Την πρόθεσή του να καταψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Όσον αφορά την παραμονή του στην κυβέρνηση, όμως, σημείωσε πως «εάν θελήσει ο πρωθυπουργός οι υπουργοί του ΛΑ.Ο.Σ. θα μείνουν, εγώ δεν θα επέμβω». Παράλληλα, επιτέθηκε στη Γερμανία, τονίζοντας πως η Ελλάς δεν μπορεί εκτός Ε.Ε., αλλά μπορεί εκτός γερμανικής μπότας, ενώ χαρακτήρισε persona non grata για την Ελλάδα τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Ads

 
Απαντώντας στο ερώτημα αν η Ελλάδα μπορεί να κάνει εκτός Ε.Ε., υπογράμμισε ότι σαφώς δεν πρέπει και δεν μπορεί, αλλά μπορεί εκτός γερμανικής μπότας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., γιατί σήμερα, όπως είπε, δεν υπάρχει Ε.Ε. αλλά γερμανική κυριαρχία η οποία συμπεριφέρεται στους Επιτρόπους ως μαριονέτες.
 
Οι αποφάσεις, υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης, δεν λαμβάνονται στις Βρυξέλλες, αλλά σε ένα πύργο έξω από το Βερολίνο όπου διαβουλεύεται η κ. Μέρκελ με τις χώρες – δορυφόρους της Γερμανίας, την Αυστρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και «δυστυχώς το Λουξεμβούργο», γιατί όπως σημείωσε, μέχρι πρόσφατα ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν συνεννοήσιμος.
 
Με έχει ενοχλήσει η ταπείνωση της χώρα μας, μας έκλεψαν την αξιοπρέπεια, θέλουν να μας αφαιρέσουν και το τελευταίο ίχνος εθνικής κυριαρχίας, μας επέβαλαν τον ευτελισμό και αυτό δεν το επιτρέπω όσο κι αν πεινάω, ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του για τη στάση των δανειστών κατά την πρόσφατη διαπραγμάτευση.
 
«Το απαιτούν: θα σας δώσουμε λεφτά αλλά θα μας δώσετε και το τελευταίο ίχνος εθνικής κυριαρχίας», όμως «δεν μπορεί να είναι όμηρος και υπήκοος ο Ελληνας», «ο εθνικός ύμνος μιλάει για ελευθερία όχι ευδαιμονία», σημείωσε και υποστήριξε πως «μας ζητούν 40 χρόνια υποταγής».
 
Αναφερόμενος στη σύσκεψη των τριών αρχηγών υπό τον Λ.Παπαδήμο, ο κ. Καρατζαφέρης σημείωσε πως «φθάσαμε στον απόλυτο ευτελισμό για μία μικρή διαφορά που είχε προκύψει για ένα ποσό γύρω στα 200 εκατ. ευρώ», «για μία μείωση στις συντάξεις των γερόντων της τάξης των 10 ευρώ», «να φωνάξουμε οι πέντε (οι τρεις αρχηγοί, ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπ. οικονομικών Ευ. Βενιζελος) τον κ. Πολ Τόμσεν να τον παρακαλέσουμε». «Αυτό, είπα, είναι απαράδεκτο», τόνισε και χαρακτήρισε persona non grata για την Ελλάδα τον κ. Τόμσεν.

ΠΑΣΟΚ: Ο Γ. Καρατζαφέρης επιλέγει τη φυγή
 
Σε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή όμως, που διακινδυνεύεται το μέλλον της χώρας και του Ελληνικού λαού, ο κ. Καρατζαφέρης επιλέγει την φυγή για να μην αναλάβει, έμπρακτα, την εθνική ευθύνη που του αναλογεί», παρατήρησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης.
 
«Το αδιέξοδό του είναι προφανές. Δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από μεγαλόσχημες λέξεις», είπε χαρακτηριστικά.
 
Ο κ. Μπεγλίτης συμπλήρωσε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι πως «στις κρίσιμες ψηφοφορίες που ακολουθούν στην Βουλή, το συμφέρον της πατρίδας επιβάλλει την υπεύθυνη στάση όλων των βουλευτών και τη θετική τους ψήφο, ώστε η χώρα και οι Έλληνες να πορευτούν με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση και παράλληλα να διαμορφώσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη, με κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια».
 
«Η χώρα δίνει μια σκληρή διαπραγματευτική μάχη για την επιβίωσή της, σε ένα δυσμενές ευρωπαϊκό περιβάλλον. Η μάχη πρέπει να κερδηθεί, δυστυχώς, με μεγάλες θυσίες», κατέληξε.

Ντ. Μπακογιάννη: Έλεος με τα καραγκιοζιλίκια
 
«Έλεος πλέον με τα καραγκιοζιλίκια», σχολίασε η αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας από το περιστύλιο της Βουλής την απόφαση του κ. Καρατζαφέρη να καταψηφίσει τη νέα σύμβαση. «Βλέπετε μπροστά σας και το θέατρο σκιών. Είναι ντροπή. Ο λαός βρίσκεται σε απόγνωση και εκείνοι παίζουν εκλογικά παιγνίδια», πρόσθεσε.

Ads