Ads

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν ανήμερα των Χριστουγέννων σε εκκλησίες της Νιγηρίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 40 άνθρωποι. Για τρομοκρατικές ενέργειες κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος, ενώ για άνανδρες επιθέσεις μιλά η Βρετανία.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν δήλωσε ότι οι «οι βιαιότητες κατά αθώων πολιτών αποτελούν αδικαιολόγητη επίθεση στη συλλογική μας ασφάλεια και Ελευθερία».

«Καταδικάζουμε αυτήν την παράλογη βία και την τραγική απώλεια ζωών την ημέρα των Χριστουγέννων» ανέφερε ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας: «Ήλθαμε σε επαφή με Νιγηριανούς αξιωματούχους σχετικά με αυτές που μοιάζουν να είναι τρομοκρατικές ενέργειες και δεσμευτήκαμε να τους βοηθήσουμε να προσαχθούν οι υπεύθυνοι στην δικαιοσύνη».

Ads

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε την «αλληλεγγύη στον αγώνα [της Νιγηρίας] κατά της τρομοκρατίας», ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε: «Ακόμα και την ημέρα των Χριστουγέννων, ο κόσμος δεν έχει καταφέρει να γλιτώσει από τη δειλία και τον φόβο της τρομοκρατίας».

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ έκανε λόγο για «άνανδρες επιθέσεις» που στόχευσαν «οικογένειες οι οποίες είχαν συγκεντρωθεί εν ειρήνη και προσεύχονταν για να γιορτάσουν την ημέρα που συμβολίζει την αρμονία και την καλή θέληση προς τους άλλους».

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα στείλει ιατροφαρμακευτική βοήθεια στη Νιγηρία και «καταδίκασε απερίφραστα αυτές τις επιθέσεις».

Το Βατικανό υποστήριξε ότι οι επιθέσεις εναντίον των εκκλησιών ήταν πράξεις «τυφλού μίσους», που επιδιώκουν να προκαλέσουν «ακόμη περισσότερο μίσος».

Την ευθύνη για όλες τις εκρήξεις ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ. «Είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών, περιλαμβανομένης αυτής κατά της εκκλησίας της Μαντάλα. Θα συνεχίσουμε αυτές τις επιθέσεις στα βόρεια της χώρας μέσα στις επόμενες ημέρες», είπε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

image

Ποια είναι η σέκτα Μπόκο Χαράμ

Η σέκτα Μπόκο Χαράμ, που αναλαμβάνει ήδη ευθύνη για τις φονικές ενέργειες μέσα σε χριστιανικούς ναούς στη Νιγηρία, θέλει να ιδρύσει ένα ισλαμικό κράτος στην πολυπληθέστερη αφρικανική χώρα (160 εκατομμύρια: στο Βορρά πλειοψηφούν οι Μουσουλμάνοι, στο Νότο οι Χριστιανοί) να επιβάλλει αυστηρά στο μέλλον, εκεί, τη Σαρία. Βέβαια, εναντιώνεται στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Πανεπιστημιακοί, πολίτες συχνά με άνετα εισοδήματα, προσχώρησαν στη Μπόκο Χαράμ στο ξεκίνημά της.

Το προπύργιό της έως το ’09 ήταν η πόλη Μαΐντουγκούρι, η πρωτεύουσα του Μπόρνο στη βορειο-ανατολική Νιγηρία, δηλαδή συγχρόνως κοντά στο Καμερούν, στο Νίγηρα, στο Τσαντ.

Στη διάρκεια του ’09, οι αρχές ασφάλειας σκότωσαν σε μάχες περίπου 800 ανθρώπους στην ανωτέρω γεωγραφική περιοχή. Σκότωσαν, τότε, και τον ηγέτη Μοχάμεντ Γιουσούφ. Η σέκτα Μπόκο Χαράμ επαναδραστηριοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες του ’10. Παραδείγματος χάρη, πέρυσι το θέρος, σκότωσε 24 ανθρώπους στο αρχηγείο του ΟΗΕ στην Αμπούζα.

Η Μπόκο Χαράμ συστάθηκε προ οκτώ, σχεδόν ετών, στις αρχές του έτους 2004. Στη διάλεκτο ‘χαούσα’, η δίλεκτη επωνυμία της σημαίνει : «είναι αμάρτημα η δυτική παιδεία».

Η σέκτα διασυνδέεται, σήμερα, με την Αλ Κάιντα για το Μαγρέμπ, την AQMI, με τους ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, με τους αντάρτες Σεμπάμπ στη Σομαλία, όπου και εκπαιδεύει προσωπικό της, ώστε να αναλάβει «τζιχάντ» (ιερό πόλεμο).