Αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καταγράφηκε το 2010 στις ΗΠΑ και σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος η αύξηση αυτή οφείλεται στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Ads

 
Σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος οι εκπομπές αερίων αυξήθηκαν κατά 3,2% το 2010 σε σχέση με το 2009, ύστερα από δύο χρόνια συνεχούς μείωσης.
 
Η αύξηση αυτή «οφείλεται κυρίως στην οικονομική ανάκαμψη, η οποία ενίσχυσε την κατανάλωση ενέργειας σε όλους τους τομείς», υπογραμμίζει η υπηρεσία, επισημαίνοντας πως το καλοκαίρι του 2010 ήταν ιδιαίτερα ζεστό στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να υπάρξει αυξημένη χρήση των κλιματιστικών και μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου και άνθρακα.
 
Στις ΗΠΑ, τη δεύτερη μετά την Κίνα πιο ρυπογόνος χώρα σχετικά με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι εκπομπές ανήλθαν το 2010 στους 6,82 εκατομμύρια μετρικούς τόνους έναντι 6,1 εκατομμυρίων το 2009. Η χειρότερη χρονιά ήταν το 2007 με τις εκπομπές να αγγίζουν τα 7,2 εκατομμύρια τόνους.
 
Η βασικότερη πηγή των ρυπογόνων αερίων, 40% των συνολικών εκπομπών, στις ΗΠΑ είναι τα εργοστάσια και τα διυλιστήρια. Σημειώνεται πως ο Μπαράκ Ομπάμα έχει δεσμευτεί για μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ωστόσο οι οποίες κινήσεις προκαλούν τις αντιδράσεις κυρίως μελών του ρεπουμπλικανικού κόμματος, που αμφισβητούν τη θεωρία της κλιματικής αλλαγής.