Παράλληλη διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες πιστωτές, προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο PSI, βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» στο νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας. Η συμφωνία στις Βρυξέλλες φαίνεται να σκοντάφτει στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς στη σχετική έκθεσή της η τρόικα υποστηρίζει ότι αυτό δεν πρόκειται να περιοριστεί ως το 2020 στο επίπεδο που είχε τεθεί ως στόχος. Σε παρέμβασή του νωρίτερα στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε πως «η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να παραμείνει στο ευρώ».

Ads

 

Όλα δείχνουν πως η διαπραγμάτευση θα κινηθεί στα όρια και θα κλείσει τις πρώτες πρωινές ώρες καθώς στη συνάντηση που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου δεν επετεύχθη συμφωνία για τα επιτόκια και θα επανέλθει με αντιπρόταση. Αλλά και για τη μείωση των επιτοκίων δεν υπάρχει ομοφωνία στο Eurogroup και η συζήτηση συνεχίζεται. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, καθώς η συνεδρίαση του Eurogroup συνεχίζεται, με τη συμμετοχή του Γιώργου Ζανιά, ως αναπληρωτή του υπουργού των Οικονομικών, η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και οι εκπρόσωποι της τρόικας συμμετέχουν σε παράλληλη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, Ζαν Λεμιέρ και Γιόζεφ Άκερμαν.
 
Πάντως, πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα αναφέρουν πως τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ εξακολουθούν να διαφωνούν για τον τρόπο κάλυψης του κενού που δημιουργείται με βάση την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ επιμένει ότι πρέπει να τηρηθεί ο στόχος για απομείωση του ελληνικού χρέους στο 120% μέχρι το 2020. Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται από την πλευρά τους διατεθειμένες να αποδεχτούν μια μικρή απόκλιση, στο 123 – 125% του ΑΕΠ. Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν πως το ΔΝΤ εκτιμά πως είναι εφικτή η επιστροφή της Ελλάδας σε θετικούς ρυθμούς α νάπτυξης το 2014.

Σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας, που δημοσιοποίησε το Reuters το βράδυ της Δευτέρας, το ελληνικό χρέος το 2020 θα διαμορφωθεί στο 129% και όχι στο 120% του AΕΠ. Επιβεβαιώνοντας τους σχετικούς φόβους, η έκθεση εκτιμά ότι εάν η ύφεση στην Ελλάδα εξακολουθήσει να βαθαίνει και οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν προωθηθούν, τότε η αναλογία χρέους επί του ακαθάριστου οικονομικού προϊόντος μπορεί να εκτοξευθεί ακόμη και στο 160% μέσα στην οκταετία.
 
Η τρόικα προτείνει εναλλακτικές οδούς ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλοι πιστωτές να μπορέσουν να περιορίσουν το χρέος στον αρχικό στόχο. Αυτοί είναι:

Ads
  • Αναδιάρθρωση του αθροιστικού επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων, ώστε να περιοριστεί κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα η αναλογία χρέους επί ΑΕΠ.
  • Χαμηλότερο επιτόκιο στα υφιστάμενα διμερή δάνεια. Περικοπή, έτσι, άλλης 1,5 μονάδας στην ίδια αναλογία.
  • Αναδιάρθρωση του ελληνικού ομολογιακού χαρτοφυλακίου των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών. Αυτό θα μείωνε κατά ακόμη άλλες 4,5 ποσοστιαίες μονάδες την αναλογία.
  • Παραίτηση της ΕΚΤ από τα «κέρδη» της επί των ελληνικών ομολόγων. Περαιτέρω κέρδος 5,5 ποσοστιαίων μονάδων.
  • Όσον αφορά το τελικό ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η έκθεση του ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα πλησιάσει τα 50 δισ. ευρώ.

«Είναι ακόμα πολλές οι ανοιχτές λεπτομέρειες», σημείωνε νωρίτερα η Φιλανδή υπουργός οικονομικών Γ. Ουρπιλάινεν, επισημαίνοντας ότι η μέθοδος με την οποία το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα καταστεί βιώσιμο είναι ακόμα ανοιχτή. Αλλά και ισπανική διπλωματική πηγή επιβεβαίωνε ότι το 90% των θεμάτων έχει λίγο πολύ κλείσει, όχι όμως και το 100%. Την κατάσταση περιέπλεξαν και οι δηλώσεις της Αυστριακής υπουργού Μαρία Φέκτερ σε σχέση με τον κλειστό λογαριασμό. Η Μ. Φέκτερ, όπως και πολλοί άλλοι υπουργοί, απεύχονται να απαιτηθεί η με οποιοδήποτε τρόπο αύξηση της συμμετοχή τους με πραγματικά κεφάλαια, ή με μεθόδους που επηρεάζουν το αξιόχρεο των χωρών τους. 
 
Σε δηλώσεις του νωρίτερα, ο επικεφαλής του IIF, Γιόζεφ Ακερμαν εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι συνομιλίες θα καταλήξουν σε συμφωνία για το PSI. «Eίμαι βέβαιος πως η επίτευξη συμφωνίας είναι δυνατή εντός της εβδομάδας», τόνισε ο Γερμανός τραπεζίτης, επισημαίνοντας παράλληλα πως η πρόταση των ιδιωτών πιστωτών αφορά σε απομείωση της τάξης του 70% στα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν.
image  
Λ. Παπαδήμος: Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε στο ευρώ
 
«Η εφαρμογή του προγράμματος, η νέα δανειακή σύμβαση και η υλοποίηση του PSI θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και θα μειώσουν την αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για την προοπτική της οικονομίας», υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Eurogroup.
 
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «το νέο οικονομικό πρόγραμμα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας», ενώ, αναφερόμενος στο πολιτικό περιβάλλον, τόνισε ότι «το πρόγραμμα, παρότι περιλαμβάνει πολλά δύσκολα μέτρα, εγκρίθηκε από τη Βουλή με την πολύ ισχυρή πλειοψηφία των 2/3 και τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στηρίζουν τις αλλαγές».
 
Ανέφερε, επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη».
image  
Αισιόδοξοι πως το σημερινό Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία δήλωναν νωρίτερα, κατά την προσέλευσή τους στη συνεδρίαση, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Την εκτίμηση πως σήμερα θα υπάρξει συμφωνία εξέφρασε, προσερχόμενος στο Eurogroup, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν επισήμανε πως «έχουμε όλα τα στοιχεία για να καταλήξουμε σε συμφωνία για την Ελλάδα». Για σημαντικές προσπάθειες εκ μέρους της Ελλάδας έκανε λόγο η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. «Σκοπεύουμε σήμερα να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας της Ελλάδα», δήλωσε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ υπέρ της μόνιμης παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα τάχθηκε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιαν Κεες Ντε Γιάχερ. O Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, πάλι, ζήτησε από το Eurogroup «ξεκάθαρη πολιτική έγκριση» του νέου δανειακού πακέτου.
image