Τη δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας, από την Εκκλησία της Ελλάδος, σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια (ΑΠΕ) έως 300 ΜW, σε έκταση 3.500 στρεμμάτων στο Πεντελικό Όρος, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τους βουλευτές Γιώργο Χαραλαμπόπουλο (ΠΑΣΟΚ) και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (ΝΔ). «Φωτογραφική τροπολογία» και «Βατοπέδι νο2» καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
 

Ads

Η τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το Πάρκο στο Ελληνικό και το Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, αναφέρει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, δια της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης και της ανώνυμης εταιρείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος “Πρόνοια Αρχιεπισκοπής ΑΕ” θα προχωρήσει σε ταχεία, τεχνητή αναδάσωση περίπου 20.000 στρεμμάτων στο Πεντελικό Όρος με ίδιες δαπάνες, προκειμένου να θωρακισθεί ένας σημαντικός πνεύμονας πρασίνου για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου Αττικής και να επανέλθει η ισορροπία του τοπικού οικοσυστήματος με τη δημιουργία πάρκου με ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό από το κοινό.
 
Εφόσον ολοκληρωθεί το έργο της αναδάσωσης, θα είναι δυνατό να χωροθετηθούν σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ακτινοβολία έως περίπου 300 MW, σε ασκεπείς εκτάσεις.
 
Η ανάπτυξη και λειτουργία των σταθμών και ιδίως η μελέτη, εγκατάσταση, λειτουργία, διαχείριση και σύνδεσή τους με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η κατασκευή συνοδών έργων, γίνεται από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης, την Εταιρεία “Πρόνοια Αρχιεπισκοπής ΑΕ”, ή από μισθωτές ή παραχωρησιούχους αυτών, ή από τρίτους, στους οποίους η παραπάνω Ιερά Μονή ή η Πρόνοια Αρχιεπισκοπής ΑΕ θα αναθέσουν το σχετικό έργο, χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης ή τα δικαιώματα του Δημοσίου επί των εκτάσεων αυτών.
 
Με την τροπολογία προτείνεται η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδας και του Ελληνικού Δημοσίου στην οποία θα περιλαμβάνονται οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν τα δύο μέρη, ως προς το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των απαραίτητων εργασιών αναδάσωσης και δασοτεχνικών έργων και το πρόγραμμα προνοιακών δράσεων που πρόκειται να αναλάβει η Εκκλησία της Ελλάδος (με ιδιαίτερη αναφορά στους όμορους δήμους). Προτείνεται επίσης, η κατά προτεραιότητα εξέταση των σχετικών αιτήσεων και η κατά προτεραιότητα έκδοση των απαραίτητων οικοδομικών και λοιπών διοικητικών αδειών. Προτείνεται επίσης να εξαιρείται η συγκεκριμένη επένδυση από τα άρθρα 15 και 16 του Ν. 3894/2010 για την ένταξη στη διαδικασία στρατηγικών επενδύσεων.
 
Οι δύο βουλευτές που υπογράφουν την τροπολογία έχουν οριστεί από τα κόμματά τους εισηγητές στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το Πάρκο του Ελληνικού και το Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ. Στην επιτροπή, που συζητήθηκε το νομοσχέδιο την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε διευκρινίσει ότι η κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη με μια επένδυση της Εκκλησίας σε φωτοβολταϊκά, αρκεί να υπάρξει θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το οποίο και προσδιόρισε ως αναδάσωση σε μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου.
 
Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια την προσεχή Τετάρτη και η ψήφισή του αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο την Πέμπτη.
 
«Βατοπέδι Νο2» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

 
Χτες Κυριακή, πραγματοποιήθηκε στην Πεντέλη, συγκέντρωση φορέων και κατοίκων, που αντιδρούν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην περιοχή.
 
Για «φωτογραφική τροπολογία» και για «Βατοπέδι νο2», κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Όπως τονίζει ο κ. Παπαδημούλης σε γραπτή του δήλωση, «Όλη η Πεντέλη είναι καμένη τα τελευταία 15 χρόνια και στις καμένες εκτάσεις, με βάση το άρθρο 117, παρ. 3, του Συντάγματος “Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται, δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό.
 
Η Εκκλησία επικαλείται ιδιοκτησία, ενώ έχει παραδώσει με πρωτόκολλο το Δημόσιο “Διακατεχόμενο δάσος” Πεντέλης με βάση τους νόμους 1700/1987 και 1811/1988. Η Μονή Πεντέλης υπέγραψε τη Σύμβαση με το Δημόσιο, που επικυρώνουν οι 2 νόμοι.
 
Επίσης, κάθετη είναι και η διαφωνία του WWF-Ελλάς, που τονίζει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) πρέπει να αναπτύσσονται σε χώρους όπου δεν δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα.
 
Η κατάθεση φωτογραφικής τροπολογίας για το Πεντελικό, από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που παραχωρεί στην εκκλησία 23.000 στρέμματα, αμφισβητούμενης, αναδασωτέας και προστατευόμενης περιοχής για να κατασκευαστεί ένα φαραωνικό φωτοβολταϊκό πάρκο 3.500 στρεμμάτων αποτελεί σκάνδαλο. Πρόκειται για μεθόδευση που χρησιμοποιείται ως “Δούρειος Ίππος” για να κάνει τις ιερές business η Μονή Πεντέλης. Το πάθημα του Βατοπεδίου δεν έγινε φαίνεται μάθημα ούτε στους εκκλησιαστικούς κύκλους ούτε στην πολιτική ηγεσία της χώρας. Τι θέση παίρνει για αυτή την φωτογραφική ρύθμιση ο κ. Βενιζέλος; Η διακήρυξη του κ. Καραμανλή “όπου ήταν πράσινο θα γίνει ξανά πράσινο” δεσμεύει τον κ. Σαμαρά; Ποιος εμποδίζει την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει στην ταχεία αναδάσωση της περιοχής και κωλυσιεργεί επί 4 σχεδόν χρόνια;Η Πεντέλη και η δημόσια περιουσία, το πράσινο και η προστασία του περιβάλλοντος είναι για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου είναι “τα Αγία των Αγίων” και ως τέτοια θα την υπερασπιστούμε».