Υπό τον τίτλο «Η Τουρκία πληρώνει για σούπερ τζαμί στη Ροδόπη», η εφημερίδα «Τρουντ» γράφει σήμερα σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ, ότι η Διεύθυνση Θρησκευμάτων της τουρκικής κυβέρνησης θα χρηματοδοτήσει με 12 εκατομμύρια λέβα (έξι εκατ. ευρώ) την οικοδόμηση μεγάλου τεμένους στην πόλη Κίρτζαλι, στη νοτιοανατολική Βουλγαρία.
 

Ads

Στη δωρεά της τουρκικής κυβέρνησης στη μουσουλμανική κοινότητα της πόλης, συμπεριλαμβάνεται επίσης έτοιμο αρχιτεκτονικό σχέδιο του τεμένους, που θα καταλάβει έκταση 1400 τετραγωνικών και θα έχει χωρητικότητα 1500 ατόμων. Θα διαθέτει δύο πανύψηλους μιναρέδες, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η οποία επικαλείται αρμόδια πηγή της τοπικής μουσουλμανικής κοινότητας.
 
Στην περιοχή της δημοτικής αγοράς στην Κίρτζαλι υπάρχει τέμενος, το οποίο ωστόσο δεν είναι αρκετά μεγάλο. Διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας σταμάτησαν το σχέδιο κατασκευής καινούριου τεμένους στα όρια της πόλης πριν από εφτά χρόνια, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
 
Τώρα ο δήμος της Κίρτζαλι παραχώρησε οικόπεδο για το νέο τέμενος στα περίχωρα της πόλης και σε υψηλό σημείο, όπου το κτίριο θα είναι ορατό από όλες τις περιοχές της πόλης.
 
Το νέο τζαμί της Κίρτζαλι, που θα κατασκευαστεί με την υποστήριξη της Τουρκίας, θα είναι το μεγαλύτερο στη Βουλγαρία, επισημαίνεται στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ.
 
Στην περιοχή της πόλης αυτής στο βουλγαρικό μέρος της Ροδόπης κατοικεί πολυάριθμη μουσουλμανική κοινότητα, υπενθυμίζουν οι Βούλγαροι παρατηρητές.
 
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, Νικόα Σαμποτίνοφ και ο πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών «Ατατούρκ» Τζεσμί Ερασλάν, υπέγραψαν σήμερα πρωτόκολλο συνεργασίας, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου της βουλγαρικής ακαδημίας.
 
Προβλέπεται οι δύο επιστημονικοί θεσμοί να ανταλλάσσουν πληροφορίες στις κοινωνικές επιστήμες, στην ιστορία και στον πολιτισμό, καθώς και να διοργανώνουν από κοινού διάφορα φόρουμ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.