Με την ψήφο των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ επικυρώθηκε την Πέμπτη στη Βουλή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την εφαρμογή για την κύρωση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015. Αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ των βουλευτών, που στηρίζουν την κυβέρνηση, και εκείνων της Αριστεράς για τα μέτρα του νέου μνημονίου, με τους πρώτους να τα χαρακτηρίζουν σκληρά αλλά αναγκαία και μονόδρομο για τη διάσωση της χώρας και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για τραγικές πολιτικές που οδηγούν τον ελληνικό λαό στην εξαθλίωση.

Ads

 
Ενστάσεις, κυρίως για τα μέτρα που αφορούν τα εργασιακά, εκφράστηκαν και από βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση και κυρίως του ΠΑΣΟΚ. Ανάμεσα τους, οι Ανδρέας Μακρυπίδης, Μανώλης Στρατάκης και Βασίλης Kεγκέρογλου, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας ξεκαθάρισε στους δημοσιογράφους ότι δεν θα ψηφίσει την διάταξη για τη μείωση του κατώτατου μισθού.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, υποστήριξε, από την πλευρά του, ότι δίνεται για άλλη μια φορά η μάχη για τη σωτηρία της χώρας ενώ σημείωσε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα δεν κατάφεραν να οργανώσουν ένα εθνικό διάλογο προκειμένου οι πολίτες να κατανοήσουν τις στρεβλώσεις του κράτους.
 
Ακόμη άφησε αιχμές, χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει, για την στάση της ΝΔ λέγοντας: «στους ενσκήψαντες ενθυμηθείς, που διαπίστωσαν ότι όλα τα προβλήματα οφείλονται στην τελευταία διετία να θυμηθούν τη ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου για τον Γεώργιο Γρίβα. ‘Εδοξάσθη κρυπτόμενος και εξευτελίσθη εμφανιζόμενος’. Οι αποφάσεις του Eurogroup θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας. Οι διαπραγματεύσεις θα καθορίσουν αν η χώρα έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει την κρίση. Η χώρα με υψηλό τίμημα αναλαμβάνει σήμερα την ευθύνη να διορθώσει τις αστοχίες του παρελθόντος».
 
«Τα μετρά ξερνάνε φωτιά, αίμα, δάκρυ, πόνο και οδηγούν σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία τον ελληνικό λαό στο σύνολο του», επισήμανε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε: «Ζητάνε από τον ελληνικό λαό να επιδείξει σύνεση, ψυχραιμία και νηφαλιότητα στο βέβαιο θάνατο και στο εκτελεστικό απόσπασμα που τον οδηγούν τα τρία κόμματα. Εμείς τον καλούμε σε ανυπακοή και να κάνει την ανατροπή».
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος κατηγόρησε τα κόμματα της Αριστεράς ότι αρέσκονται σε ένα λαϊκισμό απέναντι στους εξαθλιωμένους Έλληνες και πρόσθεσε ότι μόνο προτάσεις οφείλουν να κάνουν και όχι λόγια του αέρα.
 
Για «στημένο παιχνίδι από πριν ξεπουλημένο», έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές για τη χώρα, τις κατήργησαν τα τρία κόμματα που συγκυβερνούν και τις έκαναν κορδέλες περιτυλίγματος».
 
«Κανείς δεν έσωσε τον δέκατο τρίο και δέκατο τέταρτο μισθό. Τον αντικατέστησε με κάτι άλλο. Πρέπει να το λέμε για να μην κάνει κανείς τον ναυαγοσώστη», σχολίασε από την πλευρά του, ο τρίτος αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Αργύρης.
 
Εν τω μεταξύ, οι αναφορές του πρώην προέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολου Κακλαμάνη για τη στάση της Αριστεράς, προκάλεσαν την αντίδραση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.
 
«Να μην θεωρείτε τον εαυτό σας άμοιροι των ευθυνών για το που πάει η χώρα. Εξορκίζετε το κακό με άκυρες προτάσεις», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κακλαμάνης.
 
«Τον κόσμο στο δρόμο βγάζει η πολιτική σας και τα άγρια μέτρα σας. Η Αριστερά δεν θέλει την αναμπουμπούλα. Άλλοι μίλησαν και απείλησαν με μακελειό το τόπο. Εμείς θέλουμε να τα βρούνε οι αριστεροί και πρέπει να τα βρούνε», αντέτεινε ο κ. Παπαδημούλης προκαλώντας το σχόλιο του κ. Κακλαμάνη για την στάση των αριστερών κομμάτων.
 
«Καλό είναι, αντί να δυναμιτίζουν την προσπάθεια της χώρας να διασωθεί, ας κοιτάξουν να μην ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Δεν έχει καμία σχέση ο αριστερός κόσμος με αυτή την αριστερά», απάντησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.