Ελεύθεροι αφέθηκαν την Τρίτη, ο γνωστός μπλόγκερ Αλεξέι Ναβάνι και ο αρχηγός του Μετώπου της Αριστεράς, Σεργκέι Ουντάλτσοφ, αντιπολιτευτικές φωνές της Ρωσίας που συνελήφθησαν μαζί με εκατοντάδες ακόμη άτομα κατά τις χθεσινές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την επανεκλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν, εν μέσω παρατυπιών στην προεδρία της χώρας. Η αντιπολίτευση στη Ρωσία κάλεσε σήμερα σε νέες διαδηλώσεις στο τέλος της εβδομάδας, διατηρώντας την αποφασιστικότητά παρά τις εκατοντάδες συλλήψεις τη Δευτέρα.

Ads

 
Στους Ναβάλνι και Ουντάλτσοφ, που συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις της Δευτέρας και αφέθηκαν ελεύθεροι την Τρίτη, αναμένεται να επιβληθεί πρόστιμο που θα φτάνει τα 2.000 ρούβλια (περίπου 51 ευρώ) για παραβίαση των κανόνων διοργάνωσης μια δημόσιας συγκέντρωσης, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
 
Ο Ιλία Ιάτσιν, ένας από τους ηγέτες του κινήματος Solidarnost της αντιπολίτευσης, ο οποίος επίσης συνελήφθη στην διαδήλωση πιθανόν να εκτίσει ποινή φυλάκισης 15 ημερών για ανυπακοή στις δυνάμεις επιβολής της τάξης.
 
Τα τρία ηγετικά στελέχη της ρωσικής αντιπολίτευσης θα παραστούν την Τρίτη στο δικαστήριο. Συνελήφθησαν στη διάρκεια διαδήλωσης στην πλατεία Πούσκιν της Μόσχας, στην οποία είχαν συγκεντρωθεί 20.000 άνθρωποι. Η ρωσική αστυνομία προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών.
 
Η αντιπολίτευση ζητά την ακύρωση των εκλογών, στις οποίες αναδείχθηκε νικητής ο Πούτιν με ποσοστό 63,60%. Παρατηρητές του ΟΑΣΕ κατήγγειλαν σημαντικές παρατυπίες στην διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.
 
Νέες διαδηλώσεις κατά Πούτιν το Σαββατοκύριακο
 
Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση στη Ρωσία κάλεσε σήμερα σε νέες διαδηλώσεις στο τέλος της εβδομάδας, διατηρώντας την αποφασιστικότητά της παρά τις εκατοντάδες συλλήψεις χθες Δευτέρα.
 
«Αποφασίσαμε νέες κινητοποιήσεις για τις 10 Μαρτίου» δήλωσε ο Σεργκέι Παρχομένκο, ένας από τους επικεφαλής του κινήματος που εκδηλώθηκε αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου. Σημείωσε πως πρόκειται να οργανωθεί το Σάββατο, πορεία στη Μόσχα, η οποία θα καταλήξει στη λεωφόρο Νόβι Αρμπάτ, κοντά στο Κρεμλίνο.
 
*Φωτογραφίες από τις χθεσινές κινητοποιήσεις