Έντονα διαμαρτύρονται τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, τα οποία δεν αποκλείεται να κλείσουν συμβολικά την ερχόμενη εβδομάδα, για το ζήτημα των αποθεματικών τους που επενδύθηκαν σε ομόλογα του δημοσίου.
 

Ads

Ήδη, οι πρυτάνεις με ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι “τα Πανεπιστήμια της χώρας με έκπληξη διαπίστωσαν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ενέταξε σε Κοινά Κεφάλαια και επένδυσε σε Ομόλογα του Δημοσίου τις καταθέσεις των λογαριασμών τους, οι οποίες προέρχονται από επιχορηγήσεις για τη λειτουργία τους και των προσόδων από τη διαχείριση αυτών, χωρίς τη βούληση των Ιδρυμάτων. Αποτέλεσμα των ενεργειών της Τράπεζας είναι η χρήση των λογαριασμών των Πανεπιστημίων για την ολοκλήρωση του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Χρέους (PSI), δημιουργώντας τεράστια και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων για τα οποία υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας τους. Θεωρούμε ότι οι ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αυθαίρετες και ζητάμε την άμεση επιστροφή των αφαιρεθέντων ποσών στους λογαριασμούς των Πανεπιστημίων”.
 
Επιπλέον, επειδή παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της μεταβολής του καθεστώτος για την επιλογή ερευνητικού προσωπικού από τα Πανεπιστήμια, οι Πρυτάνεις όλων των Πανεπιστημίων και εκπρόσωποι των ΕΛΚΕ συνέρχονται την Τρίτη 27-03-2012 στην Αθήνα για την αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων, έχοντας ζητήσει παράλληλα, συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.