Τοποθετημένη στην πάλαι ποτέ καρδιά ενός οικονομικού θαύματος που τώρα βρίσκεται υπό κατάρρευση, αυτή η πόλη του Ρήνου  έχει τα μεγαλύτερα χρέη στη Γερμανία, απότοκος των αυστηρών πολιτικών λιτότητας και του κόστους στήριξης της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Ads

Το πολυτελές εμπορικό κέντρο «Centro» στις παρυφές του Ομπερχάουζεν σε καμία περίπτωση δεν αποπνέει το αίσθημα της φτώχειας που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, με την αίθουσα συναυλιών, την κινητή βιβλιοθήκη και τις πέντε από τις επτά πισίνες να έχουν ήδη κλείσει. Την ίδια στιγμή οι θέσεις εργασίας εξαφανίζονται και οι νέοι φεύγουν αναζητώντας μία καλύτερη τύχη.

Ο διαχωρισμός μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας έρχεται πάλι σταδιακά στο προσκήνιο με μία στροφή 180 μοιρών. Στο Ομπερχάουζεν 22 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους συντελείται το νέο οικονομικό θαύμα μιας Δυτικής Γερμανίας που μετατρέπεται σε Ανατολική, από την φτώχεια και την εξαθλίωση.

Στην περιοχή του Ρήνου υπάρχουν ακόμα πλούσιες περιοχές αλλά σε πόλεις όπως το Ντούισμπουργκ και το Ντόρτμουντ υπάρχουν μέρη που μοιάζουν με την Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους, με τους δρόμους γεμάτους λακκούβες και ετοιμόρροπα σπίτια.

Ads

Το παρατσούκλι του Ομπερχάζουζεν είναι «Η Ελλάδα της Γερμανίας», καθώς πρόκειται για την πιο χρεωμένη πόλη της χώρας με ένα χρέος που αγγίζει τα 2 δις ευρώ για έναν πληθυσμό 211.000 κατοίκων, ήτοι 8.000 ευρώ κατ’ άτομο.

image

Στην πόλη έχουν επιβληθεί εξαιρετικά αυστηρές πολιτικές λιτότητας ενώ η ανεργία φτάνει το 12% ,ποσοστό που αντιστοιχεί στο μέσο όρο των κρατιδίων της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Το Ομπερχάουζεν έχει ήδη καταβάλλει 270 εκατομμύρια ευρώ στην πρώην Ανατολική Γερμανία παρά το γεγονός ότι δανείστηκε για να το κάνει.

Τα οικονομικά προβλήματα της περιοχής ξεκίνησαν την δεκαετία του 1980 όταν σταδιακά έπαψαν να λειτουργούν πολλά ανθρακωρυχεία και ορυχεία σιδήρου σε συνδυασμό με την αδυναμία για επενδύσεις σε μία πιο σύγχρονη οικονομία.

Τα μεγαλεπήβολα έργα όπως το εμπορικό «Centro», το χρυσοποίκιλτο καζίνο και το Κέντρο Θαλάσσιας Ζωής όπου το χταπόδι Πόλ έκανε τις διάσημες προβλέψεις του στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2010 δεν ήταν η λύση που χρειαζόταν η τοπική οικονομία.

Οι κάτοικοι προσπαθούν πλέον να προωθήσουν διάφορα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης όπως η χρησιμοποίηση μιας εναλλακτικής μορφής χρήματος δικής τους επινόησης το «für alle Kohle» (σημαίνει ‘’άνθρακες’’), το οποίο δέχονται γύρω στα 50 καταστήματα της περιοχής για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών.

Τους «άνθρακες» μπορούν να κερδίσουν και ως αμοιβή για την παροχή δωρεάν εργασίας στην κοινότητα ή με άλλους παρεμφερείς τρόπους.

Αν και σε κάποιες πόλεις της Ανατολικής Γερμανίας υπήρξαν επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων που βοήθησαν την άμεση αποκατάστασή τους είναι αλήθεια πως τα ποσοστά ανεργίας του 12% σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο του 7% αναδεικνύουν την πραγματική οικονομική διάσταση μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας.

Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς