Στις 31 Μαΐου θα διεξαχθεί στην Ιρλανδία το δημοψήφισμα για το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.
 

Ads

«Σε σύνοδο που έγινε σήμερα το πρωί, η κυβέρνηση όρισε την ημερομηνία του δημοψηφίσματος» για το σύμφωνο. «Αυτό θα διεξαχθεί στις 31 Μαΐου», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ίμον Γκίλμορ στο κοινοβούλιο.
 
«Η κυβέρνηση θα διοργανώσει μια ευρεία εκστρατεία πληροφόρησης για να εξασφαλίσει ότι οι ψηφοφόροι θα ενημερωθούν για το περιεχόμενο της συνθήκης και να διευκολύνει μια πραγματική δημόσια συζήτηση για την απόφαση που πρέπει να πάρει η χώρα πάνω σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε ο Γκίλμορ.
 
Στα τέλη Ιανουαρίου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, με εξαίρεση αυτών της Βρετανίας και της Τσεχίας, τάχθηκαν υπέρ του νέου δημοσιονομικού συμφώνου, το οποίο ενισχύει την ευρωπαϊκή δημοσιονομική πειθαρχία.
 
Η ανακοίνωση στα τέλη Φεβρουαρίου από το Δουβλίνο της διοργάνωσης του δημοψηφίσματος αυτού έγινε δεκτή με ανησυχία από τις Βρυξέλλες.
 
Η Ιρλανδία απέρριψε δύο φορές στο παρελθόν ευρωπαϊκές συνθήκες (της Νίκαιας, το 2001 και της Λισαβόνας, το 2008). Οι συνθήκες αυτές χρειάστηκε να υποβληθούν για δεύτερη φορά σε δημοψήφισμα προκειμένου να εγκριθούν.
 
Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα την Κυριακή, το 49% των Ιρλανδών θα ταχθεί αυτήν τη φορά υπέρ του νέου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμφώνου, το 33% κατά, έναντι ποσοστού 18% που είναι οι αναποφάσιστοι.