Η Κίνα είναι η νούμερο ένα χώρα στον κόσμο που ασκεί τον μεγαλύτερο έλεγχο στο διαδίκτυο, και ακολουθεί το Βιετνάμ και το Ιράν. Στην έκθεση κατονομάζονται 12 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κούβα, η Αίγυπτος, η Βόρεια Κορέα, η Σαουδική Αραβία, η Συρία, η Τυνησία, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν, οι οποίες όχι μόνο λογοκρίνουν και αποτρέπουν τους πολίτες από την πρόσβαση σε ιστοσελίδες με μη επιθυμητό περιεχόμενο, αλλά διώκουν ποινικά τους «ταραξίες» χρήστες του διαδικτύου. Δέκα ακόμα, κυβερνήσεις, βρίσκονται «υπό επιτήρηση» στην έκθεση, με κυριότερες την Αυστραλία και τη Νότιο Κορέα, για τη λήψη ανησυχητικών μέτρων από τις κυβερνήσεις που μπορεί να ανοίξουν το δρόμο σε καταχρήσεις.
«Όχι μόνο ελέγχεται το ίντερνετ όλο και περισσότερο, αλλά νέες μορφές λογοκρισίας εμφανίζονται, ανάλογα με το χειρισμό της πληροφόρησης. Οι παρεμβάσεις στην ανάρτηση σχολίων χρηστών σε δημοφιλείς ιστοσελίδες ή η οργάνωση επιθέσεων από χάκερ, χρησιμοποιείται ευρέως από κατασταλτικά καθεστώτα για να μπλοκάρουν το περιεχόμενό τους», υπογραμμίζουν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >