Μόνο διάθεση… συνεργασίας δεν διαπιστώθηκε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης συνεργασίας. Στη σύσκεψη ανέβηκαν για άλλη μια φορά οι τόνοι, με αφορμή «ιδεολογικές διαφωνίες», που εξέφρασαν υπουργοί, κατά κύριο λόγο προερχόμενοι από το ΛΑΟΣ.

Ads

 
Από το υπουργικό Συμβούλιο εγκρίθηκε κατ’ αρχήν το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Δίκαιη Δίκη και την επίσπευση των διαδικασιών απονομής Δικαιοσύνης», το οποίο θα προωθηθεί στην Βουλή προς συζήτηση μετά την Πρωτοχρονιά.
 
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Μεταφορών, Μάκης Βορίδης, έθεσε το ερώτημα πως είναι δυνατόν να έρχονται τέτοια νομοσχέδια όταν είναι γνωστές οι ιδεολογικές διαφορές, ενώ σε ότι αφορά το νομοσχέδιο αυτό καθ’ αυτό τάχθηκε κατά της μείωσης των ποινών, της απλοποίησης των διαδικασιών για έκδοση διαζυγίου, διατυπώνοντας ταυτόχρονα και ορισμένες τεχνικές παρατηρήσεις.
 
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, σε κάποια στιγμή της συνεδρίασης ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «δεν έχουν δίκιο οι “κραυγάζοντες”», φράση που ενόχλησε σφόδρα τον κ. Βορίδη, ο οποίος είπε ότι «η κυβέρνηση αυτή δεν είναι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αλλά αποτελείται από τρεις εταίρους, των οποίων οι απόψεις πρέπει να λαμβάνονται υπόψη», προσθέτοντας ότι «όποιος έχει άλλη άποψη δεν είναι “κραυγάζων”».
 
Όπως αναφέρθηκε, η παρέμβασή του πυροδότησε μια μεγάλη συζήτηση για τη λειτουργία της κυβέρνησης σε τέτοιες περιπτώσεις.
 
Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι κυβέρνηση ελάχιστου κοινού παρανομαστή, πρέπει να γίνεται προσπάθεια για σύνθεση των απόψεων και όπου αυτό δεν καθίσταται δυνατόν την τελική λύση θα δίνει η Βουλή, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, αποδίδοντας το «κλίμα» που επικράτησε στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.
 
Το «κλίμα» αυτό υιοθετήθηκε από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, καθώς και τον προερχόμενο από τη ΝΔ αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να είναι «μονοθεματική» κυβέρνηση. Ο κ. Αρβανιτόπουλος έφερε ως παράδειγμα τη διακομματική συνεννόηση που έχει ξεκινήσει στο υπουργείο Παιδείας για να προωθηθούν σειρά μεταρρυθμίσεων.
 
Από τη μεριά, του ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, επισήμανε, με αφορμή το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο αποτελείται από 114 άρθρα, ότι σε τέτοιου όγκου νομοσχέδια, ένα κυβερνητικό σχήμα με τόσους υπουργούς είναι δύσκολο να συναινέσει χωρίς να εκφραστούν διαφωνίες. Ο υπουργός Εξωτερικών πρότεινε οι διαφωνίες να λύνονται σε χαμηλότερο επίπεδο και μόνο όταν προκύπτουν μείζονες, αυτές να έρχονται στο υπουργικό συμβούλιο.
 
Με αφορμή όλη αυτή τη συζήτηση κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «μπροστά μας είναι ένα πείραμα που δεν έχει ξαναγίνει και είναι φυσικό να ανακύπτουν προβλήματα. Το πρωτοφανές του εγχειρήματος δημιουργεί τριβές και το ερώτημα είναι αν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε».

Σημειώνεται πως αύριο, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, στο Μέγαρο Μαξίμου. Το «ραντεβού» με τον κ. Σαμαρά έχει κλειστεί για τις 18:00, ενώ θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον κ. Καρατζαφέρη στις 20:00.

Π. Καψής: Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει τη συνεργασία
 

Σχολιάζοντας τις διαφωνίες στους κόλπους της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής τόνισε την ανάγκη να βρεθεί ένα «κοινό πλαίσιο συνύπαρξης» με δεδομένη την κρισιμότητα της νέας δανειακής σύμβασης.
 
«Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει τη συνεργασία», τόνισε ο κ. Καψής, μιλώντας στον τ/σ Mega. Tα προβλήματα είναι υπαρκτά αλλά θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να ξεπεραστούν, συνέχισε και σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να γίνουν άμεσα μια σειρά από ενέργειες και «δεν υπάρχουν περιθώρια για ερασιτεχνισμούς».
 
Αναφορικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ανέφερε ότι θεωρητικά μπορεί να αλλάξει η σύνθεση της κυβέρνησης, αλλά τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται αυτή τη στιγμή. «Δεν χρειάζεται στα τόσα προβλήματα να προσθέσουμε και υποθετικά», παρατήρησε.
 
Σε ό,τι αφορά στο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών ξεκαθάρισε ότι ήδη υπάρχει μια ενδεικτική ημερομηνία, αλλά αν χρειαστεί αυτή μπορεί να παραταθεί λίγο, λόγω ειδικών συνθηκών, όπως οι διαπραγματεύσεις για το PSI.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για τις επικουρικές επανέλαβε ότι πρέπει να βρεθεί κοινή θέση μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, προσθέτοντας πως αν υπάρξουν άλλες προτάσεις για την κάλυψη του ελλείμματος των Ταμείων θα συζητηθούν και θα εξεταστούν.
 
Πάντως,η ΝΔ επανέλαβε σήμερα τη διαφωνία της με τη νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων, με τον τομεάρχη Εργασία του κόμματος, Ν. Νικολόπουλο να ζητά εκ νέου από τον υπουργό Εγασίας τις αναλογιστικές μελέτες που έχουν γίνει και του παρέδωσε συγκεκριμένα ερωτήματα, έτσι ώστε, όπως είπε, να υπάρχει πλήρης ενημέρωση. Ο κ. Νικολόπουλος εξαπέλυσε νέες βολές κατά του κ. Κουτρουμάνη, κατηγορώντας τον ότι «δημιούργησε μείζον θέμα χωρίς να έχει κανένα σχέδιο».

Ads