Αίσθηση προκαλεί στην Τουρκία ντοκιμαντέρ που προβάλλεται στην τηλεόραση για το παρασκήνιο της σύλληψης του αρχηγού του PKK, Αμπτουλάχ Οτσαλάν.

Ads

Το ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε ο γνωστός δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ με τίτλο «Τελευταίο πραξικόπημα: 28η Φεβρουαρίου», αποκαλύπτει την εντυπωσιακή επιχείρηση που είχαν καταστρώσει οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, ΜΙΤ.

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ το 1998, όταν ο Οτσαλάν εγκατέλειψε την Συρία για την Ρώμη, η MIT είχε ετοιμάσει σχέδιο για την ανατίναξη της μονοκατοικίας που διέμενε στην ιταλική πρωτεύουσα.

Εξασφαλίστηκε η έγκριση του τότε πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ και το θέμα αναφέρθηκε στον τότε Πρόεδρο Ντεμιρέλ. Επίσης εστάλησαν τα υλικά και οι κομάντος θα προσέγγιζαν δια θαλάσσης και θα ανατίναζαν εντός 15 λεπτών την μονοκατοικία μαζί με τον Οτσαλάν.

Ads

Ήταν ένα σχέδιο υψηλού ρίσκου και η προετοιμασία αναφέρθηκε στην αμερικανική διοίκηση. Προτάθηκε μάλιστα να γίνει από κοινού. Όμως αμέσως απορρίφθηκε. Η Αγκυρα μετά την αρνητική απάντηση της Ουάσιγκτον εγκατέλειψε το σχέδιο.

Παράλληλα με την προβολή του ντοκιμαντέρ, ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ κυκλοφόρησε και βιβλίο για την υπόθεση στο οποίο αναφέρεται ο τουρκικός Τύπος.

Η Μιλιέτ σημειώνει ότι στο βιβλίο υπάρχουν νέες λεπτομέρειες για την σύλληψη Οτσαλάν.

Στις 4 Φεβρουαρίου 1999 προέκυψε ένας νέος πρωταγωνιστής –έκπληξη , ο σταθμάρχης της CIA στην Άγκυρα ο οποίος μετέβη στην ΜΙΤ.

Ο σταθμάρχης της CIA με ένα ανυπόγραφο ανεπίσημο χαρτί επισκέφθηκε τον τότε επικεφαλής της ΜΙΤ Ατασαγκούν στον οποίο είπε ότι η Ουάσιγκτον αποφάσισε ότι θα βοηθήσει την Τουρκία για να συλληφθεί ο  Οτσαλάν.

Στο χαρτί που κόμιζε αναφερόταν τι τύπο αεροσκάφους θα χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά του Οτσαλάν, πόσα άτομα θα επιβαίνουν, ακόμα και τον τύπο των χειροπέδων!

Η Άγκυρα αποδέχθηκε τους όρους και έγινε η προετοιμασία. Αποφασίστηκε η μεταφορά του Οτσαλάν στο Ιμραλί. Το αεροπλάνο περίμενε στην Αττάλεια. Τρεις Αμερικανοί, μέλη της CIA μετέβησαν εκεί και το αναμενόμενο τηλεφώνημα έφθασε στις 15 Φεβρουαρίου.

Το αεροπλάνο πέταξε για το Ναϊρόμπι . Ο Οτσαλάν νόμιζε ότι θα μεταβεί στην Ολλανδία και πήγε στο αεροδρόμιο. Την στιγμή που επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο κρατώντας το κομπολόι του οι ευρισκόμενοι μέσα τον ακινητοποίησαν.