«Η Γερμανία δείχνει απαράδεκτη επιθετικότητα απέναντι στην Ελλάδα!», είναι ο τίτλος συνέντευξης που παραχωρεί στην ηλεκτρονική έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού «Le Vif l’Express» ο Βέλγος γερουσιαστής Armand De Decker. Ο γερουσιαστής του MR (κεντροδεξιό κόμμα) επιτίθεται με ιδιαίτερη δριμύτητα στην ισχυρή Γερμανία, κύρια υπεύθυνη, στα μάτια του, του σημερινού μαρτυρίου της Ελλάδας, «αφού άφησε τερατώδη αναμνήσεις στον τελευταίο πόλεμο».

Ads

 
Οι δηλώσεις του ηχούν σαν προκήρυξη πολέμου. Ο Armand De Decker δεν θέλει πια να σωπάσει μπροστά στην ελληνική τραγωδία που ξετυλίγεται μπροστά του. Κατηγορούμενη η Γερμανία και οι επιταγές που επιβάλει σε μία Ελλάδα κυριολεκτικά γονατισμένη, γράφει το περιοδικό.
 
Ακολουθεί η συνέντευξη:
 
Η Γερμανία είναι υπεύθυνη των δεινών της Ελλάδας;
 
Οι όροι που τους επιβάλλονται ταπεινώνουν βαθειά τους Έλληνες, τους βυθίζουν στην ύφεση, τη δυστυχία και την απελπισία. Και η πλειοψηφία των πολύ σκληρών μέτρων που απαιτούνται από την Ελλάδα εμπνέονται από τη Γερμανία.
 
Διότι η Γερμανία είναι η ατμομηχανή της δημοσιονομικής αρετής;
 
Η Γερμανία, είναι επίσης η χώρα που πούλησε τα τρία τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, πέντε ελαττωματικά υποβρύχια και δεν δίστασε να πληρωθεί με μετρητά γι’ αυτό το στρατιωτικό υλικό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να είχε γλιτώσει στην Ελλάδα να αφιερώνει τόσα μέσα στην αγορά άχρηστου στρατιωτικού εξοπλισμού, εξασφαλίζοντας την προστασία της. Αυτό θα καθησύχαζε τους Έλληνες που έχουν εμμονή με την τουρκική απειλή.
 
Το πιο απίστευτο, είναι ότι οι Γερμανοί συνεχίζουν να ασκούν πίεση στην Ελλάδα, να την ταπεινώνουν και να καταστρέφουν την οικονομία της. Είναι απαράδεκτο.
 
Πρόκειται για μανία;
 
Ο γερμανικός λαός δεν συνειδητοποιεί την ένταση της δυστυχίας του ελληνικού λαού και των πολύ σοβαρών πολιτικών συνεπειών που θα μπορούσαν να προκύψουν. Ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών φτάνει στο να υποδεικνύει να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Αυτό που λέει είναι τελείως ανεύθυνο: δεν κατάλαβε ακόμη ότι αυτό θα άνοιγε το δρόμο στην αποσύνθεση της Ε.Ε. και θα οδηγούσε τη γερμανική οικονομία στην αυτοκτονία;
 
Η Γερμανία έγινε ο μεγάλος σατανάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
 
Όχι, αλλά δείχνει απαράδεκτη επιθετικότητα έναντι στην Ελλάδα. Με αποτέλεσμα να προκαλεί τεράστια διαμάχη σε μία χώρα όπου το λαϊκό αντί-γερμανικό αίσθημα είναι πολύ ισχυρό. Γνωρίζουμε τα όσα η Γερμανία επέβαλε στην Ελλάδα κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και το χρέος της σε πολεμικές αποζημιώσεις.
 
Η Ε.Ε. απαίτησε από τα δύο κύρια ελληνικά πολιτικά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, γραπτή δέσμευση για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, μετά τις πρόωρες εκλογές. Είναι έξυπνη και δημοκρατική συμπεριφορά;
 
Κατ’ ουσία είναι καλό η ελληνική πολιτική τάξη να δεσμευτεί να πραγματοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σε μία χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση μεταπολεμική.
 
Μπορεί όμως να μην είναι τόσο έξυπνο, διότι η Ε.Ε. κάνει σαν τα δύο μεγάλα κόμματα να παραμένουν ίδια. Δεν είναι καθόλου βέβαιο: οι δημοσκοπήσεις αποδίδουν 40% των ψήφων στην άκρα αριστερά και δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να καταρρέει στο 10%.
 
Η κατάσταση έτσι που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, μπορεί να οδηγήσει στον εμφύλιο πόλεμο.
 
Στη Γερουσία, ζητήσατε επίσημα στον υπουργό Οικονομικών να εκφράσει τη διαφωνία του με τη στάση της Γερμανίας. Το μήνυμα ελήφθη από τον Steven Vanackere και τον Didier Reynders, υπουργό Εξωτερικών;
 
Ένιωσα δυστυχώς στον Steven Vanackere μία προσπάθεια να προφυλάξει τη Γερμανία και να διατηρήσει την εμπιστοσύνη στις επιλογές της. Κινδυνεύω λίγο να βάλω τον Didier Reynders σε δύσκολη θέση. Αλλά γνωρίζω τη θέλησή του να σώσει την Ευρώπη και το ευρώ. Πρέπει τα εθνικά Κοινοβούλια να ξυπνήσουν.
 
Το να αντιδρούν οι Γερμανοί, οι οποίοι άφησαν φοβερές μνήμες κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με τόσο εγωιστικό τρόπο, με απογοητεύει πολύ.
 
Οι Έλληνες συνειδητοποιούν ότι η κρίση διαχειρίστηκε με απίθανο τρόπο, γνωρίζουν τους υπεύθυνους της κατάστασής τους. Δεν είναι αυτός λόγος να τους εξοντώσουμε όλους.