“H 13η τροποποίηση του Συντάγματος, με την οποία καταργήθηκε η δουλεία στις ΗΠΑ, ισχύει μόνο για τους ανθρώπους”. Αυτό απεφάνθη ο ομοσπονδιακός δικαστής του  San Diego για την πρωτοφανή υπόθεση σχετικά με τη μήνυση που είχε καταθέσει η PETA σε βάρος του θαλάσσιου παρκου Sea World για λογαριασμό πέντε φαλαινών.

Ads

 
Η PETA ανέφερε στη μήνυσή της  πως οι φάλαινες δικαιούνται την ίδια συνταγματική προστασία από τη σκλαβιά με τους ανθρώπους. Σημειώνεται πως ενάγουσες ήταν οι φάλαινες Tilikum, Katina, Kasatka, Ulises και Corky, τις οποίες, όπως τονίζει η PETA, πήραν με τη βία από τον ωκεανό και τις αναγκάζουν να ζουν σε δεξαμενές και να συμμετέχουν καθημερινά σε προγράμματα για να να διασκεδάζουν τους πελάτες των θαλάσσιων πάρκων SeaWorld στην Καλιφόρνια και στη Φλόριντα.
 

Ο Jeffrey Miller έγινε ο πρώτος δικαστής που ασχολείται με υπόθεση, που αφορά στη χορήγηση συνταγματικών δικαιωμάτων στα ζώα. “Η δουλεία και η υποτέλεια είναι ανθρώπινες δραστηριότητες και δεν τίθεται θέμα ερμηνείας της 13ης τροπολογίας για τα ζώα”, αναφέρει στην απόφασή του ο δικαστής.
 
“Αυτή η ιστορική υπόθεση για τα δικαιώματα των φαλαινών, με βάση τη 13η τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος, είναι ένα ακόμα βήμα για την ημέρα που αναπόφευκτα όλα τα ζώα θα ελευθερωθούν από την υποδούλωσή τους για την ανθρώπινη διασκέδαση”, δήλωσε ο Jeffrey Kerr, δικηγόρος της PETA, σημειώνοντας ότι ο αγώνας θα συνεχίζεται. Ωστόσο ο Jeffrey Kerr αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις.
 

“Η σημερινή απόφαση δεν αλλάζει το γεγονός πως οι φάλαινες που ζούσαν το Sea World. Η PETA θα συνεχίσει τον αγώνα της για τη νομική προστασία τους”, σημειώνει ο Kerr. Από την πλευρά τους, οι υπέυθυνοι του Sea World υποστηρίζουν πως δεν κακομεταχειρίζονται τις φάλαινες και πως βοηθούν στην επιβίωσή τους.

Ads