Στην λάθος πολιτική που ακολουθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην επίλυση της κρίσης και προτίθενται ν’ ακολουθήσουν και πάλι στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναφέρεται ο GUARDIAN σε άρθρο του, με τίτλο ‘The euro: more summits, more problems’. Το άρθρο ασκεί κριτική στη σκληρή δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζεται κι επισημαίνει τα αρνητικά αποτελέσματα που αυτή θα επιφέρει. Επιπλέον, κάνει λόγο για παραβίαση της δημοκρατίας μέσω κυβερνήσεων τεχνοκρατών και τονίζει ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι πρέπει να βάλουν τέλος σε αυτή την υπονόμευση. 

Ads

Η Ευρωζώνη οδηγείται πάλι σε δύο μεγάλα λάθη. Το ένα είναι οικονομικό και το άλλο πολιτικό, σημειώνεται στο άρθρο. 

Το πρώτο είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιμένουν σε μια σκληρή δημοσιονομική πολιτική, η οποία μέχρι στιγμής οδηγεί πολλές χώρες σε μακροχρόνια ύφεση. Για πάνω από τέσσερα χρόνια οι οικονομολόγοι συμβουλεύουν την κ. Merkel ουσιαστικά να επιβάλει έναν οικονομικό ιμπεριαλισμό. Σύμφωνα με την κ. Merkel κάθε χώρα της Ευρωζώνης πρέπει να προσαρμοσθεί στα πρότυπα της Γερμανίας, επιβάλλοντας σκληρές δημοσιονομικές περικοπές δαπανών που οδηγούν σε σκληρή ύφεση. 

Η Ελλάδα, επισημαίνεται στο άρθρο, η οποία ακολουθεί μια σκληρή πολιτική λιτότητας διανύει τον τέταρτο χρόνο μιας μακράς ύφεσης και δίνει την εντύπωση μιας καταρρέουσας οικονομίας. 

Ads

Η Ισπανία και η Ιταλία ακολουθώντας την ίδια πολιτική είναι σίγουρο ότι θα διατηρηθούν σε μια ύφεση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2013. Τέλος, η Πορτογαλία που ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με την Ελλάδα φαίνεται ότι τελικά δεν θα γλιτώσει την χρεοκοπία. 

Το δεύτερο λάθος, τονίζεται στο άρθρο, είναι η προσπάθεια επιβολής επιτροπείας εκ των έξω στις υπερχρεωμένες χώρες. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ κ. Roesler φέρεται να δήλωσε χθες ότι «εάν οι Έλληνες δεν μπορούν μόνοι τους να βγουν από το αδιέξοδο, τότε θα πρέπει να σχηματισθεί μια ισχυρή κυβέρνηση που θα καθοδηγείται από το εξωτερικό». 

Αυτό όμως είναι ιδιαίτερα υβριστικό για την Αθήνα, η οποία ήδη απάντησε μέσω του Υπουργού της κ. Βενιζέλου.

Αλλά ήδη έχει παραβιαστεί η δημοκρατία όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιβάλλουν στην Ελλάδα και Ιταλία κυβερνήσεις τεχνοκρατών και κάθε μικρό σχετικά διάστημα ελεγκτές της ΕΕ και του ΔΝΤ επισκέπτονται την Αθήνα, Λισσαβώνα και Δουβλίνο για να ελέγξουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων. 

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, καταλήγει το άρθρο θα πρέπει να πάψουν να υπονομεύουν την δημοκρατία στις χώρες της νότιας Ευρώπης και να δώσουν ώθηση σε τρόπους ανάπτυξης. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν ελπίδες εξόδου από την κρίση.