Σε πέντε χρόνια η Ελλάδα θα βγει από την κρίση και θα επιστρέψει στις αγορές, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο DOW JONES που αναδημοσιεύεται σήμερα στην ηλεκτρονική σελίδα της WALL STREET JOURNAL υπό τον τίτλο Greek Development Min: Can Return To Bond Market In Five Years.

Ads

Ο κ. Χρυσοχοϊδης υποστηρίζει ότι αν προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και η ανταλλαγή των ομολόγων που προβλέπει το κούρεμα του χρέους για την Ελλάδα, ο χρόνος που θα απαιτηθεί για επιστροφή της χώρας στις αγορές θα μειωθεί στο μισό από αυτόν που εκτιμούν η ΕΕ και το ΔΝΤ.

«Οι εταίροι μας υπολογίζουν δέκα χρόνια. Αν προχωρήσουμε γρήγορα τις διαρθρωτικές αλλαγές και λύσουμε μερικώς το πρόβλημα της ρευστότητας, θα χρειαστούμε πέντε χρόνια. Έχουμε σχέδια να ανοίξουμε ξανά τις αγορές για την Ελλάδα και να πουλήσουμε ομόλογα σε πέντε χρόνια. Αυτό πιστεύω», υπογράμμισε ο έλληνας Υπουργός.

Πέρα από την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε ότι είναι προαπαιτούμενο να προχωρήσει η συμφωνία του Οκτωβρίου για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50%.

Ads

«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να εξέλθει από την κρίση σύντομα, υπό την προϋπόθεση να λύσουμε το πρόβλημα της χρηματοδότησης, της ρευστότητας» δήλωσε ο κ. Υπουργός και κατέληξε:

«Αν δεν βρούμε μια λύση στο φορτίο του χρέους, το πρόβλημα με τη ρευστότητα θα παραμείνει. Αν δεν λύσουμε το πρόβλημα της οργάνωσης του χρέους, δηλ. το κούρεμα, οι τράπεζές μας θα παραμείνουν στην ίδια κατάσταση, δηλαδή στην πραγματικότητα κλειστές».