Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης ενδέχεται να χρειαστεί να δώσουν έως και 145 δισ. ευρώ στην κυβέρνηση της Ελλάδας βάσει της δεύτερης δανειακής σύμβασης με τη χώρα, ποσό που ξεπερνά το αναμενόμενο κατά 15 δισ. ευρώ, ανέφεραν πηγές της ΕΕ σήμερα στο Reuters.

Ads

 
Τα επιπλέον κεφάλαια χρειάζονται κατά κύριο λόγο για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα όταν συναφθεί η συμφωνία για την απομείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που διακρατούν ιδιώτες επενδυτές, είπαν οι πηγές αυτές.
 
«Οφείλεται κυρίως στις ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών λόγω του PSI», δήλωσε ένας αξιωματούχος, χρησιμοποιώντας τον όρο των ομολογιούχων για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
 
Αξιωματούχοι σημείωσαν ότι τα 145 δισ. ευρώ είναι μια χονδρική εκτίμηση και όχι το ακριβές ποσό.
 
«Η συμφωνία των ηγετών τον Οκτώβριο αφορούσε 100 δισ. ευρώ χρηματοδότησης για την Ελλάδα και 30 δισ. ευρώ για την ανταλλαγή ομολόγων που διακρατεί ο ιδιωτικός τομέας. Τώρα μπορεί να είναι 115 δισ. συν 30 δισ.», εξήγησε η δεύτερη πηγή.
 
Αξιωματούχοι επισήμαναν ότι η αύξηση της συμβολής των ευρωπαίων φορολογουμένων στην δεύτερη δανειακή συμφωνία για την Ελλάδα δεν έχει ακόμα αποφασιστεί οριστικά διότι ορισμένες χώρες της ευρωζώνης εκφράζουν αντιρρήσεις.
 
«Είναι δύσκολο να πούμε εάν αυτό θα γίνει αποδεκτό», είπε μια τρίτη πηγή.
 
Αν και οι συνομιλίες με τους ιδιώτες πιστωτές για την μείωση του χρέους της Ελλάδας κατά περίπου 100 δισ. ευρώ οδεύουν σε ολοκλήρωση, είναι ασαφές αν θα υπάρξει και πόσο θα είναι το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι λεγόμενοι δημόσιοι επενδυτές, δηλαδή οι κρατικές τράπεζες. Αξιωματούχοι είπαν ότι το θέμα δεν έχει κριθεί ακόμα και οι συνομιλίες βρίσκονται σε «ευαίσθητη» φάση.
 
Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν είναι «ενθουσιασμένη» σχετικά με τις προτάσεις να συμμετάσχουν στην απομείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων και οι δημόσιοι επενδυτές.
 
«Ο δημόσιος τομέας όπως αποκαλείται, δηλαδή οι κυβερνήσεις, συμμετέχει ήδη σε μεγάλο βαθμό στα προγράμματα βοήθειας στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και βεβαίως στην Ελλάδα (…) ειδικά για να διευκολύνει μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στον ιδιωτικό τομέα».