Στο 7% έφτασε η ύφεση στην Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο του 2011, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Ads

 
Την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη, σημειώθηκε ανάπτυξη 0,7% και στους «27» ανάπτυξη 0,9%. Εκτός από την Ελλάδα ύφεση σημειώθηκε επίσης στην Πορτογαλία (-2,7%), στη Σλοβενία (-1,5%), στην Ολλανδία (-0,7%) την Ιταλία και την Κύπρο (από -0,5%).
 
Στη Λιθουανία σημειώθηκε η υψηλότερη ανάπτυξη (+5,4%) και ακολουθούν η Λετονία (+5,3%) και η Πολωνία (+4,3%). Η Γερμανία επιδεικνύει ένα 2% και η Γαλλία ένα 1,4%, ενώ η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης, η Ισπανία, «αντέχει ακόμη» και παρά τα προβλήματα αναπτύσσεται με 0,3%.

Ο. Ρεν: Χρειάζονται νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα
 
Η ανάκαμψη στην Ελλάδα απαιτεί νέες επενδύσεις, ελληνικές και ξένες, για να υπάρξει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, υπογράμμισε σε ομιλία του στο Παρίσι ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομίας Όλι Ρεν.
 
Σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του Όλι Ρεν, που διανεμήθηκε στις Βρυξέλλες, για να υπάρξει ανάκαμψη θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες θετικές συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων, όπως ένα αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, η καλύτερη αξιοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων και ένα ανταγωνιστικό κόστος εργασίας.
 
«Υποστηρίζουμε την Ελλάδα στις προσπάθειές της, με μια άνευ προηγουμένου τεχνική βοήθεια», δήλωσε ο Ο. Ρεν, ο οποίος είπε ακόμη ότι τμήμα της απάντησης στην κρίση χρέους είναι η βιώσιμη λύση για την Ελλάδα.
 
Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, η συμφωνία τής προηγούμενης εβδομάδας για το δεύτερο πρόγραμμα, θα συμβάλει στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
 
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος επίτροπος μίλησε θετικά για τις πιθανότητες οικονομικής ανάκαμψης της ευρωζώνης και εξέφρασε συγκρατημένη υποστήριξη προς τα ευρωομόλογα, στα οποία αντιτίθεται επίμονα η Γερμανία. Μιλώντας σε διάσκεψη στο Παρίσι, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν παραδέχθηκε ότι η ευρωζώνη διέρχεται μια «ήπια ύφεση». Πρόσθεσε πως «ως αποτέλεσμα των συλλογικών προσπαθειών μας και εφόσον επιμείνουμε στην πρόσφατη αποφασιστική δράση, θα δούμε τους επόμενους μήνες την κατάσταση να αλλάζει».
 
Ο Ρεν επισήμανε ως ενδείξεις προόδου την πρόσφατη συμφωνία για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, τη δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να αποφευχθεί μια κατάρρευση των πιστώσεων και τις επικείμενες αποφάσεις για την ενίσχυση των ταμείων στήριξης του ενιαίου νομίσματος.
 
Μόλις τελειώσει η άμεση «πυρόσβεση», οι Ευρωπαίοι διαμορφωτές πολιτικής πρέπει να «κοιτάξουν τις αυριανές προκλήσεις, να εξετάσουν τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση της διακυβέρνησης της ζώνης του ευρώ, τους θεσμούς και τα εργαλεία της», δήλωσε ο Ρεν.
 
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρεν ανέφερε τα ευρωομόλογα προειδοποιώντας πάντως ότι η ενδεχόμενη έκδοσή τους θα πρέπει να «εξισορροπηθεί» με πολύ αυστηρότερους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ο Ρεν εξέφρασε την υποστήριξή του σ’ένα σχέδιο συμβιβασμού που προωθήθηκε από το γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και το οποίο προβλέπει την προσωρινή έκδοση ευρωομολόγων μόνο για να κατέβει το δημόσιο χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ σε όλη την ευρωζώνη. «Βρίσκω την πρόταση έξυπνη και εν δυνάμει εφικτή και ασφαλώς άξια να διερευνηθεί περαιτέρω», δήλωσε ο επίτροπος.