Η Ιαπωνία έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στον κόσμο, αλλά η Ιρλανδία κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά το συνολικό – δημόσιο και ιδιωτικό – εξωτερικό χρέος, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του BBC (BBC Mobile). Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ε.Ε., αλλά ως προς το συνολικό εξωτερικό χρέος – που περιλαμβάνει το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος που οφείλεται σε τράπεζες και άλλους φορείς στο εξωτερικό – έρχεται τέταρτη στη σχετική κατάταξη.
Ads
Ειδικότερα, το δημοσίευμα καταγράφει τα χρέη που έχουν δέκα χώρες με υψηλά επίπεδα δανεισμού – επτά που είναι μέλη της Ευρωζώνης (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία), οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Βρετανία. Το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας φθάνει στο 233% του ΑΕΠ, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του κατέχεται από ημεδαπούς, με συνέπεια να είναι μικρή η εξάρτησή της από τον εξωτερικό δανεισμό. Η Ελλάδα έχει δημόσιο χρέος ίσο με 166% του ΑΕΠ, η Ιταλία 121%, η Ιρλανδία 109%, η Πορτογαλία 106% και οι ΗΠΑ 101%, ενώ ποσοστό χαμηλότερο του 100% έχουν η Γαλλία (87%), η Γερμανία (83%) και η Ισπανία (67%).
Η Ιρλανδία έχει με διαφορά το μεγαλύτερο εξωτερικό χρέος, το οποίο φθάνει στο αστρονομικό 1.093% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν 12 φορές το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της χώρας. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Βρετανία, με το χρέος του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε αλλοδαπούς πιστωτές – τράπεζες και άλλους φορείς- να φθάνει στο 436% του ΑΕΠ και στην τρίτη η Ισπανία με 284% του ΑΕΠ. Αμέσως μετά έρχεται η Ελλάδα με 252% του ΑΕΠ και πολύ κοντά η Πορτογαλία με 251% του ΑΕΠ. Υψηλό εξωτερικό χρέος έχουν και η Γαλλία (235% του ΑΕΠ) και η Γερμανία (176% του ΑΕΠ), γεγονός που υποδηλώνει υψηλό δανεισμό του ιδιωτικού τομέα τους. Η Ιταλία έχει εξωτερικό χρέος ίσο με το 163% του ΑΕΠ της, ενώ μικρότερο είναι το εξωτερικό χρέος των ΗΠΑ (101% του ΑΕΠ) και της Ιαπωνίας (50%).
Η Ιρλανδία προηγείται και στην κατάταξη των χωρών με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εξωτερικό χρέος, καθώς οι Ιρλανδοί οφείλουν κατά μέσο όρο το ποσό των 390.969 ευρώ. Στη δεύτερη θέση ακολουθούν οι Βρετανοί με χρέος 117.580 ευρώ, οι Γάλλοι (66.508 ευρώ), οι Γερμανοί (50.659 ευρώ) και στη συνέχεια ακολουθούν οι Έλληνες με 38.073 ευρώ κατά κεφαλήν εξωτερικό χρέος. Το χαμηλότερο χρέος στο εξωτερικό έχουν οι Ιάπωνες με 15.934 ευρώ.
Το δημοσίευμα καταγράφει και στοιχεία για το χρέος των χωρών σε τράπεζες άλλων χωρών (δεν υπάρχουν στοιχεία για το χρέος σε μη τραπεζικούς φορείς και για χρέη στην Κίνα). Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι ΗΠΑ χρωστούν 835 δισ. ευρώ σε ιαπωνικές τράπεζες και άλλα 834 δισ. ευρώ σε βρετανικές τράπεζες, ενώ η Ιαπωνία οφείλει 244,8 δισ. ευρώ σε αμερικανικές τράπεζες και 107,7 δισ. ευρώ σε γαλλικές τράπεζες.
Οι Έλληνες χρωστούν κυρίως στις τράπεζες της Γαλλίας (41,4 δισ. ευρώ), της Γερμανίας (15,9 δισ. ευρώ), της Βρετανίας (9,4 δισ. ευρώ), της Πορτογαλίας (7,5 δισ. ευρώ) και της Ιταλίας (2,8 δισ. ευρώ). Οι Πορτογάλοι έχουν χρέη στις γειτονικές τους ισπανικές τράπεζες (65,7 δισ. ευρώ), στις γερμανικές (26,6 δισ. ευρώ) και τις βρετανικές τράπεζες (18,9 δισ. ευρώ). Οι μεγαλύτεροι πιστωτές των Ιρλανδών είναι οι βρετανικές τράπεζες με 104,5 δισ. ευρώ, αλλά και αντίστροφα οι Βρετανοί οφείλουν 113,5 δισ. ευρώ σε ιρλανδικές τράπεζες. Οι Ιρλανδοί οφείλουν μεγάλα ποσά και στις γερμανικές τράπεζες (82 δισ. ευρώ), τις αμερικανικές τράπεζες (39,8 δισ. ευρώ) και τις γαλλικές τράπεζες (23,8 δισ. ευρώ). Οι μεγαλύτεροι πιστωτές των Ισπανών είναι οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες (με 131,7 δισ. ευρώ και 112 δις. ευρώ, αντίστοιχα), ενώ των Ιταλών είναι οι γαλλικές τράπεζες (309 δισ. ευρώ) και οι γερμανικές τράπεζες (120 δισ. ευρώ).
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >