Στις θέσεις τους παραμένουν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, μετά τη διαβεβαίωση από το υπουργείο Οικονομικών προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι δεν θα υλοποιήσει την αρχικά προωθούμενη αντικατάσταση των δύο λειτουργών. Ωστόσο, δεν δίνονται απαντήσεις στις καταγγελίες τους περί συμφερόντων και παρεμβάσεων στο έργο τους. Η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, με τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς να δηλώνουν χαρακτηριστικά πως δεν θα χαθούν «σε δυσώδεις ατραπούς ονοματολογίας, αναλισκόμενοι σε ενασχόληση με το αυτονόητο και πασίδηλον, δυστυχώς της νεοελληνικής πραγματικότητας». Η υπόθεση αφορά τη Δικαιοσύνη, λέει η κυβέρνηση.

Ads

Ευαίσθητοι… και παρορμητικοί

«Έχω τη γνώμη ότι η αίτησή τους υπήρξε παρορμητική και εκπορεύθηκε από την υπερβολική ευαισθησία τους και από την αδιαπραγμάτευτη προσήλωσή τους, όπως πιστεύουν, στην εκτέλεση του καθήκοντός τους. Δεν προέκυψε ότι επιχειρήθηκε παρέμβαση στο έργο τους από οποιονδήποτε και παρέλκει οποιαδήποτε περαιτέρω έρευνα ή ιδιαίτερη επεξήγηση του κειμένου της αιτήσεώς τους για την αντικατάστασή τους», αποφάνθηκε χαρακτηριστικά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτης Μακρής.

Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου διευκρινίζει ότι το νομοθετικό πλαίσιο του Ν. 3943/2011 όσον αφορά το βαθμό του οικονομικού εισαγγελέα είναι μελετημένο και έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα άριστα και κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος για την τροποποίησή του.

Ads

Το υπόμνημα

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, στο υπόμνημα το οποίο κατέθεσαν οι Πεπόνης και Μουζακίτης στον Άρειο Πάγο, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρουν:

«Με την ενέργειά μας δώσαμε το στίγμα μας και αποκαλύψαμε το φρόνημά μας, ενώ παραλλήλως πέμψαμε έμπρακτο, απέριττο και σαφέστατο μήνυμα, στους ενδεχομένως φρονούντας και απεργαζομένους τα αντίθετα, για τους οποίους αδιαφορούμε παντελώς και εμφαντικώς τους αγνοούμε, από πλευράς εκπληρώσεως της υπηρεσιακής μας αποστολής και του διαφυλακτέου, ως κόρης οφθαλμού, δικαστικού ήθους και εισαγγελικού καθήκοντος.

Δεν θα εκτραπούμε από τον προεκτιθέμενο ουσιώδη πυρήνα της ενέργειάς μας και δεν θα χαθούμε σε δυσώδεις ατραπούς ονοματολογίας, αναλισκόμενοι σε ενασχόληση με το αυτονόητο και πασίδηλον, δυστυχώς, της νεοελληνικής πραγματικότητας.

Δεν έχει νόημα, άλλωστε, να επικεντρωθούμε και εστιάσωμε σε κάτι που ναι μεν συμβαίνει (και είναι γνωστό σε όλους ότι συμβαίνει), ουδόλως όμως μας επηρεάζει στην δικαστική υπηρεσιακή μας αποστολή, αγνοώντας παραλλήλως και παραγνωρίζοντας εκείνο το οποίο δεν μας επηρεάζει απλώς, αλλά κυριολεκτικώς μας εξουδετερώνει και μας καταργεί.

Δεν μας απασχολεί το θέμα σε προσωπικό επίπεδο, αλλά το αντιμετωπίζουμε και το βιώνουμε ως μέγα και αποκλειστικώς θεσμικό ζήτημα, απτόμενο του κρίσιμου ερωτήματος της δυνατότητας τελεσφόρου δικαιοδοτικής λειτουργίας, η έλλειψη ή παρεμπόδιση της οποίας ουδεμία σχέση έχει με ευνοούμενη σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία».

Δυναμική επιστροφή

Eξερχόμενοι του γραφείου του επιθεωρητή του Αρείου Πάγου, Φώτη Μακρή, δήλωσαν ότι έχουν οριστεί εισαγγελείς του οικονομικού εγκλήματος και σε αυτή τη θέση θα παραμείνουν. 

«Δεν εκλιπαρούμε για βοήθεια στο έργο μας, το απαιτούμε», τόνισαν χαρακτηριστικά. Οι δυο εισαγγελικοί λειτουργοί κατέθεσαν στον κ. Μακρή υπόμνημα δύο σελίδων, ενώ στον γραφείο του παρέμειναν λιγότερο από 15 λεπτά. 

Την Παρασκευή, οι δύο εισαγγελείς έδωσαν εξηγήσεις για τους λόγους που τους οδήγησαν στην αρχική υποβολή παραίτησης στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικ. Παντελή που εποπτεύει το οικονομικό έγκλημα, στον επίσης αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή που έχει αναλάβει την έρευνα των λόγων παραίτησης των δύο εισαγγελικών λειτουργών και στον εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ιωάννη Τέντε.

Βαριές καταγγελίες

Υπενθυμίζεται ότι κατά την παραίτησή τους την περασμένη Τετάρτη, οι οικονομικοί εισαγγελείς είχαν καταγγείλει παρεμβάσεις στο έργο τους, συγκρούσεις με πολυποίκιλλα οικονομικά συμφέροντα, καθώς και προσπάθεια απαλλαγής από την παρουσία τους. «Επειδή ουδέποτε επιδιώξαμε θέσεις και αξιώματα, δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ’ υπαγόρευση. Πολλώ μάλλον δε, δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε άλλοθι και μια θεσμική κολυμπήθρα του Σιλωάμ, για τα πολυποίκιλλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλλόνυμους εκφραστές τους, που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος», ανέφεραν, μεταξύ άλλων, στην επιστολή παραίτησής τους.

«Αφορά τη Δικαιοσύνη»

«Με αφορμή σχόλια περί συγκάλυψης και συναλλαγής στην υπόθεση των δυο αντεισαγγελέων Εφετών του οικονομικού εγκλήματος, η κυβέρνηση δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, για τον απλό λόγο ότι η διαχείριση της όλης υπόθεσης αφορά αποκλειστικά και μόνο το χώρο της Δικαιοσύνης. Επαναλαμβάνω ότι η διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβέρνησης και της Βουλής, που για τα θέματα αυτά λαμβάνει πάντα υπόψη και τη γνώμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου», ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.