Ξεκινά τη Δευτέρα στην Τουρκία η δίκη του πρώην αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος κατηγορείται ότι ηγείτο «τρομοκρατικής οργάνωσης». Η δίκη του Τούρκου πρώην επιτελάρχη θεωρείται εξέλιξη πρωτοφανής στα χρονικά της Τουρκίας, ενώ ο ίδιος χαρακτήρισε κωμικοτραγική την δίωξη σε βάρος του κατά τη σύλληψή του τον Ιανουάριο. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας από το 2008 ως το 2010, κατηγορείται ότι υπήρξε ένας από τους ηγέτες του σκιώδους δικτύου που έχει γίνει γνωστό με την ονομασία Εργκένεκον, και φέρεται ότι βρίσκεται πίσω από μια σειρά -αναπόδεικτων ως σήμερα- συνωμοσιών εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ads

 
Ο Ιλκάι Σεζέρ, συνήγορος του στρατηγού, ανέφερε σε σχόλιό του μέσω Twitter, ότι το κατηγορητήριο «δεν είναι σε βάρος μόνο του Ιλκέρ Μπάσμπουγ, αλλά επίσης σε βάρος των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων και ακόμα και, σε πολιτικούς όρους, του κράτους». Ο δικηγόρος του πρώην αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου αναμένεται να ζητήσει να δικαστεί ο στρατηγός από το Ανώτατο Δικαστήριο, σημειώνοντας ότι αυτό αρμόζει σε έναν κρατικό αξιωματούχο του βαθμού του. Ωστόσο, παρόμοια αιτήματα έχουν απορριφθεί στο παρελθόν.
 
Η υπόθεση σε βάρος του Μπασμπούγ αφορά την δημιουργία ιστοτόπων από το στρατό για την διασπορά «προπαγάνδας» εναντίον της κυβέρνησης ως το 2008. Ο Μπασμπούγ διαψεύδει τις κατηγορίες σε βάρος του, και οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι το κατηγορητήριο βρίθει ανακολουθιών και στερείται αναξιοπιστίας.
 
Ο 68χρονος απόστρατος είναι ο πιο υψηλόβαθμος από τους εκατοντάδες αξιωματικούς οι οποίοι διώκονται για συνωμοσία και τρομοκρατία. Επιπλέον, υπήρξε μάρτυρας σε προηγούμενη υπόθεση, τη λεγόμενη «υπόθεση Βαριοπούλα», η οποία επικεντρώνεται σε ένα σεμινάριο του 2003, το οποίο οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι συμπεριλάμβανε σχέδια πραξικοπήματος, αν και το επιτελείο λέει ότι επρόκειτο απλώς για μια άσκηση.
 
Σημειώνεται ότι στις 4 Απριλίου θα γίνει σε δικαστήριο στην Άγκυρα η πρώτη ακροαματική διαδικασία στην δίκη των στρατηγών, οι οποίοι είχαν ηγηθεί του πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου 1980, περιλαμβανομένου του 94χρονου πρώην αρχηγού του επιτελείου και πρώην προέδρου Κενάν Εβρέν.