Την ώρα που η διαδικασία του PSI οδεύει προς ολοκλήρωση, δεν παύουν οι αντιδράσεις για τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων σε αυτό. Νέα συγκέντρωση έξω από το ΤΕΑΔΥ προγραμματίζει η ΑΔΕΔΥ, που την Τρίτη μπλόκαρε τη λήψη της σχετικής απόφαση. Κινητοποίηση στο κτίριο του ασφαλιστικού τους ταμείο πραγματοποίησαν αστυνομικοί, για τα αποθεματικά του ταμείου τους. Εν τω μεταξύ, ερώτηση για το κούρεμα των ασφαλιστικών ταμείων, κατέθεσε για το «κούρεμα», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ads

 
 
Έως τώρα επτά μεγάλα Tαμεία (ανάμεσά τους το IKA – ETAM, το ETEAM, ο OΓA και το TAYTEKΩ) αποφάσισαν «υπέρ» της συμμετοχής τους στο εθελοντικό «κούρεμα» ενώ άλλα πέντε με υψηλά ποσά συμμετοχής (στα οποία περιλαμβάνονται το ETAA, το ETAΠ – MME, το TEAIT) είπαν «όχι». Στα περισσότερα ταμεία οι αποφάσεις για τη συμμετοχή στην ανταλλαγή των ομολόγων ελήφθησαν με οριακές πλειοψηφίες.
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εφόσον σήμερα αποφασίσει θετικά το TEAΔY, συνολικά θα «κουρευτούν» ομόλογα ονομαστικής αξίας περί τα 3,5 δισ. ευρώ, σε σύνολο 7,5 δισ. ευρώ. Xθες ο υπουργός Γ. Kουτρουμάνης εκτίμησε ότι τα Tαμεία θα «χάσουν» 11 δισ. ευρώ από το «κούρεμα» των ομολόγων, περιλαμβανομένων και εκείνων που διαχειρίζεται η TτE. Ωστόσο, υποστήριξε ότι, οι απώλειες αυτές θα «καλυφθούν».
 
Νέα συγκέντρωση από την ΑΔΕΔΥ
 
Σε νέα συγκέντρωση έξω από το ΤΕΑΔΥ έχει καλέσει η ΑΔΕΔΥ σήμερα, Τετάρτη, με στόχο να μπλοκάρει την απόφαση για συμμετοχή ή όχι στο «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχει το Ταμείο. Την Τρίτη, η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε έφοδο την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΕΑΔΥ, με αποτέλεσμα να μην ληφθεί απόφαση.
 
Συγκεκριμένα, η ΑΔΕΔΥ «καταγγέλλει την παράνομη και πραξικοπηματική συμπεριφορά του Προέδρου του ΤΕΑΔΥ, ο οποίος στη συνεδρίαση του Ταμείου, αφού διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των παρόντων μελών ήταν αντίθετη με το «κούρεμα» των ομολόγων, ανέβαλε τη συνεδρίαση του ΔΣ».
 
Κινητοποίηση αστυνομικών για τα αποθεματικά του ταμείου τους
 

Σε συμβολική κατάληψη της εισόδου του κτιρίου του ασφαλιστικού τους ταμείου επί της οδού Βερανζέρου προχώρησαν το πρωί περίπου 100 αστυνομικοί και συνδικαλιστές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αποθεματικά του ταμείου τους.
 
Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, Σπήλιος Κρικέτος, δήλωσε ότι δεν θα αποχωρήσουν αν δεν ενημερωθούν που πάνε τα χρήματα που παρακρατούνται κάθε μήνα από το μισθό τους.
 
Την Τρίτη σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «η πολιτική του απροκάλυπτου εκβιασμού των εργαζομένων για να δεχθούν άνευ όρων την ατομική και οικογενειακή τους χρεοκοπία συνεχίζεται, αυτή τη φορά με την καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων».
 
Σχετικά με το «κούρεμα» του ασφαλιστικού τους φορέα επεσήμαναν ότι τους ζητήθηκε να συνηγορήσουν «με την επίκληση ότι προέχει ”η σωτηρία της χώρας” και με την απειλή ότι αν δεν δεχθούμε την ”εθελοντική” συμμετοχή μας στη διαδικασία αυτή, ήτοι της απομείωσης της περιούσιας του Ταμείου κατά 53%, αργότερα αυτή θα καταστεί αναγκαστική και μάλιστα σε ποσοστό έως και 80%!».

Πάντως το θέμα του κουρέματος για το ΤΕΑΠΑΣΑ, έχει ουσιαστικά κλείσει, καθώς κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου που ορίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο με απόφαση του υπουργού Εργασίας, απέρριψε κατά πλειοψηφία την ένταξη του Ταμείου στη διαδικασία του PSI και την απομείωση των τίτλων του ελληνικού δημοσίου που κατέχει.
 
Ερώτηση από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη
 
Εν τω μεταξύ, ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας με θέμα «Οι αφόρητες πιέσεις για την ένταξη των Ασφαλιστικών Ταμείων στο ”κούρεμα” των ομολόγων του Δημοσίου» κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
 
Συγκεκριμένα, ο κ. Λαφαζάνης ρωτά τους δύο υπουργούς αν «προτίθενται έστω και την ύστατη στιγμή, να σταματήσουν τις πιέσεις στις Διοικήσεις των Ταμείων για εκβιαστική ένταξη τους στο PSI» και αν «σκοπεύουν, έστω στο και πέντε, να ματαιώσουν την άδικη συμμετοχή των Ταμείων στο ”κούρεμα” των ομολόγων του Δημοσίου και να προβούν στη διασφάλιση των αποθεματικών τους».
 
«Σύμφωνα με δημοσιεύματα και διασταυρωμένες πληροφορίες εντάθηκαν τις τελευταίες μέρες οι πιέσεις προς τις Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων κάθε μορφής για «εθελοντική» συμμετοχή στο «κούρεμα» των ομολόγων του Δημοσίου» επισημαίνει ο κ. Λαφαζάνης. Σημειώνει δε, ότι το «κούρεμα» των Ασφαλιστικών Ταμείων ισοδυναμεί με νέα μεγάλη καταλήστευση των αποθεματικών τους και τη χαριστική βολή για το μέλλον τους.