Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πολλούς λόγους να ανησυχούν, επισημαίνουν οι TIMES. Η κυβέρνηση της Τσεχίας, που έχει την προεδρία της ΕΕ κατέρρευσε, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάχεται εναντίον του προστατευτισμού σε ορισμένα κράτη. Υπό τις συνθήκες αυτές λίγοι είναι οι ηγέτες που επικεντρώνονται σε μία κάτω από το ραντάρ απειλή για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα στην Ευρώπη δηλ. τον κίνδυνο διάλυσης του ευρώ.

Ads

Οι TIMES αναφέρονται στη συνέχεια στο «χάσμα» στη διαφορά των αποδόσεων στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά, αναφέροντας παράλληλα και τις περιπτώσεις Ιρλανδίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας και συνεχίζουν:

Αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν δύο προβλήματα, τα οποία η κρίση επιτείνει ακόμη περισσότερο. Πρώτον ο κυβερνητικός δανεισμός είναι εκτός ελέγχου επιτείνοντας τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης θα ξεπεράσει σύντομα το 100% του ΑΕΠ, ενώ το ιταλικό χρέος βρίσκεται περίπου στο 115%.

Δεύτερον Ελλάδα, Ιταλία Ισπανία και Πορτογαλία παρουσιάζουν μακροπρόθεσμες οικονομικές αδυναμίες. Οι υπερπροστατευόμενες (overregulated) οικονομίες τους αποθαρρύνουν τις όποιες καινοτομίες και την αποτελεσματικότητα (efficiency).

Ads

Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα – ευλόγως ο ασθενέστερος κρίκος στην ευρωζώνη – είναι εύθραυστο (Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις για την ένταξή της το 2001, αφού η κυβέρνηση «μαγείρεψε στατιστικά στοιχεία – κλειδιά για την οικονομία). Αναρρώνει από τις ταραχές του Δεκεμβρίου και από μία απεργία των αγροτών τον Ιανουάριο , ενώ ο φόβος για διαμαρτυρίες στο δρόμο έχει αποτρέψει τους πολιτικούς από το να προχωρήσουν σε σοβαρά βήματα προκειμένου να βάλουν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά ή να ανακινήσουν τη βραδυκίνητη οικονομία της, αναφέρουν οι TIMES.