Κοινωνικό Συνεταιριστικό σούπερ – μάρκετ δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον Αγγελιοφόρο. Στόχος είναι η διάθεση φθηνών και ποιοτικών προϊόντων πρώτης ανάγκης χωρίς μεσάζοντες.

Ads

 
Ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός (ΚΚΣ), δημιουργείται από την Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο) και αφορά την προώθηση προϊόντων που παράγονται από αγροτικούς συνεταιρισμούς και μικρές παραγωγικές μονάδες.
 
Στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, παρουσίασε και επίσημα την ίδρυση του ΚΚΣ ο οποίος αριθμεί, μέχρι στιγμής, περισσότερα από 100 εγγεγραμμένα μέλη.
 
«Στις σημερινές συνθήκες οι πρωτοβουλίες κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, που διαρκώς πολλαπλασιάζονται, αποτελούν ελπίδα υγιούς απάντησης στην κρίση μέσα από την κινητοποίηση και την αυτοοργάνωση των πολιτών» σημείωσε ο εκπρόσωπος της κίνησης, Κώστας Νικολάου.
 
Μέλος του κοινωνικού – συνεταιριστικού σούπερ – μάρκετ, μπορεί να γίνει κάθε ενδιαφερόμενος, με την προϋπόθεση ότι θα αποκτήσει μια μερίδα, αντί του ποσού των 150 ευρώ, ενώ ο ανώτατος αριθμός μερίδων που μπορεί να έχει ένα μέλος είναι 100.
 
Στο μεταξύ, στη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε και η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Δικτύου Ανταλλαγών Θεσσαλονίκης (ΔΑΘ), στα πρότυπα αυτών που λειτουργούν ήδη στο Βόλο, στην Πάτρα, στην Αλεξανδρούπολη, στο Δήμο Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης και σε άλλες πόλεις της χώρας.
 
«Οι πολίτες μέσω του ΔΑΘ θα μπορούν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους υπηρεσίες και αγαθά χωρίς την παρεμβολή του επίσημου νομίσματος (ευρώ) ή με ένα μόνο μέρος της αξίας του αγαθού ή υπηρεσίας που αντιστοιχεί στη φορολογική υποχρέωση να καταβάλλεται σε ευρώ» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του δικτύου Ξενοφών Ζήσης.  
 
«Με τον τρόπο αυτό, άνθρωποι που έχουν ικανότητες παροχής υπηρεσιών ή παραγωγής αγαθών αλλά δεν έχουν στην κατοχή τους χρήματα, μπορούν πλέον να ικανοποιούν τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες» υποστήριξε.