Τρία από τα 24 παιδιά που τραυματίστηκαν στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε χθες το βράδυ στην Ελβετία βρίσκονται «σε σοβαρή κατάσταση» και νοσηλεύονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λωζάνης, δήλωσε σήμερα ο αρχίατρος των επειγόντων του καντονίου, Δρ. Ζαν-Πιερ Ντεσλάρζ.
 

Ads

Η κατάστασή τους είναι «ανησυχητική», πρόσθεσε ο γιατρός, σημειώνοντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σιόν. «Μεταξύ των 24 παιδιών που έχουν τραυματιστεί υπάρχουν τρία που είναι σοβαρά», σημείωσε.
 
Την ίδια ώρα, ο Ελβετός εισαγγελέας Ολιβιέ Ελσίγκ δήλωσε ότι το λεωφορείο στο οποίο σημειώθηκε το δυστύχημα δεν είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα. «Προς το παρόν φαίνεται ότι το όχημα δεν έτρεχε πάρα πολύ γρήγορα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η σήραγγα ήταν στεγνή και δεν υπήρχαν αντικείμενα στο δρόμο.
 
Η ελβετική δικαιοσύνη διερευνά τρεις εκδοχές για τα αίτια του δυστυχήματος: ένα τεχνικό πρόβλημα στο λεωφορείο, ένα πρόβλημα υγείας του οδηγού ή ένα ανθρώπινο σφάλμα, διευκρίνισε ο Έλσιγκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και αυτός στη Σιόν.
 
«Τώρα γίνεται νεκροψία στη σορό του οδηγού, ο οποίος πέθανε κατά το δυστύχημα, και εξετάζουμε επίσης τις εικόνες που ελήφθησαν από τις κάμερες που βρίσκονται στη σήραγγα όπου σημειώθηκε το δυστύχημα», πρόσθεσε ο ίδιος.
 
«Καμία εκδοχή δεν έχει επικρατήσει μέχρι στιγμής, η σήραγγα είναι ασφαλής», σημείωσε παράλληλα ο διοικητής της αστυνομίας του καντονιού του Βαλέ Κριστιάν Βαρόν.
 
Το λεωφορείο μετέφερε 52 ανθρώπους, από τους οποίους οι 28 έχασαν τη ζωή τους και οι 24 τραυματίστηκαν. Οι 22 από τους νεκρούς είναι παιδιά.
 
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σιόν, κοντά στον τόπο του δυστυχήματος, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Έλιο ντι Ρούπο δήλωσε: «Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσω τον πόνο» των γονιών ή της οικογένειας, όταν αυτή χάνει «ένα παιδί». Πρόσθεσε ότι «ο πόνος αυτός υπάρχει» σε κάθε γονέα και «σε κάθε παιδί που νοσηλεύεται».
 
Το Βέλγιο, το οποίο τελεί «υπό το κράτος φόβου» προσπαθεί τώρα «να καταλάβει τι συνέβη», συνέχισε ο ντι Ρούπο, προσθέτοντας ότι η συνεργασία με τις ελβετικές αρχές ήταν «εξαιρετική».
 
Στην αρχή της ομιλίας του, ο ντι Ρούπο μίλησε στα φλαμανδικά, τιμώντας τα θύματα του δυστυχήματος από τη Φλάνδρα.
 
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης του Βαλέ Ζακ Μεγί δήλωσε ότι πρόκειται για «ανυπόφορο δράμα» και σημείωσε ότι πολλά παιδιά εξακολουθούν να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
 
Η Ελβετία «θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να στηρίξει τους τραυματίες και τους συγγενείς τους, σας το εγγυώμαι», διαβεβαίωσε παράλληλα η Εβελίνε Βίντμερ-Σλουμπφ, πρόεδρος της Ελβετίας, κατά την έναρξη αυτής της συνέντευξης Τύπου.
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε σήμερα τα «βαθύτατα συλλυπητήριά» του στις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος. «Ο πρόεδρος απευθύνει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων του τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε χθες το βράδυ στην Ελβετία. Η απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών, τόσο νέων ραγίζει την καρδιά», σημειώνει σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τόμι Βίτορ.