Επιχείρηση για να ανακαταλάβει προάστια της Δαμασκού από δυνάμεις ανταρτών, πραγματοποίησε ο συριακός στρατός, σύμφωνα με αναφορές ακτιβιστές. Δεκάδες άτομα σκοτώθηκαν στη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων και βομβαρδισμών το Σαββατοκύριακο, στη Συρία.

Ads

 

«Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έκανε μια τακτική υποχώρηση. Οι δυνάμεις του καθεστώτος ανακατέλαβαν τις συνοικίες και άρχισαν να κάνουν συλλήψεις από σπίτι σε σπίτι» δήλωσε ακτιβιστής από την περιοχή Γκούτα στα όρια της Δαμασκού.
 
Εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, με τον οποίο έχουν ενωθεί αποστάτες του στρατού που μάχονται εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ, δεν θέλησε να μιλήσει για επιχειρησιακές λεπτομέρειες αλλά υποστήριξε πως άρματα μάχης εισήλθαν στην περιοχή Γκούτα. Ο ίδιος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζονται.
 
Οι επιχειρήσεις στα ανατολικά της συριακής πρωτεύουσας επικεντρώθηκαν γύρω από τα προάστια Σάκμπα, Χαμουρίγια και Κφαρ Μπάτνμπα. Τουλάχιστον 26 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στις σφοδρότερες συγκρούσεις γύρω από την πρωτεύουσα τους τελευταίους δέκα μήνες.
 
Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι περίπου 60 άτομα σκοτώθηκαν σε όλη τη χώρα την Κυριακή, μία ημέρα μετά την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να «παγώσει» την αποστολή του. Η κυβέρνηση της Συρίας από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 16 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις ενόπλων.

Την ίδια στιγμή, ο Συριακός Σύνδεσμος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι ο ιδρυτής της πρώτης μονάδας που συγκροτήθηκε από λιποτάκτες των συριακών ενόπλων δυνάμεων, ο αξιωματικός Χουσέιν Χαρμούς, εκτελέστηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ads

Εξάλλου, στο Παρίσι το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ θα μεταβεί αύριο στη Νέα Υόρκη, σε μια προσπάθεια να προωθήσει μέσω του ειρηνευτικού σχεδίου του Αραβικού Συνδέσμου μια πολιτική μετάβαση στη Συρία. Σημειώνεται πως η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου έχει την υποστήριξη τουλάχιστον 10 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, ωστόσο αντίθετη εμφανίζεται η Ρωσία, που μπορεί να ασκήσει, αν το επιθυμεί βέτο και να την ακυρώσει.

Βάσει των κανονισμών του Συμβουλίου Ασφαλείας, μία πρόταση για να τεθεί υπό ψήφιση θα πρέπει να συγκεντρώνει την υποστήριξη τουλάχιστον 9 εκ των 15 μελών του Συμβουλίου.Ωστόσο τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) μπορούν να ασκήσουν βέτο.