Θορυβημένος από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν να υστερεί του σοσιαλιστή αντιπάλου του, ο Νικολά Σαρκοζί χρησιμοποιεί όποιο όπλο έχει στην διάθεση του για να βελτιώσει την εικόνα του λίγες μέρες πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Στα πλαίσια αυτά, το επιτελείο του γάλλου προέδρου έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο από την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του Σαρκοζί με τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο στόχος ήταν να εμφανισθεί ο Σαρκοζί ως ισάξιος συνομιλητής και προσωπκός φίλος του αμερικανού προέδρου που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Γαλλία.

Ads

Όμως η ενέργεια αυτή ίσως αποδειχθεί “μπούμεραγκ“. Πρόκειται για πρωτοφανή κίνηση στην γαλλική διπωματία καθώς πολλοί τον κατηγορούν ότι “έσπασε” το διπλωματικό πρωτόκολλο, “σέρνοντας” εμμέσως πλην σαφώς τον Ομπάμα στην προεκλογική εκστρατεία της Γαλλίας.

Τα δελτία ειδήσεων σε πολλά κανάλια έδειξαν τα πρώτα λεπτά της συνομιλίας του Γάλλου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο οποίος χαριτολογώντας λέει στον Σαρκοζί: “Πρέπει να είναι μια ιδιαίτερα κουραστική περίοδος”. Και συνεχίζει: “Θαυμάζω την σκληρή μάχη που δίνεις“. Ο Γάλλος πρόεδρος χαμογελώντας, με τα χέρια σταυρωμένα, απαντά:  “Θα νικήσουμε κ. Ομπάμα. Εσύ κι εγώ, μαζί”.

Στο σημείο αυτό το βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα διακόπτεται καθώς οι δύο ηγέτες συνεχίζουν την συζήτηση για τη Συρία, το Ιράν και το πετρέλαιο.

Ads

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατηγόρησε τον Σαρκοζί ότι έφερε την Γαλλία σε δύσκολη θέση τη Γαλλία στην παγκόσμια σκηνή για να ενίσχυσει την εκστρατείας του και πρόσθεσε ότι το βίντεο “αποδυναμώνει την αξιοπιστία της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον και σε όλο τον κόσμο”.

Η ένωση των δημοσιογράφων της κρατικής τηλεόρασηςκαταδίκασε την “αλλόκοτη επικοινωνιακή καμπάνια” του Σαρκοζί, χαρακτηρίζοντας την “σουρεαλιστική”.

Η Le Monde πάντως γράφει ότι ο Λευκός Οίκος γνώριζε ότι θα βιντεοσκοπηθούν τα πρώτα λεπτά της τηλεδιάσκεψης.