Ξεκίνησε στο Ρέικιαβικ η δίκη του πρώην πρωθυπουργού της Ισλανδίας Γκέιρ Χάαρντε που κατηγορείται για αμέλεια όσον αφορά τον χειρισμό της κρίσης του 2008. Είναι ο πρώτος ηγέτης κράτους που αντιμετωπίζει κατηγορίες αναφορικά με την οικονομική κρίση. Πάντως, ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για «πολιτική δίωξη σε βάρους του».
 

Ads

Ο Χάαρντε έχασε την ηγεσία της χώρας, μετά την κατάρρευση των τριών μεγαλύτερων ισλανδικών τραπεζών που προκάλεσε την χειρότερη κρίση στην ιστορία της χώρας.
 
Αντιμετωπίζει ποινή τριών ετών φυλάκισης, αν κριθεί ένοχος για τις κατηγορίες που του προσάπτονται δηλαδή για κακουργηματική αμέλεια ενώπιον της καταστροφής που ερχόταν.
 
Υπερασπιζόμενος τον εαυτό του, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε πως «μόνο εκ των υστέρων γίνεται φανερό πως δεν έγιναν όλα όπως έπρεπε. Κανείς εκείνη την περίοδο δεν είχε καταλάβει ότι υπήρχε κάτι “βρόμικο” στο τραπεζικό σύστημα, όπως τώρα διαπιστώνουμε ότι συνέβη».
 
Ο Χάαρντε βρέθηκε στο εδώλιο μετά από κοινοβουλευτική έρευνα για τις αιτίες της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και θεωρήθηκε υπεύθυνος γιατί δεν μπόρεσε να χαλιναγωγήσει τις τράπεζες των οποίων οι μετοχές είχαν φτάσει στο δεκαπλάσιο του συνολικού ΑΕΠ της χώρας πριν την κατάρρευση εν μία νυκτί.
 
Επίσης θεωρείται υπεύθυνος για απόκρυψη της αλήθειας από το κοινό.