«Ο ελληνικός τουρισμός το 2012 δεν θα έχει την ίδια επιτυχία που σημείωσε το 2011», δηλώνει ο επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης (Task Force) στην Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
 

Ads

Ειδικότερα, ο κ. Ράιχενμπαχ, αναφερόμενος στην τουριστική κίνηση στην Ελλάδα για το τρέχον έτος εκτιμάει ότι η έκρυθμη κατάσταση στην Ελλάδα δεν βοηθάει στο να αποφασίσουν οι Βόρειοι Ευρωπαίοι να περάσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Επιπλέον η αντιγερμανική ατμόσφαιρα στην Ελλάδα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση, αφού ο αριθμός των Γερμανών που αναμένεται να έλθουν για διακοπές στην Ελλάδα φαίνεται μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
 
Πέραν τούτου η κατάσταση σε χώρες της Βόρειας Αφρικής τείνει να σταθεροποιηθεί και αυτό συντελεί στο να ενεργοποιούνται πάλι οι εκεί τουριστικοί προορισμοί.
 
Σε ερώτηση εάν εκτιμάει ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να σταθεροποιηθεί δηλώνει ότι «υπάρχει μια ατμόσφαιρα ανακούφισης στη χώρα. Για πολύ καιρό η χρεοκοπία δέσποζε στην ημερήσια διάταξη και κανένας δεν γνώριζε, εάν η αναδιάρθρωση στον τομέα των ιδιωτών πιστωτών θα στεφθεί με επιτυχία. Επίσης υπήρχαν πολλές επιφυλάξεις για το εάν η κυβέρνηση θα ήταν σε θέση να εφαρμόσει στην πράξη τα μέτρα λιτότητας. Όλα αυτά έχουν περάσει. Ο θεμέλιος λίθος για την πρόοδο έχει τεθεί».
 
Κληθείς να σχολιάσει τις αναμενόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, απαντάει ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα, οι πολιτικές δυνάμεις που υπέγραψαν τη συμφωνία με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ να συνεχίσουν να ορίζουν και πάλι τις τύχες της χώρας, δεδομένου ότι τα δύο μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία έχουν αποδεχθεί το ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για διέξοδο από την κρίση
 
Σχετικά με το τι μπορεί να αντέξει ακόμα η χώρα, εφόσον θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν και νέες περικοπές, επικεφαλής της Task Force τονίζει ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει κάτι μοναδικό, δεδομένου ότι η χώρα έχει φτάσει στα όρια αυτού που μπορούν να αντέξουν οι πολίτες της και αυτό πρέπει να το βλέπει κάποιος
 
O κ. Ράιχνεμπαχ αποφεύγει να σχολιάσει την ερώτηση, εάν θα υπάρξουν περικοπές στον στρατό και στην αστυνομία, λέγοντας ότι το Μνημόνιο προβλέπει δραστική μείωση των δαπανών της χώρας.
 
Τέλος, στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν έχει εμπιστοσύνη στους αριθμούς και τα στοιχεία που του δίνονται, επισημαίνει ότι «οι πρόοδοι που έχουν υπάρξει στον έλεγχο του προϋπολογισμού είναι καταπληκτικές. Στο μεταξύ υφίσταται ένας συγκεντρωτικός πίνακας σχετικά με τις δαπάνες της χώρας, τόσο σε κεντρικό, όσο σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο».
 
Επίσης εκφράζει την άποψη, ότι οι ελληνικές εξαγωγές δεν θα έχουν το 2012 την ίδια δυναμική που είχαν το 2011 και αυτό έγκειται στις δυνατότητες χρηματοδότησης -εδώ κεντρικό ρόλο θα παίξουν οι Τράπεζες- αλλά και στη διαδικασία που ακολουθείται στις εξαγωγές, η οποία στην Ελλάδα διαρκεί διπλάσιο χρόνο σε σχέση με τον μέσο όρο του χρόνου στην Ε.Ε.