Τον έλεγχο της πόλης Τιμπουκτού, στο βορειοδυτικό Μάλι ανέλαβε σήμερα ο Ιγιάντ Αγκ Γάλι, ηγέτης της ένοπλης ισλαμικής οργάνωσης των Τουαρέγκ Ανσάρ Ντιν (στα αραβικά σημαίνει «Υπερασπιστής του Ισλάμ»), και εκδίωξε τους αντάρτες του Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Αζάουντα (MNLA), σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα.
 

Ads

«Ο Ιγιάντ έφτασε σήμερα το πρωί με πενήντα οχήματα. Κατέλαβαν την πόλη, έδιωξαν τους άνδρες του MNLA που βρίσκονταν εκεί, έκαψαν τη σημαία του Κινήματος και ύψωσαν τη δική τους στο στρατόπεδο της πόλης», δήλωσε ο Μούσα Χαϊντάρα, εικονολήπτης ο οποίος κατάφερε να βιντεοσκοπήσει την είσοδο της Ανσάρ Ντιν στο Τιμπουκτού.
 
Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από κατοίκους της πόλης και από τον υπεύθυνο ενός από τα σημαντικότερα ξενοδοχεία του Τιμπουκτού. Ο ξενοδόχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε ότι ο Ιγιάντ Αγκ Γάλι πήγε στο νοσοκομείο και ζήτησε από τις νοσοκόμες να δουλέψουν και να φροντίσουν τους ανθρώπους. «Μετά μίλησε στους κατοίκους και είπε να μην φοβούνται, ότι τα μέλη της Ανσάρ Ντιν αγωνίζονται για το Ισλάμ, όχι για την ανεξαρτησία ή για να κάνουν κακό».
 
Σύμφωνα με τον Χαϊντάρα, ο υπαρχηγός του Ιγάντ μιλούσε γαλλικά και επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των μαχητών της οργάνωσης υπάρχουν Σομαλοί, Νιγηριανοί και Τυνήσιοι.
 
Ο Ιγιάντ Αγκ Γάλι αναδείχτηκε από τις εξεγέρσεις των Τουαρέγκ τη δεκαετία του 1990 και σήμερα μάχεται για την εφαρμογή της Σαρία, του ισλαμικού νόμου, στο Μάλι. Η οργάνωσή του λέγεται ότι διατηρεί δεσμούς με την Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi) και δεν συμμερίζεται τους στόχους του MNLA το οποίο αγωνίζεται για την ανεξαρτησία του Αζάουντα, μιας περιοχής του βόρειου Μάλι που θεωρείται κοιτίδα των Τουαρέγκ.
 
Από την Παρασκευή το MNLA και οι ένοπλες ισλαμικές οργανώσεις έχουν καταλάβει τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις του βόρειου Μάλι, το Κιντάλ, το Γκάο και το Τιμπουκτού, χωρίς να συναντήσουν σοβαρή αντίσταση από το στρατό της χώρας.
 
Αντιμέτωποι με κυρώσεις οι πραξικοπηματίες στο Μπαμακό
 
Στο μεταξύ, η Οικονομική Κοινότητα Κρατών Δυτικής Αφρικής (CEDEAO) με απόφαση την οποία εξέδωσε σήμερα στο Ντακάρ (Σενεγάλη) επιβάλλει «καθολικές κυρώσεις» σε βάρος της στρατιωτικής χούντας, η οποία κατέλαβε προ 15ημέρου την εξουσία στο Μάλι, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του CEDEAO για το τρέχον χρονικό διάστημα Αλασάν Ουαταρά, πρόεδρος της Ακτής του Ελεφαντοστού.
 
«Όλες ανεξαιρέτως οι κυρώσεις – διπλωματικές, οικονομικές, πιστωτικές, μαζί με κάποιες άλλες, εφαρμόζονται ήδη από σήμερα… Οι κυρώσεις αυτές θα αρθούν μόνον στην περίπτωση, κατά την οποία θα διαπιστωθεί – με τρόπο αδιαμφισβήτητο – η επιστροφή της συνταγματικής τάξης στο Μάλι», επισήμανε ο πρόεδρος Ουαταρά.
 
«Εμείς, ως προεδρία, προτείναμε αυτές οι κυρώσεις να είναι καθολικές», υπογράμμισε ο πρόεδρος Ουαταρά.
 
Παράλληλα, η Γαλλία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να πραγματοποιήσει «ταχέως» σύνοδο για την κατάσταση στο Μάλι, αναφέρει σήμερα η γαλλική αποστολή στον ΟΗΕ στο λογαριασμό της στο Twitter. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα μπορούσε να συγκληθεί από το Παρίσι για τις ενδεχόμενες «ανάγκες» της CEDEAO για την επίλυση της κρίσης, διευκρίνισε το γαλλικό ΥΠΕΞ.
 
Σύμφωνα με ένα δυτικό διπλωμάτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα μπορούσε να εκδώσει ανακοίνωση την Τρίτη για την κρίση στο Μαλί. Το Συμβούλιο πρέπει να «απαντήσει επιθετικά στην κατάρρευση της κυβέρνησης και την πτώση των τριών πόλεων του βορρά», πρόσθεσε.