Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το πολικό ψύχος στην ανατολική Ευρώπη.

Ads

 
Στην Ουκρανία, όπου η θερμοκρασία άγγιξε τους 23 βαθμούς υπό το μηδέν, οι νεκροί ανήλθαν στους 18, ενώ 500 άνθρωποι έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία με υποθερμία και κρυοπαγήματα. Όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, στην πλειονότητά τους τα θύματα ήταν άστεγοι, οι σοροί των οποίων εντοπίστηκαν στους δρόμους.
 
Δέκα άνθρωποι, οι περισσότεροι άστεγοι και ηλικιωμένοι, πέθαναν στην Πολωνία, όπου η θερμοκρασία έφτασε και τους -26 βαθμούς Κελσίου.  Μετεωρολόγοι προειδοποιούν για περαιτέρω μείωση τις επόμενες ημέρες. Συνολικά από την αρχή του χειμώνα, 48 άνθρωποι υπέκυψαν από το ψύχος, από τους οποίους 22 τον Ιανουάριο, 19 το Δεκέμβριο και 7 το Νοέμβριο, σύμφωνα με την αστυνομία της Πολωνίας.
 
Στην Σερβία, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ δύο ακόμη ηλικιωμένοι άνδρες αγνοούνται. Οι αρχές προειδοποιούν για διακοπή της ηλεκτροδότησης σε δεκάδες πόλεις και χωριά, ενώ προβλήματα παρουσιάζονται και στις συγκοινωνίες.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το δριμύ ψύχος το τελευταίο 24ωρο στη Ρουμανία στις επαρχίες Τουλτσέα, Μποτοσάνι, Νέαμτ και Ολτ, όπου η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ -27 και -17 βαθμών Κελσίου. Όπως ανακοινώθηκε και οι τέσσερις θάνατοι οφείλονται σε οξεία υποθερμία. Συνολικά στη χώρα, από την περασμένη Τρίτη, όταν και τέθηκε σε ισχύ «κίτρινος συναγερμός» για ισχυρές χιονοπτώσεις, έχουν πεθάνει από το ψύχος έξι άνθρωποι. Το τελευταίο 24ωρο μεταφέρθηκαν 241 άστεγοι σε νοσοκομεία και κοινωνικά κέντρα σε όλη τη χώρα.