«Μετά την επιτυχή έκβαση του PSI και την εξάλειψη των περισσότερων αβεβαιοτήτων για το δεύτερο πακέτο στήριξης, η Ελλάδα κάνει νέα αρχή σε πιο στέρεη βάση, πολύ θετική για το μέλλον της χώρας», τόνισε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χορστ Ράιχενμπαχ, κατά την παρουσίαση της δεύτερης τριμηνιαίας έκθεσης.
 

Ads

«Ελπίζω η Ομάδα Δράσης να συμβάλει σ΄ αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε ο κ. Ράιχενμπαχ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
 
Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο Χ. Ράιχενμπαχ συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της αγοράς. Όπως επισήμανε στη διάρκεια της επίσκεψης, τα προβλήματα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελούν θέμα για το οποίο λαμβάνονται μέτρα.
 
Στη συνάντηση αυτή ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ενημέρωσε τον κ. Ράϊχενμπαχ για την εκστρατεία «Ξανασκέψου την Ελλάδα- Εμπιστεύσου το Ελληνικό Εμπόριο» με στόχο να επαναβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη προς την ελληνική εμπορική επιχείρηση. Σε αυτό το πλαίσιο, επιδόθηκε στον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης το Κοινωνικό Πρωτόκολλο για την Ανάπτυξη το οποίο ενέκρινε η Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ και στο οποίο εμπεριέχονται αναλυτικά σε 38 σημεία οι αναπτυξιακές προτάσεις των Ελλήνων εμπόρων από όλη την Ελλάδα.
 
Οι προτάσεις του Ελληνικού Εμπορίου αναλύθηκαν στις παρακάτω κύριες ενότητες:
 

  • Έξυπνοι κανονισμοί και απλοποίηση των κανόνων της αγοράς.

 

  • Καλύτερη πρόσβαση στα ευρωπαϊκά εργαλεία και προγράμματα.

 

Ads
  • Ευκολότερη χρηματοδότηση και ρύθμιση των δανείων των Μμε Επιχειρήσεων από τις Τράπεζες.

 

  • Αναπλήρωση της ανταγωνιστικότητας και ανάκτηση της εμπορικής πίστης των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

 
Συνάντηση και με την ηγεσία του ΣτΕ
 
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτη Πικραμμένο. Στόχος της επίσκεψης αυτής, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Ράιχενμπαχ, ήταν η υποβοήθηση της δημιουργίας ενός κλίματος ασφαλείας στον τομέα των επενδύσεων στη χώρα από την πλευρά της σωστής λειτουργίας των φορέων της Πολιτείας (υπουργεία, δημόσια διοίκηση, κ.λπ.) και της επιτάχυνσης έκδοσης αποφάσεων σε όσες περιπτώσεις οι επενδυτές καταφεύγουν στην Δικαιοσύνη.
 
Από την πλευρά τους, οι δικαστές ανέφεραν ότι με τον πρόσφατο νόμο για τη δίκαιη δίκη (επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης) προβλέπεται νέα γρήγορη διαδικασία σε όσους εμπλέκονται στα γρανάζια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ασφαλιστικά μέτρα σε διεθνείς διαγωνισμούς και σε δημόσια έργα, κ.λπ.) και έτσι οι αποφάσεις θα εκδίδονται σε σύντομο χρόνο.
 
Παράλληλα, οι δικαστές επισήμαναν ότι το κλίμα ασφαλείας θα επιτευχθεί πολύ ταχύτερα εάν βελτιωθούν ή αλλάξουν νοοτροπίες τα όργανα της κρατικής μηχανής. Νοοτροπίες, οι οποίες αλυσιδωτά επιβαρύνουν και τη Δικαιοσύνη, υπογράμμισαν οι δικαστές.