Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στη Βουλή η κατάθεση τροπολογίας, η οποία θα δίνει στην Εκκλησία τη δυνατότητα να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό πάρκο στο Πεντελικό Όρος σε έκταση 3.500 στρεμμάτων. Την τροπολογία κατέθεσαν από κοινού ο Γ.Χαραλαμπόπουλος από το ΠΑΣΟΚ και ο Μ. Βαρβιτσιώτης από τη ΝΔ στο νομοσχέδιο για το Πάρκο του Ελληνικού και το πρόγραμμα Ήλιος. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπ. Περιβάλλοντος, κ. Σιφουνάκης, υποστήριξε ότι κατά πάσα πιθανότητα η τροπολογία δεν θα γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση. Εν τω μεταξύ, σειρά τροποποιήσεων στο νομοσχέδιο για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και το πρόγραμμα «Ήλιος» ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την έναρξη της συζήτησης επί του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Ads

Αντιδράσεις για τα φωτοβολταϊκά στην Πεντέλη
 
Αντιδράσεις προκαλεί η τροπολογία, που κατέθεσαν από κοινού ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γ. Χαραλαμπόπουλος, και ο εισηγητής της ΝΔ, Μ. Βαρβιτσιώτης, για τη δυνατότητα της Εκκλησίας να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό πάρκο στο Πεντελικό όρος, σε έκταση 3.500 στρεμμάτων.
 
«Τον τελευταίο λόγο θα τον πει το ΥΠΕΚΑ. Την τροπολογία την κατέθεσαν βουλευτές και όχι το υπουργείο» ξεκαθάρισε ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ν. Σηφουνάκης προαναγγέλλοντας ότι «πιθανότατα η τροπολογία δεν θα γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση».
 
Ο Γ.Χαραλαμόπουλος ανέφερε ότι η τροπολογία κατατέθηκε σε συνεννόηση, όχι μόνο με τον εισηγητή της ΝΔ, αλλά και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει σήμερα να τοποθετηθεί επί του θέματος. «Ο αρχιεπίσκοπος προτείνει την αναδάσωση μεγάλης έκτασης και στη συνέχεια τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, το όφελος της οποίας θα διοχετεύσει στο αποστολικό έργο της Εκκλησίας» είπε ο κ. Χαραλαμπόπουλος και υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με την τροπολογία, για να προχωρήσει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου θα πρέπει προηγουμένως να έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το Ελληνικό Κράτος για τους όρους και προϋποθέσεις αυτής της επένδυσης. Όπως διευκρίνισε, εφόσον υπογραφεί μια τέτοια σύμβαση, μόνον τότε θα μπορέσει η Εκκλησία της Ελλάδος να μπει στις διατάξεις για την κατά προτεραιότητα εξέταση της πρότασης της.
 
Είναι, πάντως, αξιοσημείωτο ότι ο υπογράφων την τροπολογία Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στην ομιλία του πριν από λίγο στη Βουλή, δεν αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα.
 
Επίσης, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολατίδης μετέφερε πληροφορία, σύμφωνα με την οποία η τροπολογία για την επένδυση της Εκκλησίας στο Πεντελικό Όρος τελικά αποσύρεται, γιατί «φαίνεται ότι τα τσούγκρισαν τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ».
 
«Σκανδαλώδη» χαρακτηρίζει την τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ, για την «παράδοση 23.500 στρεμμάτων, στην Πεντέλη, στην Εκκλησία και σε ιδιωτικά συμφέροντα».
 
Μεγαλύτερα και ψηλότερα κτίρια στην παραλία του Ελληνικού

 
Εν τω μεταξύ, μια σειρά τροποποιήσεων στο νομοσχέδιο για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και το πρόγραμμα «Ήλιος» ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την έναρξη της συζήτησης επί του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
 
Στις αλλαγές περιλαμβάνεται η αύξηση του συντελεστή δόμησης στο παράκτιο μέτωπο του Αγίου Κοσμά (από 0,2 σε 0,25), η αύξηση στο μέγιστο ύψος των κτηρίων (από 10 μέτρα σε 16) και η δυνατότητα χρήσεων αμιγούς κατοικίας, σε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 40% της συνολικής έκτασης του παράκτιου μετώπου.
 
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί με την κατ΄αρχήν έγκριση της ΝΔ, η οποία υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι το σχέδιο για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού επιδέχεται χωροταξικών βελτιώσεων.
 
Για το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, η ΝΔ προειδοποιεί ότι δεν θα πρέπει να καταλήξει σε ένα φαραωνικού τύπου σχέδιο, καθώς η πρόβλεψη για έσοδα 15 δισ. ευρώ από την παραγωγή ηλιακής ενέργειας δεν στηρίζεται σε καμία μελέτη.
 
Από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ εκτιμά ότι οι προτάσεις του νομοσχεδίου είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά προειδοποιεί ότι δεν θα αποδειχθούν ρεαλιστικές.
 
Κατά του νομοσχεδίου τάσσονται το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, με το Κομμουνιστικό Κόμμα να καταγγέλλει ότι όλα παραδίδονται στους μονοπωλιακούς ομίλους και τον ΣΥΡΙΖΑ να προειδοποιεί ότι θα εμποδίσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την παράδοση του Ελληνικού στα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Σκληρή γλώσσα με αφορμή τις τροποποιήσεις Παπακωνσταντίνου χρησιμοποίησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της διακομματικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την προστασία του περιβάλλοντος Κώστας Καρτάλης. Ο βουλευτής χαρακτήρισε μεγάλο λάθος την προσθήκη με την οποία θα επιτρέπονται και χρήσεις αμιγούς κατοικίας στο παράκτιο μέτωπο του Αγίου Κοσμά και κάλεσε τον κ. Παπακωνσταντίνου να εξηγήσει τι μεσολάβησε από την περασμένη Παρασκευή, οπότε και ολοκληρώθηκε η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, ώστε να φέρει σήμερα στη Βουλή μια τέτοια διάταξη.
 
«Προσθέτετε 300.000 τετραγωνικά μέτρα στην παραλία του Αγίου Κοσμά ή διαφορετικά 400 πολυκατοικίες ή 1000 μεζονέτες. Με συγχωρείτε αλλά δρομολογήσατε μια πολύ εσφαλμένη προσέγγιση και τελείως διαφορετική από αυτήν που είχαμε συζητήσει στην επιτροπή. Σας παρακαλώ να μας πείτε αν αυτή η διάταξη σας ήρθε από έξω και να μας εξηγήσετε ποια επενδυτική προοπτική σας ώθησε να προσθέσετε αυτή τη διάταξη», τόνισε ο κ. Καρτάλης απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Περιβάλλοντος.