To tvxs.gr με το συγκρότημα «Έμμονο Γκρίζο» ξεκινάει ένα αφιέρωμα στην ελληνική ροκ σκηνή που μέσα από τις όποιες δυσκολίες συνεχίζει να αντιστέκεται, συνεχίζει να αναπνεέι, να ονειρεύεται και να δημιουργεί. Αν είστε νέο συγκρότημα της ροκ σκηνής, ελληνόφωνο ή αγγλόφωνο, στείλτε mail στο [email protected].

Ads

Οι Έμμονο Γκρίζο δημιουργήθηκαν το 2005 και έχουν ανασυσταθεί κάποιες φορές,  γιατί όπως λένε «Οι μπάντες πάντα έχουν πρόβλημα να κάνουν το ένα βήμα παραπάνω». Σήμερα αποτελούνται από τον Μπάμπη, που έχει το στίγμα του συγκροτήματος και γράφει στίχους και μουσική, το Χάρη που βρήκε την μπάντα σε αγγελία και παίζει μπάσο και τον Αντώνη που νιώθει εραστής της μουσικής και παίζει ντραμς. Είναι αυτοδίδακτοι, ενορχηστρώνουν όλοι μαζί, έχουν πλέον το δικό τους στούντιο που έφτιαξαν με λίγα χρήματα και πολύ μεράκι και παίζουν ροκ. Είναι μία μπάντα μιας άλλης εποχής, η οποία έχει αποδεχθεί τις αλλαγές στη μουσική βιομηχανία και με σεβασμό στο κοινό και τόλμη για νέες συνεργασίες σημειώνει όλο και πιο ενδιαφέροντα μουσικά βήματα.

Έμμονο Γκρίζο, το όνομά τους παραπέμπει σε μία ανάμνηση της παιδικής ηλικίας του Μπάμπη, ο οποίος έπαιζε μικρός στο εργοστάσιο «Τιτάνα» στην Ελευσίνα και όλη η περιοχή ήταν σκεπασμένη με ένα γκρι τσιμέντο. Μέσα στην αυλή του εργοστασίου  χαιρόταν να τρυπώνει και να τρέχει όταν τον κυνηγούσαν οι μεγάλοι. «Το γκρίζο αντιπροσωπεύει το γιν και το γιανγκ, δηλαδή εμμονή στην ισορροπία, να βρεις τη χρυσή τομή» σημειώνει ο Μπάμπης.
 
Σε μία εποχή που τα περισσότερα ελληνικά μουσικά συγκροτήματα τραγουδούν στα αγγλικά ο Μπάμπης αρνείται το διαχωρισμό ελληνόφωνου-αγγλόφωνου λέγοντας στο tvxs «Το ελληνικό ροκ είναι ένα. Είναι το ροκ που βγαίνει από τον τόπο μας. Είναι σίγουρα εισαγόμενο προϊόν, αλλά από τη στιγμή που παράγεται εδώ, είτε είναι στα ελληνικά, είτε στα αγγλικά,  είναι ένα».
 
Για τον Αντώνη «τα νέα παιδιά , έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο  τις δυνατότητες που τους δίνει το μέχρι πρότινος υψηλό βιοτικό επίπεδο και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και γνώσεων μέσω του διαδικτύου. Έτσι γινόμαστε δέκτες  πολύ καλών μουσικών δημιουργημάτων. Τα παραπάνω όμως από μόνα τους δεν είναι ικανά να μας δώσουν μουσικά σχήματα με σταθερά καλή και μακρόχρονη πορεία. Για ‘μένα κάθε άνθρωπος που ασχολείται με τη μουσική πρέπει να έχει μία ερωτική σχέση μαζί της, να είναι ερασιτέχνης, να δίνει και να παίρνει αδιάκοπα».
 

Έχουν συνεργαστεί με τον Ross Daly και μιλούν με μεγάλο θαυμασμό για τις συνεργασίες τους. Δείχνουν μεγάλη διάθεση για νέες μουσικές συμπράξεις και υποστηρίζουν ότι θέλουν να συνεργάζονται με ανθρώπους που να αισθάνονται γνήσια αυτό που κάνουν. Έτσι θα είναι πιο αληθινή η συνύπαρξη γι’ αυτούς.
 
Σχετικά με την κρίση που βιώνουν οι μουσικές σκηνές στις μέρες μας ο Χάρης σημειώνει « Για να παρακινήσεις κόσμο να έρθει να σε δει πιστεύω ότι έχουμε μερίδιο ευθύνης εμείς, τα συγκροτήματα. Πρέπει να εμπνεύσουμε τον κόσμο -ειδικά σε τέτοιες εποχές. Αν θέλεις να πετύχεις μεγάλο ακροατήριο πρέπει να κάνεις μία δήλωση του τώρα, να είσαι επίκαιρος».
 
Οι Έμμονο Γκρίζο είναι μία μπάντα που νοσταλγεί τις στιγμές που περίμενε να ακούσει στο ραδιόφωνο νέα τραγούδια, ένα νέο ήχο. Θεωρεί το διαδίκτυο μεγάλο εργαλείο ωστόσο καθένας τους εκφράζει διαφορετική άποψη για το αν είναι καλό ή όχι να διακινούνται ελεύθερα και δωρεάν οι δίσκοι. Χωρίς ιδιαίτερη σκέψη θεωρούν ότι τα συστατικά για μία καλή πορεία ενός συγκροτήματος είναι η συνεννόηση, ο  κοινός στόχος, η αγάπη, η τύχη και το ταλέντο.
 
image

Ads

Λίγο πριν φύγουν για την πρόβα τους που κάνουν στο δικό τους πλέον χώρο στην Ελευσίνα εύχονται να αναβιώσει η ελληνική ροκ σκηνή, η μουσική τους και οι στίχοι τους να πάρουν θέση στις καρδιές όλο και περισσότερων ανθρώπων, ν’ αποτελούν πρότυπο για τα νέα παιδιά, έτσι ώστε να κάνουν κάτι φρέσκο και τέλος, να μπορέσει να υπάρξει συναυλιακά μία underground  σκηνή με πολλές οικονομικές επιλογές για το κοινό. Αυτοί είναι οι Έμμονο Γκρίζο και είναι πολύ αισιόδοξοι!
 
Οι Έμμονο Γκρίζο αποτελούνται από τους:
Μπάμπη Τζανιδάκη: κιθάρα-φωνή
Αντώνη Ασπρόπουλο: τύμπανα
Χάρη Γερουλάκη: μπάσσο-φωνητικά
 
Πρόσφατα κυκλοφόρησαν το τρίτο τους δίσκο με τίτλο «Βραδύτητα» και θα παίξουν στο Jasmin Rock Club στις 28/04
Doors open: 21:30

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Τζαβάρα