Ισοπεδωτικός ο Παναθηναϊκός, νίκησε 93-73 την Μακάμπι για τον πρώτο αγώνα των πλέι οφ κι έκανε το 1-0, πριν ανανεώσει το ραντεβού τους για την Πέμπτη.

Ads
Παίζοντας κατά διαστήματα όμορφο και γρήγορο μπάσκετ, ο Παναθηναϊκός έκανε το πρώτο βήμα για την πρόκριση στο Final-4 της Ευρωλίγκας, νικώντας με 93-73 την Μακάμπι Τελ Αβίβ.
Έτσι, λοιπόν, οι “πράσινοι” ξεκίνησαν με το δεξί τις υποχρεώσεις τους για τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, στέλνοντας παράλληλα ηχηρό μήνυμα στη Μακάμπι.

Ωστόσο, ακριβώς επειδή ο επόμενος αγώνας είναι την Πέμπτη (9μ.μ.) και πάλι στο ΟΑΚΑ, χρειάζεται σύνεση και καθαρό μυαλό, καθώς το δεύτερο παιχνίδι αναμένεται ακόμα πιο δύσκολο. Άλλωστε, η εμφάνιση του τελευταίου 7λέπτου αποτέλεσε ένα πρώτο καμπανάκι, καθώς οι “πράσινοι” έχοντας κλειδώσει τη νίκη, χαλάρωσαν αρκετά.

Το πλέον ευχάριστο για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν ήταν τόσο η… ηχηρή εμφάνιση αλλά η συμμετοχή όλων του των παικτών στο ματς (συμπεριλαμβανομένου του Καϊμακόγλου).

Ads

Ο αγώνας:

Με την πεντάδα των τελευταίων αγώνων, δηλαδή τους Διαμαντίδη, Καλάθη, Σάτο, Σμιθ και Μάριτς ξεκίνησε το παιχνίδι ο Παναθηναϊκός. Μάλιστα, ο Σερβοαυστραλός μέχρι να αφήσει τη θέση του στον Μπατίστ στο 4.30” είχε πετύχει δύο καλάθια μετά από ωραίες πάσες του Διαμαντίδη.

Οι Μπατίστ και Γιασικεβίτσιους έδωσαν ακόμα μεγαλύτερη φόρα στην επίθεση του Παναθηναϊκού που μετά το 18-18, έτρεξε ένα σερί 10-0 και ξέφυγε στο σκορ. Νωρίτερα, οι Ελιγιάχου και Σμιθ είχαν δημιουργήσει κάποια ρήγματα στην άμυνα των “πράσινων”, αλλά ήταν προσωρινά.

Η άμυνα του Παναθηναϊκού δυνάμωσε και πάλι στη συνέχεια, έλεγξε τα ριμπάουντ, έτρεξε στον αιφνιδιασμό και όλα ήταν πιο εύκολα, ολοκληρώνοντας το α΄δεκάλεπτο στο +10 (28-18), με τον “Σάρας” να σκοράρει τελευταίος.

Χάρμα ιδέσθαι και +19 στο ημίχρονο

Με κεκτημένη ταχύτητα από το πρώτο δεκάλεπτο, μπήκε ο Παναθηναϊκός στη συνέχεια του αγώνα κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να “πνίξει” την Μακάμπι με την άμυνα του και να τρέξει στον αιφνιδιασμό. Ένα σερί 9-0 και τρία διαδοχικά λέι απ από τους Καλάθη (2) και Λόγκαν έκαναν το σκορ 37-18 ανεβάζοντας τη διαφορά στο +19.

Ο Μπλατ πήρε τάιμ άουτ στο δίλεπτο μετά την έναρξη της β΄περιόδου, ωστόσο οι “πράσινοι” με τρεις περιφερειακούς (Καλάθη, Γιασικεβίτσιους, Λόγκαν) έλεγχαν το ρυθμό… Ο πρώτος μάλιστα με δικό του τρίποντο εκτόξευσε τη διαφορά στους 22 πόντους (40-18), ενώ στο 14΄ο Γιασικεβίτσιους (που έκανε τη διαφορά υπέρ της ομάδας του) έγραψε το 43-22 από τα 6.75μ. 

Η επιστροφή του Σχορτσανίτη στο παρκέ, δυσκόλεψε πάλι κάπως τον Παναθηναϊκό ο οποίος πέρασε τους Καϊμακόγλου, Βουγιούκα κοντά στο καλάθι. Ακολούθησε ένα τρίλεπτο επιθετικής αφλογιστίας για τον Παναθηναϊκό ο οποίος όμως επέστρεψε δυναμικά με σερί 5-0, χάρη και στις πολύ καλές άμυνες του Λόγκαν. Τελικά, με ένα εκπληκτικό τρίποντο του Σάτο, το σκορ έγινε 55-34 με την εκπνοή του ημιχρόνου.

Το… πάρτι δεν είχε τελειωμό

Με τον ίδιο καταιγιστικό μπήκε και στο β’ ημίχρονο ο Παναθηναϊκός ο οποίος με 3/3 τρίποντα από τους Σμιθ (2) και Διαμαντίδη, εκτόξευσε τη διαφορά στους 30 πόντους! Ναι, καλά διαβάσατε στους 30 πόντους με 9/14 σουτ τριών πόντων! Η Μακάμπι πελάγωσε τελείως από εκεί και πέρα, καθώς ούτε τα λάθη του Παναθηναϊκού δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί.

Στο 25′ ο Λόγκαν με λέι απ έκανε το 70-37, ανεβάζοντας τη διαφορά στους 33 πόντους και ο Ομπράντοβιτς βρήκε την ευκαιρία να επαναφέρει τον Βουγιούκα και να περάσει τον Περπέρογλου για πρώτη φορά στο παιχνίδι.

Ο τελευταίος μάλιστα ευστόχησε σε ένα τρίποντο με την εκπνοή του γ’ δεκαλέπτου, το οποίο τελικά δεν μέτρησε, προκαλώντας τα σφυρίγματα του κόσμου. Πάντως, το 79-52 του 30ού λεπτού ήταν εξαιρετικό για τον Παναθηναϊκό που είχε υποχρεώσει τους Ισραηλινούς σε 18 λάθη και σούταρε με 56% στα τρίποντα (9/16).

Χαλάρωσε στο τέλος
 

Με ένα δίποντο του Γιασικεβίτσιους το σκορ έγινε 88-57 με το καλημέρα στο δ’ δεκάλεπτο και η διαφορά επανήλθε στους 31 πόντους, κάμπτοντας και την τελευταία αντίσταση της Μακάμπι.

Ο ρυθμός έπεσε στη συνέχεια, καθώς ήταν λογικό να χαθούν κάποια συνεχόμενα σουτ μετά από τόσο μεγάλο επιθετικό κρεσέντο και ο Ομπράντοβιτς βλέποντας την ομάδα του να μένει άποντη για περίπου τρία λεπτά, κάλεσε τάιμ άουτ στο 35′. Ένα λεπτό αργότερα Μάριτς και Μπλου χρεώθηκαν με τεχνική ποινή, καθώς στη διεκδίκηση του ριμπάουντ υπήρξε ένταση.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά η Μακάμπι βρήκε την ευκαιρία να μειώσει στο σκορ με τον Λάνγκφορντ να γράφει το 92-73 μέσα σε αποδοκιμασίες. Η χαλάρωση ήταν ο λόγος που ο Ομπράντοβιτς επανέφερε τους Διαμαντίδη, Μπατίστ για τελευταία λεπτά του αγώνα. 

Τα δεκάλεπτα: 28-18, 55-34, 79-52, 93-73

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Μάριτς 6, Περπέρογλου 4, Μπατίστ 11, Λόγκαν 11(1), Σάτο 6(1), Τσαρτσαρής 3(1), Διαμαντίδης 15(2), Βουγιούκας 7, Καλάθης 13(2), Σμιθ 8(2), Καϊμακόγλου, Γιασικεβίτσιους 9(1).

Μακάμπι (Μπλατ): Παπαλουκάς, Χέντριξ 6, Σμιθ 17(2), Μπλου 5(1), Ελιγιάχου 6, Μάλετ 3(1), Πνίνι 2, Μπερστάιν 4, Οχαγιόν 3, Τζέιμς, Σχορτσανίτης 6, Λάνγκφορντ 21(1).

Πηγή: sport 24