Μία φορά κι έναν καιρό ήταν ένας Γερμανός, ένας Σκωτσέζος , ένας Ρώσος και ένας Έλληνας  και καθένας έπαιζε μόνος του μουσική στον πεζόδρομο της Ερμού ,λέγοντας μία καλημέρα ο ένας στον άλλον από συναδελφική ευγένεια. Μέχρι που το φθινόπωρο του 2011 δημιούργησαν τους Ερμού 32, επειδή ταίριαξαν τα μουσικά τους όργανα και απολάμβαναν πολύ  τους αυτοσχεδιασμούς τους. Της Μαργαρίτας Τζαβάρα.

Ads

Ο Bob Boyle, σκωτσέζος στην καταγωγή, από ένα ταξίδι του στην Ελλάδα παίζοντας μουσική στο δρόμο στους Παξούς κατέληξε μόνιμα στους δρόμους της Αθήνας. Ο Μπόρις Βουτσίνος, ξεκινώντας από τις γειτονιές της Ζυρίχης το ’80 εδώ και 4 χρόνια φορτωμένος  μία σκηνή μουσικού εξοπλισμού ζει από αυτό.

Ο Ανέστης Χαραλαμπίδης, ο Ρώσος της παρέας, θυμάται τον εαυτό του από τα 15 του στα σοκάκια της Πλάκας να παίζει για τα χρήματα και τη μεγάλη του αγάπη, τους Beatles. Και ο Γιώργος Ζουρνατζής, ο Έλλην, θεωρεί το δρόμο σχολείο και ξεκίνησε πριν 2 χρόνια να παίζει γοητευμένος από την ελευθερία που ένιωσε εκεί. Τους συναντήσαμε στο υπόγειο που κάνουν τις πρόβες τους, ανάμεσα σε αφίσες με καλλιτέχνες της rock και της jazz και μας είπαν ότι τις καθοριστικές τους πρόβες τις κάνουν στο δρόμο.

image
 
Το όνομα τους όπως και η μουσική τους διαδρομή έχουν μεγάλη ιστορία. «Έπαιζα την πρωτοχρονιά στην Ερμού και κάποιοι με έβγαλαν φωτογραφίες, τις έβαλαν στο Facebook και ένας Ρώσος φίλος με κάποια  στοιχεία βρήκε ότι ήμουν στην Ερμού 38. Αλλά εν όψει ενός live και μίας αφίσας που έπρεπε να τυπωθεί αποφασίσαμε να βαφτιστούμε Ερμού 32, επειδή μας άρεσε περισσότερο», λέει ο Ανέστης. Πρόκειται για μία λανθασμένη διεύθυνση, καθώς στον αριθμό 32 δε θα βρείτε κάποιο κτίριο, που ωστόσο φαίνεται να ένωσε τόσο ταιριαστά τέσσερις μουσικούς που είναι μαζί για να συνθέσουν τους δυνατούς κόσμους που δημιούργησε καθένας τόσο καιρό στο δρόμο.
 
Στην ερώτηση πόσο διαφορετικά βιώνουν την εμπειρία του να παίζουν σε έναν εσωτερικό χώρο από το δρόμο καθένας τοποθετείται βιωματικά. «Η καλύτερη προετοιμασία για να παίξεις σε έναν κλειστό χώρο είναι να παίξεις στο δρόμο. Είναι σα συναυλία. Στο δρόμο νιώθω ότι δίνω το 100%, δίνω παράσταση κι έτσι βελτιώνομαι» είπε στο tvxs ο Bob. « Ωστόσο, μέσα μπορείς να βιώσεις μία συλλογική εμπειρία, πράγμα σχεδόν απίθανο για το δρόμο».

Ads

image
 
Για τον Μπόρις  στο δρόμο όλα είναι τυχαία « Βλέπεις ένα μουσικό και αν σου αρέσει κάθεσαι για όσο σου το επιτρέπει ο χρόνος σου και τον ακούς. Ενώ σε μία σκηνή είναι μία ευκαιρία για τους μουσικούς να είναι πιο μακρόπνοοι στο πρόγραμμά τους καθώς το κοινό σε επιλέγει για να σε ακούσει». Ο Ανέστης πάλι θεωρεί ότι ο δρόμος σκοτώνει. «Ο δρόμος σου παίρνει πολύ ενέργεια. Οι συνθήκες είναι δύσκολες για να κρατήσεις τον κόσμο. Μέσα μπορείς να εξελιχθείς καλλιτεχνικά. Έτσι κι αλλιώς δε βγήκα στο δρόμο για να μείνω στο δρόμο. Παίζω στο δρόμο για να νιώσω ότι κάνω κάτι στη ζωή μου».

Πιστεύουν ότι τα ελληνικά μουσικά συγκροτήματα είναι πολλών ειδών και υπάρχουν πολλά καλά που λειτουργούν πιο αποτελεσματικά στις μέρες μας μέσα από το χιούμορ, την ενέργεια και την ταπεινότητα. Ο Γιώργος σημειώνει ότι « Τα μουσικά πράγματα έχουν γίνει πιο εμπορικά. Εγώ όμως παρακολουθώ τα πάντα, ακούω όλα τα μουσικά σχήματα και συνεχώς μαθαίνω και κάτι καινούριο. Ποτέ δεν υποστηρίζω ότι ξέρω τα πάντα» Καθένας τους προσθέτει και από ένα συστατικό στη συνταγή για να έχει διάρκεια ένα μουσικό συγκρότημα. «Να ξέρουν τι θέλουν» λέει ο Μπόρις, «Να έχουν κάτι να πουν και να μεταφέρουν συναισθήματα και απαντήσεις στον κόσμο» συνεχίζει ο Ανέστης. «Να εμπνέει ο ένας τον άλλον μουσικά και να υπάρχει καλή χημεία και ελεύθερος χρόνος» τονίζει ο Γιώργος.

image
 
Τέσσερις μουσικοί του δρόμου που έχουν πολύ αγάπη και όρεξη για αυτό που κάνουν και αποφάσισαν να στεγάσουν την τέχνη τους μέσα από αυτό το συγκρότημα, για να γνωριστούν καλύτερα , να αποδεχτούν ο ένας τον άλλον, να μιλήσουν την ίδια μουσική γλώσσα και να φτιάξουν το δικό τους ήχο ώστε να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Για τους Ερμού 32 δεν πρόκειται για μία μουσική συνάντηση, αλλά για μία μουσική δοκιμασία. Καλή τύχη!
 
 
 

Οι Ερμού 32 θα εμφανιστούν στις 24/04 στο club ΤΩΡΑ-Κ44 στις 22:00. Είσοδος δωρεάν.