Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δεχθεί να συμβάλει στην απομείωση του ελληνικού χρέους και να διευκολύνει τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα βοήθειας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal.

Ads

 

Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σημειώνει ότι η ΕΚΤ έχει συμφωνήσει να ανταλλάξει τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που είχε αγοράσει στη δευτερογενή αγορά σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής αξίας τους, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει επιτυχής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις για το PSI.
 
Η ΕΚΤ δεν θα έχει ζημία, αλλά δεν είναι σαφές αν η ανταλλαγή των ομολόγων της θα γίνει στην τιμή που τα αγόρασε ή αν θα επιδιώξει να τα ανταλλάξει σε τιμή χαμηλότερη μεν της ονομαστικής, αλλά υψηλότερη από αυτή που τα αγόρασε, αναφέρει η εφημερίδα.
 
Ωστόσο, σημειώνει η Wall Street Journal, η ΕΚΤ απέρριψε την πρόταση να συμμετάσχουν στη μείωση του ελληνικού χρέους και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, οι οποίες διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα αξίας 12 δις. ευρώ.
 
Η ΕΚΤ θα ανταλλάξει τα ομόλογά της με ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο δεν θα τα κρατήσει στον ισολογισμό του, αλλά θα τα επιστρέψει στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα αποπληρώσει το EFSF για τα ομόλογα με βάση την τιμή που αυτό τα αγόρασε από την ΕΚΤ.
 
Αναφορά στο δημοσίευμα της The Wall Street Journal για την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κάνει με σχετική ανάρτηση στον ιστότοπό της και η βρετανική εφημερίδα The Guardian.
 
Με την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ σε τιμή υπό το άρτιον, το δανειακό βάρος της Ελλάδας θα μειωθεί σημαντικά, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα. Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να δεχθεί να υποστεί έκπτωση της τάξης του 25% επί της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που απέκτησε στη δευτερογενή αγορά.