Τα hedge funds (κερδοσκοπικά επενδυτικά ταμεία) αύξησαν την τελευταία εβδομάδα του 2011 τα στοιχήματά τους κατά του ευρώ, εντείνοντας την πίεση στο κοινό νόμισμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Ads

 

Στοιχεία της αμερικανικής επιτροπής προθεσμιακών συναλλαγών (commodity futures trading commission), τα οποία επικαλείται το δημοσίευμα, δείχνουν ότι ο αριθμός των συμβολαίων πώλησης του ευρώ χωρίς την ύπαρξη της υποκείμενης αξίας (short positions) υπερέβη τον αριθμό των συμβολαίων αγοράς του (long positions) κατά το ποσό – ρεκόρ των 127.900 την εβδομάδα έως τις 27 Δεκεμβρίου από 113.700 την προηγούμενη εβδομάδα (η αξία των συμβολαίων δεν δημοσιεύεται).
 
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι πολλά hedge funds κατέγραψαν ζημιές από τα στοιχήματά τους κατά του ευρώ στο μεγαλύτερο μέρος του 2011, καθώς το ενιαίο νόμισμα παρέμεινε απροσδόκητα ισχυρό, παρά την επιδεινούμενη κρίση χρέους στην Ευρωζώνης.
 
Ωστόσο, το ευρώ επλήγη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και τελείωσε το 2011 με τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των σημαντικότερων νομισμάτων του κόσμου, υποχωρώντας σε χαμηλό επίπεδο 10 ετών έναντι του ιαπωνικού γεν και χαμηλό ενός έτους έναντι του δολαρίου.
 
Η αντοχή του ευρώ έως τον Νοέμβριο αποδόθηκε από τους αναλυτές σε διάφορους παράγοντες, όπως στις εισροές κεφαλαίων στα γερμανικά ομόλογα που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, στη διαφοροποίηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων από κεντρικές τράπεζες αναδυόμενων οικονομιών και τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από ευρωπαϊκές τράπεζες που σταμάτησαν λειτουργίες τους εκτός της Ευρωζώνης.