Περίπου 350 άρματα μάχης χαρίζει το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας στο ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο, η «δωρεά» δεν έχει υλοποιηθεί καθώς αυτή τη στιγμή οι ελληνικές αρχές δεν είναι σε θέση να αναλάβουν το κόστος της μεταφοράς. Την είδηση μετέδωσαν και τουρκικά ΜΜΕ. Επιβεβαιώνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο αναζητεί λύση που δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ads

Η δωρεάν παροχή των τανκς από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα επισημοποιήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Αβραμόπουλου στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Πρόκειται για άρματα τύπου Άμπραμς τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην Κορέα, στο Κουβέιτ και σε στρατιωτικές μονάδες των ΗΠΑ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβουν τελικώς το κόστος μεταφοράς Έλληνες εφοπλιστές ή ομογενείς.
 
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να μεταφέρει τα δωρεάν τάνκς λόγω ανυπαρξίας χρημάτων», αναφέρεται στον τουρκικό Τύπο (Turkiye), o οποίος κοστολογεί το απαιτούμενο κονδύλι στα 10 εκατ. ευρώ και κάνει λόγο για εξέλιξη η οποία πτοεί το ηθικό των Ελλήνων αρμοδίων.