Χωρίς περιστροφές τονίζουν πλέον οι ξένοι δανειστές την ανάγκη ύπαρξης ισχυρής και αποτελεσματικής κυβέρνησης στην Ελλάδα μετά τις εκλογές, καθώς και την τήρηση από αυτήν των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί. 

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος της Κυριακής”, με σαφείς πια παρεμβάσεις και το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες της 6ης Μαΐου, οι ξένοι δανειστές επισημαίνουν στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της χώρας ότι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η επιχείρηση διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και, για το λόγο αυτό, πρέπει από τις εκλογές να αναδειχθεί ισχυρή και αποτελεσματική κυβέρνηση για τη συνέχιση της προσπάθειας.

Δεδομένου ότι τον Ιούνιο θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί και εγκριθεί το νέο πακέτο περιοριστικών μέτρων προκειμένου να εξευρεθούν τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ για την επόμενη διετία, οι ίδιοι παραμερίζουν τη διπλωματική ευγένεια και απευθύνουν προειδοποιήσεις-τελεσίγραφα στους πολιτικούς της χώρας. 

Παράλληλα, στις Βρυξέλλες αλλά και στο ΔΝΤ παρακολουθούν καθημερινά και με λεπτομέρειες τον τρόπο που εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα. 

Ads

Μάλιστα, οι ξένοι δανειστές θεωρούν ότι οι υποσχέσεις που δίδονται από τα κόμματα στα πλαίσια της προεκλογικής τους εκστρατείας είναι μη υλοποιήσιμες σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου. Το γεγονός αυτό αυξάνει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό την ανησυχία τους ως προς την τήρηση και εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Επιπλέον, αναλύοντας τα δημοσκοπικά ευρήματα, οι ίδιοι εκτιμούν ότι είναι μάλλον μικρό το ενδεχόμενο να συγκεντρώσουν πολλές  ψήφους τα «περιθωριακά κόμματα», όπως έσπευσε να τα χαρακτηρίσει η κα. Λαγκάρντ, αλλά δεν παύουν να ανησυχούν για αυτό.  Η ανάδειξη «περιθωριακών» πολιτικών σχηματισμών που υπόσχονται εύκολες λύσεις αποτελεί τον μεγάλο κίνδυνο για τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς εκτιμούν ότι αυτή συνδέεται με τις ακραίες εκδηλώσεις οργής των πολιτών.

Το ενδεχόμενο ακυβερνησίας και εκ νέου προσφυγής στις κάλπες συνιστά ακόμα ένα από τα δυσμενή σενάρια που εξετάζονται σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η άμεση και σκληρή αντίδραση από τους δανειστές, που θα επαναφέρουν τον κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας.

Παράλληλα, στα πλαίσια προσπάθειας ενίσχυσης των «φιλοευρωπαϊκών» δυνάμεων, θα υπάρξει την επόμενη εβδομάδα η ανακοίνωση αναπτυξιακού πακέτου από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ε. Μπαρόζο, εφόσον και οι Ευρωπαίοι κατανοούν το μέγεθος του προβλήματος και των αντιδράσεων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, καθώς θα επιδιώκει να υλοποιήσει τα νέα μέτρα αξίας 11 δισ. ευρώ την επόμενη διετία.

Στο μεταξύ, τα μηνύματα των τελευταίων δέκα ημερών στη χώρα μας είναι πολλά και συνεχή: Ο επενδυτικός οίκος Nomura ενώ χαρακτήρισε ιδανική την κυβέρ­νηση Παπαδήμου σε θεωρητικό επίπεδο, επεσήμανε ότι πρακτικά δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο τεχνοκρατικό μοντέλο της κυβέρνησης Μόντι, καθώς η «κυβερνητική πλειοψηφία δεν ήταν ούτε ισχυρή ούτε ομογενοποιημένη για να μπορέσει να στηρίξει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια». Αυτή η διαπίστωση δείχνει και τον προβληματισμό για την επόμενη ημέρα.