νικολά Σαρκοζί 742 ψήφους (26,09%), Ζαν-Λικ Μελανσόν 564 ψήφους (19,83%), Φρανσουά Μπαϊρού 239 ψήφους (8,4%), Ευά Ζολί 191 (6,71%), Μαρίν Λεπέν με 147 ψήφους (5,16%).
 
Η υπεροχή των αριστερών ψηφοδελτίων είναι εμφανέστερη στη Θεσσαλονίκη: Ολάντ 31,2%, Σαρκοζί 19,6%, Μελανσόν 18,8%, Μπαϊρού 8,5%, Λεπέν 6%, Ζολί 5,3%.
 
Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ειδικά εκλογικά κέντρα για τους Γάλλους πολίτες διαμορφώθηκαν στο Ηράκλειο και στη Ρόδο και το ίδιο αναμένεται να γίνει και στον κρίσιμο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 6ης Μαΐου.