Το πάγωμα της συγχώνευσης με την Eurobank μέχρι την οριστικοποίηση του PSI ανακοίνωσε η Alpha Bank, καθώς όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, οι επιπτώσεις από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων εκτιμάται ότι θα είναι δυσανάλογες επί των μεγεθών των συγχωνευόμενων τραπεζών.

Ads

 
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα η Alpha Bank με ανακοίνωση της είχε αναφέρει «ότι επί του παρόντος, δεν δύναται να παράσχει ακριβή ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα και την εν γένει εξέλιξη της συγχωνεύσεως της με την Eurobank Ergasias, λόγω των τρεχουσών μακροοικονομικών εξελίξεων (PSI) που έχουν άμεση επίπτωση επί του τραπεζικού τομέα».
 
Αντίθετα η Εurobank σε ανακοίνωσή της τόνιζε ότι είναι σε διαβούλευση με την Αlpha Bank για να ολοκληρώσει τη διαδικασία συγχώνευσης το συντομότερο δυνατόν, και εκτιμά ότι δεν συντρέχουν λόγοι καθυστέρησής της.
 
Η νέα εξέλιξη προκάλεσε και την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «οι γενικές συνελεύσεις των δυο τραπεζών αποφάσισαν υπέρ της συγχώνευσης στις 15.11.2011, μετά δηλαδή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26.10.2011 που διαμόρφωσε, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, τις παραμέτρους του PSI».
 
«Όλο αυτό το διάστημα οι διοικήσεις των δυο τραπεζών παρακολουθούν από πολύ κοντά τις συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας – με τη στήριξη των θεσμικών της εταίρων – και των ιδιωτών πιστωτών μέσω του IIF/SC. Γνωρίζουν συνεπώς εδώ και πολύ καιρό το πλαίσιο του PSI ως προς το οποίο δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο ή διαφορετικό, σε σχέση με αυτά που έχουν λάβει υπόψιν τους και έχουν συνυπολογίσει οι δυο τράπεζες. Άλλωστε, μια από τις βασικές συνιστώσες της απόφασης της 26.10 και του νέου προγράμματος είναι η απόλυτη διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών που εισέρχονται έτσι ενισχυμένες στη νέα περίοδο», τονίζει το υπουργείο Οικονομικών.
 
Σημειώνεται πως το Χ.Α. και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισαν την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της Alpha Bank και της EFG Εurobank, που είχαν ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα. Επίσης αποφασίστηκε η άρση της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης και όλων των παραγώγων προϊόντων συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο των δύο τραπεζών και των Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων ALPHA ETF FTSE ATHEX 20 και NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30, των παραγώγων προϊόντων αυτών και των παραγώγων προϊόντων στον δείκτη FTSE ATHEX-CYCE.