Στο Βερολίνο διαμορφωνεται ευρύ μέτωπο αντιδράσεων για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα μεταδίδει ρεπορτάζ του Spiegel-Online, με τίτλο «Η διάσωση της Ελλάδας κοστίζει 145 δις. ευρώ» και υπότιτλο «Η κατάσταση της Αθήνας γίνεται όλο και πιο δραματική», το γερμανικό περιοδικό επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα ανέρχεται σε 145 αντί 130 δις. ευρώ.

Ads

Το Spiegel τονίζει ότι η Ελλάδα είναι σαν βαρέλι χωρίς πάτο: Τα σχεδιαζόμενα μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης ανάγκης της Ελλάδας δεν επαρκούν, για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση: Στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, οι χώρες της Ευρωζώνης θα επιβαρυνθούν περισσότερο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της τρόικας της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, η χώρα θα χρειαστεί επιπλέον περίπου 15 δις. ευρώ. Αντί των 130 δις., όπως είχε αποφασιστεί στα τέλη Οκτωβρίου του 2011, θα χρειαστούν περίπου 145 δις. ευρώ, λέει – σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL- η τρόικα, που ξανάρχισε πρόσφατα τους ελέγχους της στην Αθήνα.

Αιτία της ‘τρύπας’ είναι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. «Δεν θεωρούμε δεδομένο ότι τα χρήματα που λείπουν μπορούν να συγκεντρωθούν μόνον από τους ιδιώτες επενδυτές», λέει η τρόικα.

Ads

Ευρύ μέτωπο αντιδράσεων

Εν τω μεταξύ, στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό αρχίζει να σχηματίζεται ευρύ μέτωπο αντιδράσεων για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, όπως την υπαινίχθηκε, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα στις θέσεις μας», δήλωσε ο πρόεδρος της CSU Horst Seehofer στο SPIEGEL. «Με παύση των μεταρρυθμίσεων δεν έχει χρήματα». Η CSU απορρίπτει νέα βοήθεια για την Ελλάδα πέρα από τα προγράμματα που έχουν αποφασιστεί. «Αν οι Έλληνες δεν εφαρμόσουν τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα, δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω βοήθεια», δήλωσε ο Ζεχόφερ.

Αλλά και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του FDP Rainer Brüderle απαιτεί ανυποχώρητη στάση έναντι της Αθήνας. «Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος και επομένως η Ευρωπαϊκή Κοινότητα πρέπει να παραμείνει αυστηρή και να απαιτήσει τις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις».

«Μόνον αν οι Έλληνες παράσχουν αποδείξεις ότι αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα την κατάσταση, μπορούμε και πρέπει να βοηθήσουμε ως Ευρωπαϊκή Κοινότητα», δήλωσε ο Μπρούντερλε.

Οι πρώτοι βουλευτές του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού ανακοίνωσαν ήδη ότι θα καταψηφίσουν ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

Ο βαυαρός βουλευτής του FDP Erwin Lotter, που μέχρι τώρα υπερψήφισε όλα τα πακέτα ευρωδιάσωσης, δηλώνει δεν θα το κάνει πλέον για την περίπτωση της Ελλάδας. «Είχα τη γνώμη ότι οι Έλληνες χρειάζονται χρόνο. Τώρα θεωρώ δεδομένο ότι θα επέλθει χρεοκοπία, τα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν με περισσότερα χρήματα», δήλωσε.

Αλλά και ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Wolfgang Bosbach ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. «Δεν λείπει η πολιτική βούληση από τους Έλληνες, αλλά η οικονομική δύναμη για να ξανασταθούν στα πόδια τους». Ακόμα και στην ευρωπαϊκή πτέρυγα του κόμματος επικρατεί πλέον δυσαρέσκεια. «Επικρατεί ένα ρεύμα μεγάλου θυμού», δηλώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Gunther Krichbaum.

«Όλα τα ελληνικά κόμματα θα πρέπει επιτέλους να δείξουν την άνευ όρων βούληση να αλλάξουν κάτι από τη ρίζα». Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του FDP Florian Toncar δήλωσε ότι η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί τη μακράν δυσκολότερη απόφαση για την Κ.Ο. του.