Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία και λειτουργία κέντρων υποδοχής παράνομων μεταναστών, ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από την αρμόδιο επίτροπο της Ε.Ε. Σεσίλια Μάλμστρομ σε συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα συνεχίζονται οι αντιδράσεις των δήμων για τη δημιουργία των κέντρων κράτησης, ενώ το υπουργείο Υγείας κάλεσε σε ετοιμότητα τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας για το ζήτημα των μεταναστών.
 

Ads

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον Έλληνα υπουργό, η Σ. Μάλμστρομ εξέφρασε τη βούληση της Επιτροπής να εξετάσει όλες τις δυνατότητες στήριξης της Ελλάδας, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τα διεθνή πρότυπα. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει αποτελεσματικότερη χρήση των κοινοτικών πόρων, που προορίζονται για τη λαθρομετανάστευση, λέγοντας ότι υπάρχει πρόβλημα στην απορρόφησή τους.
 
Ο Μ. Χρυσοχοίδης ανέφερε ότι από τα 250 εκατ. ευρώ που διαθέτουν, για την Ελλάδα, το Ταμείο Προστασίας Εξωτερικών Συνόρων και το Ταμείο Επαναπροώθησης, έχουν απορροφηθεί τα 40 εκατ. ευρώ.
 
Η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, η σωστή λειτουργία του συστήματος ασύλου, η προώθηση της ανθρωπιστικής δράσης, καθώς και η δημιουργία κέντρων κράτησης για τους μετανάστες που δεν έχουν άσυλο και δεν μπορούν να παραμείνουν στη χώρα, είναι κατά τη Σουηδέζα Επίτροπο, αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. «Γνωρίζουμε τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και την πίεση που δέχεται λόγω της μεγάλης εισροής λαθρομεταναστών», δήλωσε η Σ. Μάλμστρομ, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη στήριξη των κρατών – μελών και της Frontex (ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης εξωτερικών συνόρων) για αυτό το ζήτημα.

image
 
«Η Ελλάδα διαχειρίζεται μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση», δήλωσε ο Μ. Χρυσοχοίδης, λέγοντας ότι 150 χιλιάδες άνθρωποι το χρόνο, εισρέουν στη χώρα. Υπογράμμισε δε την ισχυρή πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει επιτυχώς το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών, την αναμόρφωση του ασύλου και τη διαχείριση των συνόρων. Σύμφωνα με το Μ. Χρυσοχοίδη, η Νέα Υπηρεσία Ασύλου, η εγκαθίδρυση Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και Κράτησης και η εφαρμογή ενός ορθολογικού συστήματος διεθνούς προστασίας είναι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και θα υλοποιηθούν.
 
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα κέντρα κράτησης αλλοδαπών, που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και που πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους, ο Μ. Χρυσοχοίδης τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν ισομερώς σε όλη την ελληνική επικράτεια και να πληρούν όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας. Σύμφωνα με τον Μ. Χρυσοχοίδη, αυτά τα κέντρα θα συνεισφέρουν στον περιορισμό της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας παράνομων αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια και στη λαθραία μετάβασή τους σε άλλες χώρες της ΕΕ.
 
Εξ άλλου, ο Μ. Χρυσοχοίδης τόνισε ότι η υπογραφή κι η εφαρμογή από την πλευρά της Τουρκίας της συμφωνίας επανεισδοχής, αποτελεί «κλειδί» για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα. Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε, επίσης, τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Επίτροπος μετανάστευσης, ώστε να εφαρμόσει η Τουρκία τη συμφωνία επανεισδοχής. Η Σ. Μάλμστρομ από την πλευρά της αναγνώρισε ότι η Τουρκία συνδέει το θέμα της επανεισδοχής με τη χορήγηση βίζας από τις χώρες της ΕΕ.

image
 
Τέλος, σε ό,τι αφορά την κατασκευή «τείχους προστασίας» κατά μήκος των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία, στην περιοχή του Έβρου, ο Μ. Χρυσοχοίδης τόνισε ότι πρόκειται για ελληνική πρωτοβουλία, που έχει «ουσιαστική και συμβολική σημασία» και η οποία πρέπει να συνδυαστεί με άλλα μέτρα. Ανέφερε, ωστόσο, ότι ακόμα κι αν υπάρξει αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων στον Έβρο, το κύμα των μεταναστών θα μετατοπιστεί στα ελληνικά νησιά και, επομένως, κατέληξε, «πρέπει να βρεθεί λύση με τη συμφωνία επανεισδοχής».
 
Ετοιμότητα των υγειονομικών περιφερειών ζητά το υπουργείο Υγείας
 
Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα κάλεσε τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας το υπουργείο Υγείας, όσον αφορά στο θέμα μεταναστών. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ν. Πολύζος ζήτησε από τις διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών, να διατεθούν οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι των μεγάλων νοσοκομείων της κάθε περιφέρειας, για τη φιλοξενία παράνομων μεταναστών, όπου και όταν απαιτηθεί.
 
Σε περίπτωση που χρειαστεί νοσηλεία παράνομων μεταναστών, τα νοσοκομεία θα διαθέτουν ειδικούς θαλάμους νοσηλείας, όπως επίσης και σε περίπτωση που σημειωθούν κρούσματα μολυσματικών ασθενειών. Οι υγειονομικές περιφέρειες θα ανακοινώνουν τα περιστατικά στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και τις αντίστοιχες πρεσβείες.
 
Έντονη αντίδραση του δήμου Άργους για κέντρο κράτησης
 
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις των δήμων, με τη δημοτική αρχή Άργους- Μυκηνών να δηλώνει σήμερα κάθετα αντίθετη στο ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου κράτησης παράνομων μεταναστών στο Κουτσοπόδι Αργολίδας.
 
Σε ανακοίνωση του δήμου Άργους, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα, αλλά και την ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Ανδριανού, επισημαίνεται ότι, «δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις και όσους κατεργάζονται σενάρια που ελλοχεύουν κινδύνους για τον δήμο μας ότι θα μας βρουν αντίθετους και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αποφασίσει για εμάς χωρίς εμάς».
 
Υπογραμμίζεται δε πως σε περίπτωση που οι πληροφορίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σχετικά με τη δημιουργία κέντρου κράτησης, «ο δήμος Άργους- Μυκηνών δεν θα εξυπηρετήσει τις προεκλογικές σκοπιμότητες κανενός και δεν θα δεχθεί σε καμία περίπτωση οτιδήποτε μπορεί να υποβαθμίσει τη ζωή των δημοτών του. Κανείς δεν θα σταθεί εμπόδιο στην αναπτυξιακή πορεία που έχουμε χαράξει και υλοποιούμε με καθημερινούς αγώνες. Ο δήμος Άργους Μυκηνών έχει χαράξει αλλαγή πορείας και καμία ενέργεια τρίτων δεν θα σταθεί ανάχωμα σε αυτήν».

Ads